Ik las voor mijn boekenproject 2016 een boek van Rosita Steenbeek "Ander licht". Ik mocht het boek van een vriendin lenen.
Het is een mooi boek wat over de Nederlandse geschiedenis gaat en over een groep schilderessen. Hoofdpersoon is Alida Withoos (1662-1730). Zij woont met haar ouders, broers en zus in Amersfoort. Haar vader Matthias Withoos is een goed bekend staande schilder en heeft een opdracht gehad om een schilderij "Gezicht op Amersfoort" te maken.
Haar vader heeft 2 leerlingen in dienst. Op 1 ervan, Jasper van Wittel, is Alida in stilte verliefd. Zij wil zelf ook schilderes worden, haar vader geeft haar een opleiding. Maar ze wil meer dan hij haar kan geven. Dat ze mag schilderen is al bijzonder. Meisjes doen dat niet, die bereiden zich voor op een huwelijk. Ze wil net als de jongens mee naar Rome. Maar meegaan naar Rome is een stap te ver. Met pijn in haar hart ziet ze Jasper vertrekken. Haar vader leert haar vooral bloemen, insecten en andere dieren te schilderen.
Wat ik heel interessant vind is de beschrijving van de vlucht van de familie omdat Amersfoort door de Fransen wordt belegerd. Het rampjaar 1672, het jaar waarin de Republiek van verschillende kanten wordt aangevallen, het jaar waarin de gebroeders De Witt door een opgewonden volksmassa worden vermoord. Amersfoort wordt bezet, vrouwen verkracht, huizen geconfisqueerd. Een verhaal over vluchtten, angst, niet weten waar je aan toe bent, wat ons nu ook zo bekend voor komt. Dagelijks horen we hierover op het nieuws. Het gebeurde dus ook in Nederland. Hoeveel oorlogen zijn er niet in Nederland en Europa geweest? Zoveel wanneer je je erin verdiept. Laten we blij zijn dat er de afgelopen 66 jaar geen meer is geweest in ons land. En voorzichtig zijn met Europa. Niet het kind met het badwater weggooien.
Wat heel leuk is om te lezen is de ontwikkeling van Alida als schilderes. In eerste instantie hoopt zij via een huwelijk met Jasper van Wittel vrij te worden om te reizen en te schilderen wat ze wil. Als blijkt dat hij verliefd is op haar zus stort haar wereld in. Echter zij krijgt een kans. Zij leert schilderes Maria_Sibylla_Merian en de vermaarde verzamelaarster Agnes Block, een nicht van Vondel kennen.
De Vijverhof
Stichter van de buitenplaats is Agnes Block (1629-1704) in 1670. Na de aankoop van een boerderij met 14,5 hectare grond liet ze de buitenplaats verrijzen in de vorm van een woonhuis met theekoepel en oranjerie. Daarnaast bestond de buitenplaats uit boomgaarden, een moes- en bloementuin, plantsoen en bos, meerdere vijvers en op de andere rivieroever een overplaats. In het Rampjaar (1672) werden Franse troepen in de Vijverhof ingekwartierd en bleef de buitenplaats gespaard. In een verwarmde kas kweekte ze de eerste vruchtdragende Ananas van Europa in 1685. Met regelmaat bezochten kunstenaars, waaronder Maria Sibylla Merian, Rochus van Veen, Herman Saftleven, Alida Withoos en Pieter Withoos de Vijverhof om op verzoek zeldzame dieren en planten vast te leggen. wiki/Vijverhof_(Stichtse_Vecht)
Anna Maria Sibylla Merian
(Frankfurt am Main, 2 april 1647 – Amsterdam, 13 januari 1717) was een kunstenares en entomologe die planten en insecten bestudeerde en daar gedetailleerde tekeningen van vervaardigde. In haar publicaties gebruikte zij zelf nooit haar eerste naam Anna. Haar observaties en documentatie van de metamorfose van rupsen tot vlinders zijn een belangrijke, zij het niet algemeen bekende bijdrage aan de entomologie. Zij was voor zover bekend de eerste die de insecten tekende samen met de plant waar ze op gedijden. /wiki/Maria_Sibylla_Merian
(Het verhaal van Anna Maria Sybilla wordt hier op Wikipedia een beetje simpel weergegeven. Het is zo'n fascinerend mens. Zoveel lef en nieuwsgierigheid en vooal zoveel talent).
(Het verhaal van Anna Maria Sybilla wordt hier op Wikipedia een beetje simpel weergegeven. Het is zo'n fascinerend mens. Zoveel lef en nieuwsgierigheid en vooal zoveel talent).
Dankzij haar talent en de schilderlessen van haar vader, de contacten die ze op de Vijverberg legde, is Alida in staat geweest om toch een leven te leiden in vrijheid. Ze kon vol overtuiging leven van en voor haar kunst. Ze had er geen echtgenoot voor nodig.
Rosita Steenbeek is een schrijfster die boeiend schrijft. Het enige minpunt vond ik de langdradige brieven die Jasper schrijft. Eerlijk gezegd ben ik daar langs heen " gezapt".
Boekenproject 2016
Ander licht - Rosita Steenbeek
De dame met de Camelias - Alexander Dumas
Hotel Savoy - Joseph Roth
De dame met de Camelias - Alexander Dumas
Hotel Savoy - Joseph Roth
De kozakkentuin- Jan Brokken
Reis naar het Morgenland- Hermann Hesse
East of Eden- John Steinbeck
Fortuna's dochter- Isabel Allende
Reis naar het Morgenland- Hermann Hesse
East of Eden- John Steinbeck
Fortuna's dochter- Isabel Allende
Het Proces - Kafka
Portret in Sepia _ Isabel Allende
De Japanse minnaar - Isabel Allende
To a God unknown - John Steinbeck
de Wilden - Marion Pauw
Huckleberry Finn - Mark Twain
Ivan Toergenjev - Vaders en Zonen
John Steinbeck- Reizen met Charley
Geert Mak - Reizen zonder John
Maya Angelou - Ik weet waarom gekooide vogels zingen
Emile Zola -Thérèse Raquin
Remco Campert - Een liefde in Parijs
Leo Tolstoi- Oorlog en Vrede