woensdag 11 januari 2023

Boekhandel in de bergen, Alba Donati. La libreria sulla collina.


Een boekwinkel in een stadje met 180 inwoners is gedoemd te mislukken, echter het werd een boekwinkel voor de wereld. 

Mijn vriendin vertelt enthousiast over een boek wat zij net gelezen heeft. De titel is "Boekhandel in de bergen" van Alba Donati. Omdat ik van boekwinkels hou, en ook graag lees over boekwinkels, vroeg ik haar of ik het mag lenen, dat mocht. Ik lees het en vind het zo'n inspirerend boek dat ik het zelf koop. 

De eerste keer dat ik het lees, begrijp ik dat het een kleine boekhandel is in Lucignana, een Italiaans dorpje hoog in de bergen, het geboortedorp van Alba Donati. Ik lees over boeken, over de inwoners, de familie van Alba, hoe de boekwinkel tot stand kwam, over de bezoekers. Enkele maanden na de opening breekt de Covid pandemie uit en mogen er geen bezoekers meer komen. De eigenaresse bedenkt dat ze een dagboek gaat bijhouden. Over wat ze zo meemaakt, ze beschrijft weersomstandigheden, regen op het dak, sneeuw, de tuin vol prachtige bloemen in de zomer, het inkopen van boeken en verwante goederen, haar contacten via internet. Wat ik vooral heel leuk vind is dat zij aan het eind van elk hoofdstuk opnoemt wat er die dag besteld werd. Zo leer ik heel wat schrijvers en nieuwe boeken kennen. 

Ik wil er een blog over schrijven, maar ontdek dat ik vragen heb. Hoe zat het ook al weer? Ik dacht, ik lees het nog een keer. Komt ook mooi met mijn voornemen voor dit jaar overeen om mijn boeken nog eens te lezen. Ik ontdek dat ik het nu op een andere manier lees, ik ben nu vooral geïnteresseerd in de ontstaansgeschiedenis van de boekwinkel.

Lucignana ligt 500 meter boven de zeespiegel. Alles is van steen. De inwoners zijn onafhankelijk. In de oorlog waren zij antifascistisch. Ze stammen af van de Apuanen, niks Romeins of Etruskisch. Alba heeft 25 jaar in Florence in het boekenvak gewerkt, las in opdracht, zorgde voor schrijvers.

Dan start Alba in december 2019 mbv crowdfunding een boekhandel, Sopra La Penna. libreriasopralapennaEen klein stukje grond van 2 1/2 meter dat afglijdt naar een helling met glooiingen vol scheefgroeiende olijfbomen. Samen met een vriendin maakt ze het ontwerp en bepaalt ze de kleuren. Saliegroen hek, perzikboom, pruimenboom, blauwe regen, pioenrozen, gietijzeren tafeltje, hemelsblauwe stoelen. 

Het noodlot slaat toe. Op 30 januari 2020 brandt een deel van de boekhandel af, kortsluiting. Daar zit ze dan, droom weg.

Maar dan komt Tessa langs. Zij hoort over de boekhandel terwijl ze met haar auto onderweg is om kratten vol boeken van haar onlangs overleden moeder weg te brengen. Ze keert om en rijdt Lucignana binnen. Ze ziet de verslagenheid van Alba en vraagt hoeveel geld Alba nodig heeft om opnieuw te beginnen. 10. 000 euro is het antwoord. "Vanavond heb je het", antwoord Tessa. Een nieuwe crowdfunding actie wordt opgestart en loopt al snel over het gevraagde bedrag. Alba benadert uitgeverijen en vraagt of ze boeken kunnen missen en ja, bijna alle uitgeverijen doen mee en staan boeken af. Vrijwilligers komen en helpen haar de rommel op te ruimen en dan kan ze opnieuw starten. Maar nog niet genoeg pech, Covid 19 breekt uit. Mensen moeten thuisblijven, er komt een lockdown. Dan besluit Alba een dagboek bij te gaan houden. En daar komt dit boek uit voort.

