zondag 3 januari 2016

Creativiteit nr 10.

1. Hersenen staan nooit uit
Er gaat een onstopbare nieuwsgierigheid uit van deze personen. Het kan soms vermoeiend zijn, maar het is tevens de bron van hilarische en memorabele momenten en gesprekken.
2. Ze gaan in tegen de status quo
Wat als? Waarom niet? Deze vragen liggen contant op het puntje van de tong. Deze zoektocht is de basis van creativiteit: herdefiniëren van wat anderen denken dat normaal of gewoon is.
3. Ze omarmen hun genialiteit, ook als anderen dat niet doen
Creatieve individuen zijn liever authentiek dan populair. Dichtbij jezelf blijven, zonder compromis is een van de belangrijkste waarden, ook al betekent het soms miskenning of marginalisatie van wat ze kunnen.
4. Het is lastig om op één ding te focussen
Nieuwe projecten starten is een stuk makkelijker dan bestaande projecten helemaal tot het einde uitvoeren. Energie gaat hier nu eenmaal sneller stromen van het zetten van nieuwe stappen en nieuwe dingen creëren. De rest is snel saai.
5. Creativiteit komt en gaat in cycli
Creativiteit heeft een ritme dat pulseert in periodes van hoge, intense activiteit en periodes van stilte die kunnen voelen als een diep gat. Elke periode is noodzakelijk, kan niet worden overgeslagen en zijn net als de seizoenen van elkaar afhankelijk.
6. Er is tijd nodig om de ziel te voeden
Het is belangrijk om regelmatig de bron van inspiratie te vernieuwen en nieuwe drijfveren op te zoeken. Vaak gaat dit gepaard met periodes van terugtrekking.
7. Er is letterlijk ruimte nodig om te creëren
De juiste omgeving is absoluut noodzakelijk om creativiteit te maximaliseren. Voor de één is het een studio of koffiezaak, voor de ander is het een stille ruimte in huis. Barrières zijn vaak onzichtbaar, maar deze ruimte is zeer persoonlijk.
8. Emoties komen vanuit een diepe bron
Creativiteit gaat over menselijke expressie en een diepe vorm van communicatie. Je kunt niet geven wat je niet hebt, en je kunt iemand anders alleen zover meenemen als jezelf bent geweest.
9. Blijdschap en depressie liggen dicht bij elkaar
Omdat emoties en gevoelens zo intens worden beleefd, kunnen creatieven soms snel overschakelen van blijdschap naar verdriet, en andersom. Een gevoelige ziel is de bron van briljante creatie, maar kan tevens de bron van lijden zijn.
10. In jezelf geloven is soms moeilijk
Zelfs degenen van wie het zelfvertrouwen lijkt af te stralen denken weleens, ben ik goed genoeg? Het constant vergelijken van eigen werk met dat van anderen zorgt er soms voor dat ze hun eigen gave niet zien, hoewel het zo duidelijk is voor anderen.
11. Intuïtie is de leidraad voor alles
De wetenschap is nog steeds niet in staat om het hoe en waarom van creativiteit te verklaren. Toch voelen artistieke mensen instinctief aan hoe hun creatieve proces moet verlopen. Je kunt het dan ook alleen ervaren, en niet begrijpen.
12. Volwassen worden is geen doel op zich Creatieven willen de wereld het liefste door de ogen van een kind blijven bekijken. Het leven is een mysterie, een avontuur waar nog elke dag, ook al zijn ze 80, nieuwe dingen in te ontdekken vallen.
paradijsvogelsmagazine

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015