zondag 14 januari 2024

De Paus riep op......


De Paus zei tijdens de kerstdagen 2023 in zijn Urbi en Orbi toespraak iets wat me opviel. Het was 1 zin De volkeren zouden hun regeringen moeten vragen naar de wapenindustrie. Het is jullie belastinggeld. Ik wist niet wat ik hoorde. 

De NOS geeft het als volgt weer: Franciscus riep op tot een einde aan de conflicten in onder meer Oekraïne, Gaza, Syrië, Jemen, Libanon, Armenië en Azerbeidzjan. Hierbij vroeg hij speciaal aandacht voor de rol van wapenhandel bij het voortbestaan van oorlogen. "Hoe kunnen we over vrede spreken, als de wapenindustrie alleen maar groeit?", vroeg hij zich af. De wapenindustrie trekt aan de touwtjes in oorlogen, stelde Franciscus. Daar moet volgens hem meer over worden gesproken en geschreven.

Ik dacht wat weet ik daar eigenlijk van. Kan ik mijn regering daar naar vragen? Antwoord, ik weet er nul komma nul van. In mijn vorige blog vroeg ik me af welke belangen, welke machten achter de politiek kan zitten. Lobbyisme, ja, ik weet het. Maar wie verdient eraan, gedachtig het spreekwoord geld regeert de wereld. De wapen industrie in ieder geval en wie verder? Misschien is het interessant het komende jaar dit eens uit te gaan zoeken. Uitzoeken via boeken en internet. 

Voor de grap plaatste ik bovenaan een oude foto van mijn eerste computer. Gekregen via het werk, een Dell computer. Het zal 2008-2009 zijn geweest. Ik was zo dol op alles wat ik ermee kon doen. Ik kocht software in een speciale winkel waarmee ik kon tekenen en foto's kon bewerken. Een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden. Ik sta op het scherm, een tekening door mij gemaakt op de computer, een zelfportret. Memories. 💗

En nog steeds geeft internet zoveel vreugde. Het is mijn geheugen, denk ik wel eens.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015