In de voormalige pastorie van de NH Kerk in Middenbeemster zetelt sedert 1950 Museum Betje Wolff. De naam van dit museum is ontleend aan de bekende 18de eeuwse schrijfster Elizabeth Wolff, geboren Bekker, die gedurende haar huwelijk met dominee Adrianus Wolff (1759-1777) in de pastorie heeft gewoond.
In de voormalige pastorie van de NH Kerk in Middenbeemster zetelt sedert 1950 Museum Betje Wolff. De naam van dit museum is ontleend aan de bekende 18de eeuwse schrijfster Elizabeth Wolff, geboren Bekker, die gedurende haar huwelijk met dominee Adrianus Wolff (1759-1777) in de pastorie heeft gewoond.
Stijlkamers
Het museum biedt een groot aantal stijlkamers uit verschillende periodes en brengt drie eeuwen wooncultuur van Beemster en omgeving tot leven. Verder kent het museum een in de 18de eeuwse stijl gerestaureerde pastorietuin.
Kipperust
Op de zolder bevindt zich het in 1953 geheel gerestaureerde studeer- en boekenkamertje van Betje, door haarzelf 'Kipperust'genoemd. De bibliotheek bevat naast de zo goed als volledige uitgaven van het werk van Betje Wolff en haar levensvriendin Aagje Deken, veel lectuur welke eenmaal tot de boekenschat van Betje behoorde.
-----------------------------------------------------------------------
Van 10 juni tot en met 14 september 2008 wordt voor de zevende keer de Holland Papier Biënnale georganiseerd in het Museum Rijswijk en CODA Apeldoorn.
De Holland Papier Biënnale 2008 bestaat uit een tentoonstelling met werken van internationale papierkunstenaars in beide musea en een publicatie, getiteld Puur Papier. Verder is er in het Museum Rijswijk een boek- en papierwinkel en op zondag 14 september van 13-17 uur vindt traditioneel de papiermarkt plaats.
zaterdag 26 juli 2008
PIGMENTEN
Pigmenten zijn poedervormige stoffen. Zij bepalen de kleur, de kleurkracht en de dekkracht dan wel de transparantheid van de verf. Ook de mate waarin een verf gevoelig is voor verkleuren wordt hoofdzakelijk door het pigment bepaald.
In de praktijk wordt onderscheid gemaakt tussen anorganische en organische pigmenten.
Anorganische pigmenten zijn betrekkelijk eenvoudige metaalverbindingen.
Organische pigmenten zijn vrij ingewikkelde koolstofverbindingen.
Zowel de anorganische als de organische pigmenten worden verder verdeeld in natuurlijke pigmenten en in synthetische pigmenten.
De natuurlijke anorganische pigmenten komen rechtstreeks uit de aarde en zijn na enkele eenvoudige bewerkingen als malen en reinigen voor het gebruik gereed. Zij worden daarom ook wel aardpigmenten genoemd. Voorbeelden: omber, siena, oker, groene aarde, krijt.
De synthetische anorganische pigmenten worden volledig in de fabriek bereid. Voorbeelden: ijzeroxidegeel, -rood, -violet (dodekop) en -zwart, ultramarijnblauw en -violet, cobaltblauw, -groen en -violet, pruisischblauw, ceruleum- en mangaanblauw, titaandioxide-, zink- en loodwit, chromaatgeel, -oranje en -rood, cadmiumgeel, -oranje en -rood, chroomoxidegroen.
Zowel de natuurlijke als de synthetische organische pigmenten worden in de fabriek bereid. De natuurlijke worden verkregen uit het dieren- of uit het plantenrijk.
Voorbeelden van pigmenten verkregen uit het dierenrijk:
Karmijn, indischgeel en sepia.
Voorbeelden van pigmenten verkregen uit het plantenrijk:
Kraplak, sapgroen, indigo, gummigut, van Dyckbruin.
Intussen zijn de natuurlijke organische pigmenten vrijwel allemaal vervangen door synthetische.
De bereiding van synthetische organische pigmenten is gemakkelijker en/of diervriendelijker. Bovendien is de kwaliteit vaak aanmerkelijk beter dan van de natuurlijke.
De grondstoffen voor de bereiding van de synthetische organische pigmenten komen uit de aardolie.
Enkele bekende synthetische pigmenten zijn phthalocyanineblauw en groen, monoazogeel en dioxazineviolet.
Er zijn echter zeer veel meer. De naam is afhankelijk van de fabrikant. Vaak is echter de naam gegeven van het natuurlijke pigment dat het vervangt. Zo wordt anthraquinone vaak karmijn genoemd.
Abonneren op:
Posts (Atom)