donderdag 3 november 2016

Boekenproject 2016. De Kozakkentuin van Jan Brokken


Voor mijn boekenproject 2016 las ik de Kozakkentuin van Jan Brokken. Een vriendin maakte me er op attent.

Tijdens het schrijven van Baltische zielen stuitte Jan Brokken op de diplomaat Alexander von Wrangel, een Baltisch-Duitse baron die bevriend was met Dostojewski. Brokken raakte zo door die vriendschap gefascineerd, dat hij er een boek over schreef, De Kozakkentuin.

Ik vond het een prachtig boek. Naast dat het een ontroerend verhaal is, deze vriendschap die lief en leed doorstaat tussen twee zo verschillende mensen is het ook een mooie inleiding op het leven van Dostojewski.


A sketch of the Petrashevsky Circle mock execution

Wat maakte Dostojewski een afschuwelijke gebeurtenis mee toen hij tegen de 30 was. Hij werd samen met andere studenten opgepakt en uiteindelijk naar het schavot gebracht, de dood in de ogen ziende. Niet wetend dat de tsaar de beul opdracht had gegeven de straf niet uit te voeren, maar wel tot het laatst te doen alsof. Alexander stond als jonge man tussen de toeschouwers en zag het gebeuren. Dostojewski wordt hierna verbannen naar Siberie. Alexander komt hier na zijn opleiding ook terecht omdat hij hier werk krijgt als officier van justitie.

De Kozakkentuin ontleent zijn titel aan het gelijknamige zomerhuis, dat Wrangel voor zichzelf en Dostojevski in Semipalatinsk huurt. In de tuin teelt hij ’s zomers groente en kweekt hij bloemen. Ook bespreken ze er Hegel en Kant, lezen ze er boeken en kranten en praten ze over politiek.


Beide vrienden worden verliefd op moeilijk te krijgen vrouwen. Alexander wordt verliefd  op Katja, die 20 jaar ouder is en Dostojewski wordt verliefd op Maria. Beide dames zijn getrouwd. Een flink deel van het boek gaat over de gebeurtenissen mbt deze dames. Wanneer de echtgenoot van Maria komt te overlijden trouwen Dostojewski en Maria na veel bedenkingen van haar kant. Want misschien houdt ze wel meer van de onderwijzer van haar zoon. Tijdens hun huwelijksnacht krijgt Dostojewski zijn een zware epileptische aanval. Zij schrikt er heel erg van en knapt fysiek op hem af. Hij voelt zich daarna erg van streek en op zijn hoede.


10 jaar na de schijn executie kreeg Dostojewski zijn adellijke titel en zijn rechten terug en kan hij zich in St. Petersburg vestigen. Wanneer Alexander en Dostojewski elkaar weer ontmoeten geeft Dostojewski toe dat hij de verkeerde vrouw heeft getrouwd.

Ik heb nu interesse gekregen om een volgende biografie over Dostojewski te lezen. Want dit boek stopt na de dood van Maria en ik lees op internet dat Dostojewski opnieuw trouwde. Wat mooi aan dit boek is is de beschrijving van de vriendschap tussen deze twee mannen.

Wat ook mooi is zijn de beschrijvingen van de steden in Siberië. Wanneer ik aan Siberië denk zie ik besneeuwde steppes, immense kou, kampen met dwangarbeiders etc. Eerder in de biografie van Kropotkin kwam ik al met een ander Siberie in aanraking. Vooral het natuurschoon en de liefde voor de rivier. Maar mu lees ik in de Kozakkentuin ook over prachtige steden, zoals bijv. Barnaul. Een stad rijk geworden door de kopermijnen.

The gorgeous monuments of history and architecture of Barnaul are evidences of those glorious times. The polished administrative buildings of the mining factory, refined merchants’ mansions, lodging houses, theaters, shops are saved in the city … Classicism style here interweaves with baroque, changing with Stalin’s Empire style. Then Barnaul was such a beautiful city that people called it “Siberian Eldorado”, “a small corner of Saint-Petersburg”, “the most cultural corner of Siberia” and “Siberian Athens”.

Deze boeken las ik in 2016

De kozakkentuin- Jan Brokken

Reis naar het Morgenland- Hermann Hesse

East of Eden- John Steinbeck
Fortuna's dochter- Isabel Allende
Het Proces - Kafka
Portret in Sepia _ Isabel Allende
De Japanse minnaar - Isabel Allende
To a God unknown - John Steinbeck
de Wilden - Marion Pauw
Cannary Row - John Steinbeck
Huckleberry Finn - Mark Twain
 Ivan Toergenjev - Vaders en Zonen
John Steinbeck- Reizen met Charley
Geert Mak - Reizen zonder John
Maya Angelou -  Ik weet waarom gekooide vogels zingen
 Emile Zola -Thérèse Raquin
Remco Campert - Een liefde in Parijs
Leo Tolstoi- Oorlog en Vrede

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015