zaterdag 7 januari 2023

Nostalgie en een voornemen.


Ik heb behoefte aan opruimen, ordenen, begrijpen hoe het afgelopen jaar was, begrijpen hoe de afgelopen jaren gegaan zijn, wanneer was wat ook al weer, wat deden we etc. etc. 

HERINNERING AAN DE SEIZOENEN

Ik ben begonnen met collages maken van de foto's van het afgelopen jaar. Het is leuk om te doen en het brengt herinneringen terug. 

WAT DEDEN WE OOK WEER in 2022


Ik heb nog steeds last van nostalgische gevoelens. Herinneringen vind ik leuk. De pijn die herinneringen mee kunnen brengen minder. Ook komen die gevoelens voort uit de tijdgeest. Het is dan niet zozeer nostalgie, meer een heel vervelend knagend gevoel. Eerst twee corona jaren, daarna opnieuw een oorlog, fake news, nu weer het rare gedoe bij de Republikeinen in de USA. Salem en ik grappen regelmatig: "Moet de Verenigde Naties geen troepen gaan sturen naar de USA om te kijken of de democratie niet in gevaar komt?" 


Jullie zien de puzzel gaat nog niet erg hard

Nietzsche zegt: "Er zijn mensen die uit medeleven met en zorg voor een ander zwaarmoedig worden; het soort medelijden dat daarbij ontstaat is niets anders dan een ziekte." Door je het lijden van een ander voor te stellen en als het ware na te voltrekken, komt er meer lijden in de wereld.

De opmerking van Nietzsche hielp me wat anders naar "medelijden" te kijken. Ik begrijp je vraag Judy. Toen ik voor het eerst las dat Nietzsche een hekel had aan mensen die medelijden kennen vond ik het uiterst vreemd. Maar met deze zin begrijp ik het anders. Wanneer je medelijden zo groot is dat je er zelf ziek van wordt dan vergroot je het lijden in de wereld. Ik denk dat empathie een groot goed is. Een ander proberen te begrijpen, was het er maar meer. Maar de vorm van medelijden die iemand voelt die er ziek van wordt ............. , dat is iets anders. Ik heb er af en toe last van, het voelt niet goed en degene waar het medelijden voor gevoeld wordt is er niet mee geholpen. 

HERHALING.....

Ik ga proberen eens anders te lezen. Een experiment, kijken of het dan lukt om meer te gaan lezen. Ik had het er met Salem over. Ik mopperde dat ik veel lees, maar alles ook weer vergeet en dat dat raar aanvoelt. Eigenlijk zou ik al mijn boeken opnieuw moeten gaan lezen. Hij antwoordde, ach, een sportman moet elke dag trainen, elke dag hetzelfde doen om het lijf in conditie te houden. Misschien is het juist goed ze nog eens te lezen. "Herhalen is de moeder van de studiën zeiden de Oude Grieken al". 

Dat ga ik  u doen. Proberen 30 bladzijden per dag te lezen. Ik ben nu de brieven van Nietzsche aan het lezen. Dat dit allemaal bewaard is gebleven ontroert me. De brieven zijn mooi. Maar al lezend realiseer ik me dat ik totaal niets meer weet, of althans sommige dingen nog uiterst vaag, terwijl ik deze dikke biografie al eerder las. Dus nu ga ik de Oude Grieken volgen, ik ben er opnieuw in begonnen, herhaling, en tot nu toe geeft het plezier. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015