Ze gaat de meubels in de tuin schilderen. Een smid uit het stadje geeft haar 2 groene, gietijzeren hekken. Iemand repareert de zijmuur en boekenplanken. In april is alles weer in goede staat, maar........een lockdown. Ze besluit het huis tegenover de boekwinkel te kopen. Droom: een boekhandel koffiebar, een appartementje voor haarzelf en een plek waar schrijvers, vertalers en vrienden kunnen logeren.

s' Nachts zoekt Alba naar boeken, nieuwe en vergeten boeken, boeken die terzijde worden geschoven als gevolg van de eindeloze stroom nieuwe uitgaven, 2 weken zichtbaar en dan weg ermee. Kennelijk heeft zij een publiek dat dezelfde dingen zoekt als zij. En mensen gaan via de website bestellen. Na de lockdown komen er mensen langs uit Florence en andere Italiaanse steden, maar ook uit andere landen.

Naast boeken ontdekt zij op verschillende plekken in de wereld mensen die "iets doen" met schrijvers en boeken. Zij benadert hen. Thee is een essentieel onderdeel van een bezoek aan de boekhandel. Zo vind ze iemand die Charlotte Bronte thee heeft en Mary Shelley thee. Samen met Anna, een celliste, ontwikkelt ze literaire jams. Virginia Woolf jam, bittersinaasappel en whisky, Jane Austen jam met appels, limoen en kaneel, Colette jam pruimen en steranijs. Ze verkoopt boekjes van Elinor Marianne. Een Engelse dame die in Lucignana is komen wonen brengt spontaan cupcakes en belooft 32 verschillende soorten Engelse theekopjes te brengen.

Na het lezen van dit boek kan ik zeggen dat ik er een "feel good" boek bij heb. Een boek om te lezen en te herlezen. Maar ook om als gids te gebruiken. Het staat boordevol verhalen over schrijvers. Sommige ken ik, anderen niet. Ik leer titels die ik niet kende en graag wil gaan lezen. Maar bovenal om te genieten van het taalgebruik en haar verhaal. Ik lees ergens, "het is een magisch boek". Voor mij bestaat de magie eruit dat ik me na het lezen zo blij voel en ook het gevoel heb deel uit te maken van een mooie wereld. 

Mooie foto's: googlera+la+Penna

  • Ik leer weer iets. Ik weet al langer dat ik elke pagina in wat voor taal ook kan vertalen door op een icoontje bovenaan te klikken. Ik zocht op Italiaanstalige pagina's naar meer informatie en vond onderstaande. Ik vroeg me af of ik het stukje in de Nederlandse vertaling kan knippen en plakken. En ja, dat lukt.

De tweede editie van het Little Lucy-festival heeft een kalender van 8 evenementen, verdeeld over juni en september, die in een suggestieve setting worden gehouden: de karakteristieke ruimtes van de charmante bibliotheek in het kleine sprookjesdorp Lucignana, omringd door bergen bedekt met steeneikenbos en met een spectaculair uitzicht op de toppen van de Apennijnen en de Apuaanse Alpen. Hier, in december 2019, besloot Alba Donati haar leven te veranderen en een droom te realiseren: een boekhandel openen en boekhandelaar worden. Dat doet het dankzij crowdfunding en mond-tot-mondreclame op sociale media. Het "literaire huisje" omgeven door groen, werd onmiddellijk een bedevaartsoord, van gemeenschappelijke woorden, van speciale ontmoetingen. Hij vertelt het in zijn "La libreria sulla collina" (Einaudi). Een magisch boek, dat een magische plek vertelt, die echt bestaat.

Little Lucy, zegt Alba Donati, is geïnspireerd door het Little Italy over de hele wereld, de gemeenschappen van Italiaanse emigranten - waaronder velen uit Lucignana - die worden gevormd in grote steden, zoals New York of Melbourne. De Libreria sopra la Penna is ook een gemeenschap van vluchtelingen, lezers op zoek naar authenticiteit en nieuwe banden, die een thuis hebben gevonden in Lucignana. scuolafenysia

luccaindiretta

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015