maandag 6 juni 2016

Mijn boekenproject 2016. John Steinbeck's Cannery Row.

“Cannery Row in Monterey in California is a poem, a stink, a grating noise, a quality of light, a tone, a habit, a nostalgia, a dream.

John Steinbeck, Cannery Row

Ik las de afgelopen maand 2 boeken m.b.t. John Steinbeck. Een biografie waar ik een andere keer iets over zal zeggen en de roman "Cannery Row". Ik  las 2 jaar geleden het boek "Druiven der Gramschap" van John Steinbeck en vond het prachtig. Daarna las ik het boek "Reizen zonder John" van Geert Mak en vanaf dit moment ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in het leven van John Steinbeck. Ook wilde ik meer van zijn boeken gaan lezen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. In de bibliotheek kan ik alleen boeken vinden in het Engels. Dus ben ik dit boek gaan lezen in de taal waarin het is geschreven. En dat is toch wel een ander gevoel. Ik las nu de woorden van de schrijver zelf.
Links John Steinbeck, rechts Ed Ricketts

Cannery Row is een leuk boek. Een dunnetje, dat had ik niet verwacht. Maar het kwam wel goed uit want de biografie over John Steinbeck was echt heel dik en ook in het Engels, dus namen de boeken aardig wat tijd in beslag. John Steinbeck schreef Cannery Row na de 2-e Wereldoorlog. Tijdens de oorlog was hij als oorlogscorrespondent naar Europa gegaan. Soldaten hadden gevraagd of hij niet een leuk ontspannen boek voor hen kon schrijven, weg uit de ellende. John zelf had last van heimwee gekregen. Dus kwam hij op het idee terug te keren naar de stad waar hij in zijn jonge jaren zo'n fantastische tijd had gehad, San Fransisco.


John werd geboren in Californië. Als beginnend schrijver woonde hij samen met zijn vrouw in Monterey, vlakbij San Francisco. Het waren de jaren 30 en in de USA was de grote Depressie in volle gang. Niemand had geld. In deze tijd ontmoet John de maritiem bioloog Ed Ricketts. Ed woonde en werkte in een laboratorium aan de straat die later naar John Steinbecks boek Cannery Row genoemd zal worden. Zij werden dikke vrienden. Ed is een enorme inspiratiebron voor John Steinbeck. Hij is een filosofisch ingestelde man, die beroemd zal worden om zijn biologisch onderzoek. Hij is een holistisch ecoloog lang voordat anderen van het begrip ecologie gehoord hadden.


In het laboratorium van Ed komen 's avonds allerlei gelijkdenkenden bij elkaar.  Er is geen tv, geen internet. Ze hebben wel een grammofoon en een radio. De vrienden lezen elkaar boeken en poëzie voor. Er zijn feesten, men danst, drinkt en discussieert over van alles en nog wat. Het lijkt mij een heel fantastische tijd geweest. In het boek Cannery Row gebruikt John Steinbeck zijn herinneringen aan deze tijd.In het boek speelt Doc een grote rol. Ed Ricketts stond model voor Doc. Andere figuren die in het boek voorkomen zijn Dora, eigenaresse van het bordeel. De vrouwen die er werken. De Chinees Lee Chong die een supermarkt runt, waar je werkelijk alles kunt kopen en Mack en zijn vrienden. Deze laatsten zijn werkloos. Via een stunt komen zij in een huis terecht dat van Lee Chong  is. Zij richten het huis in en het wordt er gezellig. Ze krijgen ook een hond. Op een gegeven moment krijgen de vrienden het idee dat ze een feest willen geven voor Doc. Er vinden allerlei voorbereidingen plaats. Alles lijkt goed te gaan tot het moment suprême. Doc zelf is afwezig. Het feest loopt echter op een vreselijke manieruit de hand. Wanneer Doc thuiskomt is er een enorme chaos.
 
Er gebeurt van alles en nog wat in Cannery Row.
 
Ik hou van de boeken van John Steinbeck. Zijn taal is krachtig. Elk hoofdstuk van Cannery Row is een afgerond verhaal op zich. Net als Ed heeft John Steinbeck een grote liefde en eerbied voor de natuur.
 
Was John Steinbeck the First Social Ecologist?
 
John Steinbeck was our first social ecologist. In addition to understanding the power of informal networks, the writer realized that an informal network needs somewhere to call home—and that home is found in “gathering places” like Danny’s house in Tortilla Flat and Doc’s lab in Cannery Row, where Mack and the Boys drop in and out at will, reinforcing the importance of having a place where everyone is equal, humor presides, information changes hands, and issues are discussed and resolved in a safe setting. Steinbeck’s relationship with the real-life marine biologist Ed Ricketts, with whom the writer learned to view the world through the lens of ecology, provided the inspiration for Mack and the vocabulary for the writer to translate the principles of marine ecology into the framework of social ecology—but that is a story for another time. steinbecknow
 
Sfeerbeelden van Cannery Row
 
 
Oude foto
 
 
Ed's lab
 
 
Cannary Row - John Steinbeck
Huckleberry Finn - Mark Twain
 Ivan Toergenjev - Vaders en Zonen
John Steinbeck- Reizen met Charley
Geert Mak - Reizen zonder John
Maya Angelou -  Ik weet waarom gekooide vogels zingen
 Emile Zola -Thérèse Raquin
Remco Campert - Een liefde in Parijs
Leo Tolstoi- Oorlog en Vrede
 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015