maandag 8 februari 2016

Week 2 van mijn 49 weken project. Ik probeer de staten van Amerika op de atlas te vinden en bezoek frequent Google Earth.Hoe is het gegaan met de tweede week van mijn 49 weken project? (De komende 49 weken iedere week iets nieuws leren)

Omdat ik het leuk vind om de Amerikaanse (voor)verkiezingen te volgen en weliswaar vaag weet waar welke staat ligt, maar het toch eigenlijk meer een brei is wanneer ik op de atlas kijk, bedacht ik, ik wil proberen ezelsbruggetjes voor de verschillende staten van Amerika te verzinnen, zodat ik het beter kan onthouden.

Ik ben er wel heel optimistisch aan begonnen. Natuurlijk weet ik dat er 50 staten zijn en dat de USA heel erg groot is. Maar toch........... Het is wel heel erg veel!!!!!! Ik kwam heel veel interesse dingen tegen waarin ik me ging verdiepen: indianen, quakers, schrijvers waarvan ik de woonplaats ontdekte, kleine stadjes in the middle of nowhere, verlaten kerkjes, prachtige natuurgebieden, grote steden. Nog veel, veel meer. Ik heb echt het gevoel de afgelopen week door de USA te hebben gereisd. Uiteindelijk heb ik deze week in totaal 25 staten bekeken. Daarom heb ik me voor genomen de volgende week verder te gaan met de zuidelijker staten.

Hoe heb ik het aangepakt?  Ik ben informatie gaan verzamelen op Wikipedia en heb dit vastgezet op een ander weblog van mij: kleurrijkcrea. In het begin zocht ik heel uitgebreid, maar snel realiseerde ik me dat ik dan niet erg zou opschieten deze week. Ik besloot deelinteresses een andere keer uit te zoeken en noteerde ze op lijstje van alles wat ik nog wil gaan ""leren"".

Ik begon met de staten rechts bovenin en links van de grote meren. Ik vond een heel mooie pagina met video's over de staat Montana.  Op het filmpje linksboven zag ik een natuurverschijnsel wat ik ongelofelijk mooi en bijzonder vind. Jullie moeten echt eens kijken. Klik op mt.gov/mediagallery   linksboven en bekijk de video ""2012 Governor's conference"". Op 17 seconden begint het. Je  vliegt over een meer met in de verte bomen". Je duikt erover heen en onder je ligt weer een meer met een bomenrij en je vliegt verder en dan zie je een diepte en dan besef je dat die meren heel hoog liggen. Ook wat er daarna komt aan bergen is prachtig. Ook de video ""Introducing the first nations of Montana to the world""  (rechtsonder) is prachtig.

Jullie weten dat ik gek ben op Google Earth en deze week  heb ik wederom zoveel plezier gehad. Ik bezocht het Little Bighorn Battlefield National Monument bij Crow Agency, Montana mohicanpress,
Ik vond in North Dakota een verlaten kerkje en vond informatie op You Tube. Ongelofelijk toch dat er een dergelijk prachtig kerkje staat temidden van enorme uitgestrekte lege vlaktes.Ik vond nog zoveel meer leuke plekken. In mijn hippiejaren was ik verliefd op het boek ""Walden"" van Thoreau en nu liep ik langs het huis en de vijver waar dit zich afspeelde. Ik vond ook het huis van Laura Iingalls Wilder  schrijfster van ""het kleine huis op de prairie"" en Louisa May Alcott, schrijfster van ""Little women""

Hier het verhaal van ThoreauIk vond allerlei soorten architectuur. Mooie strandhuizen, mooie huizen in Niew Engeland. Maar ook
een ghoststad in Nevada.


Ik zag gigantisch grote steden met hoge wolkenkrabbers, maar ook ieni, mienie stadjes, te midden van een enorme verlatenheid. Vooral de laatsten spreken tot mijn verbeelding. Hoe voelt het om in  zo'n klein stadje te wonen? Hoe voelt het om aam de rand van zo'n stadje te wonen en die enorme leegte om je heen te weten? Hier een voorbeeld. Het stadje Arthur in Nebraska. Hier wonen 117 mensen, 61 huishoudens en 35 families.

Dit kerkje is Nationaal erfgoed

Hier de  schoolbus die ik al rondrijdend vond


Ik ontdekte dat er 13 oorspronkelijke staten zijn, waarvan er 11 boven, ten oosten van de grote meren, in de USA liggen. Hier is dus alles begonnen. Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts,  Rhode Island, Connecticut, New York, Pennsylvania, New Jersey, Delaware, Maryland. Ik vond het interessant te ontdekken dat het middenstuk van de USA oorspronkelijk Frans was. Ik had wel gelezen dat Napoleon geld verkreeg door Louisiana te verkopen, maar blijkbaar was het niet alleen Louisiana maar het hele middenstuk. En later werder  de Spaanse gedeeltes aan de Westkust toegevoegd.

Hier een heel leuk spelletje. de-staten-van-amerika-spel
Ik heb er nu 24 goed. In het begin had ik er bijna geen 1 goed, ik ga dus vooruit.


Voorlopig heb ik dit gemaakt als ezelsbruggetje. ik ben er nog verder mee bezig, want ik ben er nog helemaal niet tevreden over.

Links van de grote meren:
 • OIWSdMW
  Oregon, Idaho, Wyoming, South dakota, Minnesota, Wisconsin 
  One individuel will sound more wise
Onder en tussen de grote meren
 • iii Iowa,  Illinois,  Indiana onder de grote meren + Michigan 3 x I + M
Rechts van de grote meren 
 • Ma:  Maine, Massachusetts en Maryland
 • New: New York, New Hampshire en New Jersey
 • Delaware, Pennsylvania, Rhode Island en Vermont
 • New Ma De Pe Ro Ver
 • Maandag,  de nieuwe periode roken verlaten
topo-staten-van-de-vs

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015