woensdag 1 oktober 2014

De Buddenbrooks
Ik heb in het kader van mijn boekenprojekt de Buddenbrooks van Thomas Mann gelezen,
Buddenbrooks wordt wel gezien als een overgangsroman van het 19e-eeuwse naturalisme naar het 20e-eeuwse symbolisme

Het boek was een dikke pil uit de bibliotheek. Ik had geen idee wat ik er van kon verwachten. Ik wist alleen dat ik een boek van Thomas Mann wilde meenemen. Buddenbrooks is een sleutelroman over Manns familie en diens geboortestad Lübeck. Het beschrijft de bloei en langzame neergang van een koopmansgeslacht over meerdere generaties in de 19e eeuw. Ik had verwacht iets heel zwaars te gaan lezen, maar het tegenovergestelde was het geval. Het boek leest gemakkelijk en het taalgebruik is mooi Ik heb meer familieromans gelezen en ik vond dit boek daar niet boven uitsteken. Ik was verbaasd dat dit boek onder de wereldliteratuur valt en dat de schrijver de Nobelprijs voor de literatuur heeft gekregen voor dit boek. Wat ik ook vond opvallen is de gedetailleerde beschrijving van de interieurs, de kostuums, de architectuur, koetsen etc. Bijna beschreven vanuit het perspectief van een vrouw.
Twee personen springen eruit: Thomas en Antonie Buddenbrook. Ik heb een kaart gemaakt nav dit boek. je ziet hier Thomas Buddenbrook.
Buddenbrook: Zoon van Johann Buddenbrook jr. en drager van honderd jaar naamsbekendheid.
Voor hem was het belangrijkste dat hij de goede naam van het bedrijf zou voortzetten en liefst zelfs uitbouwen. Naast zijn koopmanschap wordt hij ook senator. Het gaat hem zo goed dat hij zijn ouderlijk huis verkoopt en een nog grootser nieuw huis laat bouwen. Maar dat brengt de familie geen geluk.
Antonie (Tony) Permaneder-Buddenbrook:
Eerste
dochter van consul Johann Buddenbrook jr. Ze is geïmponeerd van de "voorname" (een van haar favoriete woorden) levensstijl van haar grootouders. Zij stelt alles in het werk om deze stijl te kunnen behouden. Graag zou zij zelf het heft in handen nemen, maar dat kan zij, als vrouw, niet. Voor haar is alleen het huwelijk mogelijk. Haar familie dwingt haar min of meer te trouwen met een man die ze verschrikkelijk vind. Ze probeert er iets van te maken. Maar wanneer blijkt dat haar echtgenoot alleen maar schulden heeft en haar bruidsschat er door heeft gejaagd staat haar vader pal achter haar. Zij kan scheiden en weer in het ouderlijk huis wonen. Zij trouwt nogmaals maar dit huwelijk eindigt ook ongelukkig. Zij steunt haar broer door dik en dus en is ontroostbaar wanneer haar broer plotseling sterft.
Sterk aan de roman is dat de ondergang van de familie Buddenbrook beschreven wordt zonder enig gemoraliseer: ondanks de neergang blijft een onmiskenbare sympathie van de schrijver herkenbaar voor eigenlijk al zijn romanfiguren, hoe verschillend ook.
wiki/Buddenbrooks

leratuur/mann/

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015