woensdag 20 augustus 2014

Een vrouw moet niet als een bloem, maar als een vrouw ruiken.


Door het lezen van No 5, een boek van Tilar Mazzeo over het parfum van Coco Chanel ben ik in een wondere wereld terecht gekomen. De wereld van een weeskind, dat opgroeit in een klooster, kleding leert naaien, die zangeres wordt en de minnares van rijke mannen, verliefd wordt en een winkel begint die uitloopt tot 1 van de grootste couture huizen. Coco wil een eigen parfum en ze weet al waar het naar moet ruiken. Een vrouw moet niet als een bloem, maar als een vrouw ruiken. Zij komt in contact met Russen, gevlucht voor de revolutie, waaronder "" een neus"". Deze neus brengt een oud recept mee waar parfums voor de tsarina van werd gemaakt. Hij experimenteert verder en vindt de geur die Coco zoekt. Zij laat een paar druppels vallen in een restaurant en mensen blijven stokstijf staan en vragen: "" Waar komt die heerlijke lucht vandaan?" Coco verkoopt het parfum alleen in haar eigen winkel. Wanneer zij besluit het grootser aan te willen pakken gaat zij in zee met Bourjois. Pierre Wertheimer en zijn broer Paul vormden in 1917 de directie van dit bedrijf.

Volgens het boek heeft Coco zelf het contract bedacht waarin zij 10 % van de winst krijgt. Wanneer zij ontdekt dat zij hiermee maar een schijntje krijgt van de winsten die op ""haar"" parfum wordt gemaakt vecht zij het contract aan. Zij verliest het. In de oorlog probeert zij het opnieuw. De Wertheiners zijn joden en volgens de Duitse wet die dan in het bezette Parijs geldt mag een bedrijf niet in Joodse handen zijn. Coco vertelt het de Duitsers en geeft aan dat het eigenlijk haar bedrijf is. Wat zij niet weet is dat de Wertheimers het bedrijf voor hun vlucht overgedaan hebben in handen van  Felix Amiot, een christen. Ook dit verliest zij. Uiteindelijk probeert zij na de oorlog het parfum in diskrediet te brengen door het lanceren van een nieuw parfum, Chanel no 1. Zij vertelt de wereld dat no 5 gemaakt wordt van inferieure materialen en dat haar nr. 1 de echte Chanel is.
 In 1968 werd Catherine Deneuve "het" gezicht voor Chanel no 5 
Ik vind het een sloom, onaantrekkelijk filmpje
Catherine wordt niet mooi uitgelicht, het is saai en alleen het einde vind dit ik mooi


In de jaren 70 en 80 maakte Ridley Scott promotie filmpjes met Carole Bouquet
 Wat heeft de woestijn van de USA met het parfum van Chanel te maken?


Jaren 90 Estella Warren
Leuk filmpje, ik herinner me nog dat het uitgezonden werd
Maar wat heeft Chanel met roodkapje te maken?


2000 Nicole Kidman
Prachtige Nicole Kidman, maar een pompeus filmpje.


2001
Leuk verhaaltje, maar een enge stalker


Ik vind geen van deze reclames echt mooi.
Wanneer ik het boek lees zou ik zelf iets heel anders verzinnen

Dit is een filmpje over de modelijn van Chanel
ik vind het prachtig
 Iets dergelijks zou haar filmpje over het parfum moet worden

 

Welke geur wilde Chanel?
Chanel wilde een geur van warme huid en pas gewassen haar, iets wat tegelijkertijd schoon en sensueel is. Ze verlangde naar alles wat wit, eenvoudig en helder was. Naar linnengoed dat hoog opgetast ligt, naar gewitte muren.  Charles Roux.

Waaruit bestaat Chanel no 5? De geur opent met neroli uit Grasse,  waarna de sensuele en bloemige noten  van twee buitengewone grondstoffen volgen: meiroos en jasmijn uit Grasse. De Aldehyden geven het parfum zijn luchtige frisheid en abstracte karakter.

De aldehyden waren de vondst van de eeuw binnen de parfumwereld, Toevoegen van aldehyden aan een rijke bloemengeur lijkt op wat er gebeurt wanneer een kok vers citroensap over aardbeien sprenkelt. Het laat de geur beter uitkomen. Aldehyden zijn moleculen met een bepaalde structuur van zuurstof-, waterstof en koolstofatomen. Ze veroorzaken ingewikkelde reacties in ons zenuwstelsel Ze zorgen ervoor dat Chanel no 5 een gevoel oproept alsof er koude champagnebelletjes in de zintuigen openbarsten. De verkwikkende geuren van de Poolstreek. Uit: het geheim van Chanel no 5

De officiële website: Chanel

Wat een verhalen, he? Ik las het boek in een paar uren uit.

Nog een heel mooi filmpje


.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015