Wat was dat een mooie koningsdag in Rotterdam, we hebben ervan genoten. Eindelijk diversiteit, hoe mooi kun je het hebben wanneer vrouwen met hoofddoeken op er oranje bloemen aan vast maken of de kleur oranje voor hun hoofddoek kiezen? Vooraf hoorden we over de lage cijfers die het koningshuis krijgt van "het volk" oftewel een poll. Ook ik voelde me rot in de Corona periode om de koning met familie in Griekenland te zien, een restaurant eigenaar omhelzend. Idioot en eigenlijk wel schandelijk vond ik het. Dus het lage cijfer begrijp ik wel. Maar nu maakte hij in 1 klap iets goed en dat was het antwoord wat hij gaf tijdens het gesprek over slavernij. Een 10 met een griffel krijgt hij van mij. Natuurlijk, ze zijn rijk, en natuurlijk zo'n feest kost geld, natuurlijk kocht hij een idiote speedboot. Allemaal waar, maar .........
- koning-spreekt-zich-fel-uit-tegen-discriminatie
- Onafhankelijk onderzoek naar het Huis Oranje-Nassau en de koloniale geschiedenis | Nieuwsbericht | Het Koninklijk Huis
- Zijn speech tijdens dodenherdenking 2020 waar hij het volgende zei: Medemensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet loslaat.
De man deugt en ik ben heel blij in een tijd te leven waarin het politieke klimaat hem de ruimte laat dit te zeggen. Ik probeer zo min mogelijk mee te krijgen van al die "roeptoeters" op de sociale media, die half of misschien wel helemaal fascistisch zijn. Toch krijg ik nog het een en ander mee en dat is omdat mensen die ik volg gaan retweeten. He, bah, zie ik het toch.
Wanneer de koning bij het witte volksdeel zijn populariteit wilde ophogen had hij beter niet dit soort dingen kunnen zeggen. Dat hij het wel doet, betekent voor mij dat hij niet de dombo is waar hij geregeld voor wordt afgeschilderd, maar dat hij iemand is met visie. Een visie waar ik ook hartstochtelijk in geloof. Alle mensen, wat ook je komaf is, gelijkwaardig, de talenten van ieder mens gebruiken, kansen scheppen voor iedereen en vooral ook kansen grijpen. Nu dat hebben de Rotterdammers gedaan die ik zag.
Vooral die moeder met hoofddoek om, oranje bloem erop gespeld, slachtoffer van de toeslagenaffaire, die tegenover koningin Maxima zat en haar vertelde: " Nu ik weet hoe fout het kan gaan, nu ik weet hoe hardvochtig het systeem is, heb ik besloten zelf een opleiding tot bewindvoerder te gaan volgen. Na mijn studie zal ik laten zien hoe het anders kan". Power to this woman. Er waren momenten dat ik echt ontroerd was bij het zien van de beelden.
Maar wat zien we regelmatig voorbijkomen in de talkshows? De straatvoetbalcoach die de koning een bal door de benen schiet. Dissen werd er gezegd. Ik moest het even opzoeken, dissen betekent "een belediging". Hoe leuk ik de staatvoetbalcoach ook vond en hoe prachtig de kleine Salah en Din ook de penalty nam, toen ik dit ontdekte, vond ik het knap waardeloos en de talkshows nog waardelozer.