dinsdag 1 december 2020

Schemertijd en echt, ik kan er met mijn pet niet bij.


Het is december en dat vind ik een heerlijke maand. Voorbij is de herfst, nu komen voor mij de betere jaargetijden. Hoewel ik geen fan ben van het vroege donker,  heeft het ook zijn knusse kanten. Zo geniet ik van het schemeruur, 'l heure bleue, langzaam wordt het buiten blauw. Zagen jullie die schitterende maan? Eergisteren maakten wij een wandelingetje in het donker. Gisteren wilde ik de maan op de foto nemen, maar weg was hij. Ik appte een vriendin, zij woont hoog in een flat en heeft een fantastisch uitzicht. Nee, zij zag de maan ook niet. Misschien vanavond? 


Ik kan mijn overburen weer zien en geniet al een poosje van hun kerstverlichting


Overdag schilder ik onder lamplicht. Want het is dan ook vrij donker in de kamer. Hier luister ik ondertussen naar een podcast over de Franse Revolutie. Hoe kom ik daar nu bij? Ik ben begonnen aan de biografie van Talleyrand van Duff Cooper. Ik heb het boek ooit als prisma boekje van mijn opa geërfd. Ik las het als tiener en vond het zo fascinerend. Wat een man, Talleyrand. Hij heeft als politicus het Ancien Regime, de Revolutie, het Directoire, het Consulaat, Napoleon en de twee koningen die daarna kwamen overleefd. Hoe? Was hij een slijmbal? Heulde hij met iedereen mee? Nee, het tegenovergestelde, hij heeft van jongs af steeds een bepaald idee gehad over de opbouw van Europa en heeft hier naar gestreefd tijdens al deze verschillende regeringen. Hoe, door de machthebbers te overtuigen, maar regelmatig ook door hen tegen te werken. Zijn visie was een Europa waarin de staten binnen hun grenzen blijven. Hij zocht een evenwicht binnen Europa. Hij was een bewonderaar van Engeland. Nu, jullie begrijpen dat hij het moeilijk had onder Napoleon met zijn expansiedrift en zijn blokkadestelsel tegen de Engelsen.

Dit boek opnieuw lezend besef ik hoeveel kennis over die periode ondertussen is weggezakt. Om het op te frissen zocht ik een podcast over deze periode. Het is echt bijzonder dat je over vrijwel alles een podcast kunt vinden simpelweg door in te tikken ( in mijn geval (podcast Talleyrand). Terwijl ik schilder haal ik zo mijn kennis weer op.  

 
Waterverf is zo mooi wanneer het nog nat is, de kleuren lopen dan in elkaar over


Hebben jullie je ook zo verbaasd over Black Friday? I.v.m. Corona maken we er nu 3 dagen Black .........van? Dachten ze echt dat daar drukte mee voorkomen had kunnen worden? Kunnen ze niet bedenken dat shopaholics wel elke dag willen shoppen? En dan, Belgen, die in hun eigen land de winkel dicht vinden, komen hier naar toe? En een Nederlandse regering die nog steeds een heilig geloof heeft in de eigen verantwoordelijkheid van de burger, terwijl 25 burgemeesters om sluiting vragen, omdat die beter weten? Op Twitter las ik een opmerking gericht aan Rutte waar zijn eigen verantwoordelijkheid eigenlijk blijft. De horeca gesloten, de kunstensector voor een groot deel dicht en dan laat je Black Friday doorgaan? Iets wat sinds een paar jaar overgewaaid is vanuit de USA. Niets geen traditie dus....... Ik kan er met mijn pet niet bij. 

Ik kom net terug van de supermarkt
Iedereen een mondkapje op
Het kan dus wel, een afspraak maken, weliswaar nu met de wet in de hand, een beetje dwang

Want waarom zou je wel een autogordel omdoen?
Aan de rechterkant van de weg rijden?
En zo nog meer zaken die we afgesproken hebben voor structuur en veiligheid
En dan vreselijk moeilijk doen om een kapje, iets wat tijdelijk is

Ik eindig met een winter gifje


SFEER

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015