donderdag 2 november 2023

Verandering van beeldvorming.

Wat een verandering in mijn beeldvorming, wat betreft de media. CNN en de BBC, dat zijn de tv media waarop in het Westen de beeldvorming berust. Wanneer je regelmatig kijkt ken je de "anchormen and women", de presentators. Maar nu? Ik ontdekte Al Jazeera. Natuurlijk weet ik dat het bestaat en heel af en toe eens gekeken. Nu zit ik er dagenlang aan gekluisterd. Wat zijn ze goed. Ook bij andere Nederlanders dringt dit door. Zo schrijft Rena Netjes, de Nederlandse Arabist, die verslaggever was in Egypte.

Rena Netjes, @RenaNetjes, 28 okt.

Oh man. NOS kan by no means tippen aan het informatie niveau van AlJazeera. Nederlandse correspondent spreekt (doorgaans) nog niet eens Arabisch. https://twitter.com/Coen_2018/stat

Westerse journalisten mogen van Israël Gaza niet in. Ze staan op een rij op een heuveltje in Israël en wijzen naar de horizon, waar de bommen vallen. Wat mij bijzonder ergert is een verslaggeefster van de BBC, die altijd met een helm op haar hoofd staat. Ik las het boek van Bette Dam, zij reisde zelfstandig door Afghanistan, terwijl "iedereen" tegen haar zei, dan kan niet, dat is levensgevaarlijk. Bette is nu bezig om een ander soort oorlogsverslaggeving vorm te geven. Zij beschrijft in haar boek dat bij CNN, verslaggevers altijd een helm op moeten zetten, ook al staan ze geheel veilig en vertellen ze over een bom die ergens ver weg is afgegaan. Ik let er nu extra op en erger me. 

Ik heb nu de mensen van Al Jazeera leren kennen en heb zo'n bewondering voor hen. 

  • Hoda Abdel-Hamid, zij staat in het veld en doet als een leeuwin verslag. Weten jullie waar ik steeds aan denk? Aan het vroegere KRO Brandpunt,  Aad van den Heuvel, Frits van der Poel, Ed van Westerloo, Charl Schwietert en Ad Langebent. 
  • Wael Dahdouh was aan het werk voor de Arabische zender toen hij te horen kreeg dat zijn vrouw, zoon en dochter om het leven zijn gekomen bij bombardementen op het vluchtelingenkamp Nusairat in centraal-Gaza. Ik zag het terwijl het gebeurde. Een dag later werkte hij weer. Later, wanneer dit alles over is.............mijn hemel, hoe moet hij dan verder? 

Ik merk dat op NPO radio I ook steeds meer informatie gegeven wordt afkomstig van Al Jazeera. De eerste keer met de verklaring erbij "Het komt van Al Jazeera, we hebben het niet onafhankelijk kunnen checken, maar "die en die organisatie(ik weet niet meer welke) zegt dat het doorgaans betrouwbaar is".

Tsja, Israël heeft onze reporters buiten spel gezet en nu floreert een Arabische nieuwszender. Ik las op Twitter dat minister van buitenlandse zaken Blinkert aan Qatar heeft gevraagd of ze Al Jazeera wil afsluiten. Ik weet niet of het waar is. Maar als het waar is wat vallen wij, het "Vrije" Westen dan gigantisch door de maand.

Ik lees nu op wiki de achtergrond van Al Jazeera, kritischa aantekeningen. Maar nu...............Ik kan de berichtgeving vergelijken met CNN en BBC en......... merk nu dat berichtgeving van deze zenders ook gekleurd is. Wel heeft de BBC enkele sterke verslaggevers op de grond, Lyse Doucet, Rushdi Abu Alouf, maar dit gebeurt ook newarab/bbc-correspondent-resigns-over-israel-gaza-coverage en newarab/bbc-apologises-misleading-report-pro-palestine-rally

  • Ik zie het nieuws uren eerder dan op de andere twee zenders. In het begin was ik er verbaasd over. Ik zie via een nieuwszender in Qatar een lange rij demonstranten in Londen lopen, maar op de BBC niets hiervan. Pas uren later. 
  • Ik zie nu wat er gebeurt  in Gaza, zoveel meer en met duiding van een scala aan wetenschappers, politiek ingewijden van het Westen en vanuit de Arabische wereld. En geen reclame, wat een opluchting.
  • Het kan bijna niet anders, deze "oorlog" zal dingen veranderen. De houding van het Westen, met onze superioriteit, onze politici die in de wereld uitdragen wat mensenrechten zijn, de wereld weet nu wat we deden. Het faillissement van Amerika? In ieder geval het faillissement in mijn ogen van de Democratische partij. 

                                                   Wat een teleurstelling

                                                    Is dit wat de wereld voelt?

                                     Het glanzende Westen wat door de mand valt? 

                                   Of wist de wereld het al, wisten alleen wij het niet? 

Op de radio hoor ik alweer stemmen die zeggen dat de Wereldkampioenschappen voetballen niet in Saoedi Arabië mogen worden gehouden, "want de mensenrechten". Ik kan het woord niet meer horen.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015