zaterdag 17 oktober 2020

Lockdown............

He, he, rust aan mijn hoofd

Ik hoop nu echt voorlopig geen berichten meer te horen over kroegen, cafés, jongeren, studenten, bierNog 1 keer gekeken naar de oranje tent op het Plein in Den Haag met een hossende uitzinnige menigte. En dan, het harde lot van blijkbaar veel Nederlanders, de horeca is dicht, geen bier. Maandenlang duurde het geklets hierover en dan nu rust............. Nu kunnen we het hebben waarom we ons aan de 8 punten van Rutte houden. En over de voordelen die deze lockdown kan hebben wanneer we het creatief aanpakken.

Pandemie

Een pandemie is niet iets nieuws, iets wat in 2020 verzonnen wordt door een kwaadaardige regering die het volk wil knechten, de vrijheid wil afnemen. Pandemieën komen en tot nu toe gingen ze gelukkig ook weer.

De Decamerone 1349–1360

Een verzameling van honderd verhalen die de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio schreef,  

De Decamerone bestaat uit honderd novellen, verteld door drie mannen en zeven vrouwen tijdens een veertien dagen durend verblijf op een buitenplaats, op de vlucht voor de pest die in Florence woedtDe pest had op sociaal, economischreligieus en politiek gebied een enorme invloed op het toenmalige Europa. Het is in dit kader van wanhoop, waanzinnig hedonisme en verandering dat de verhalen van de Decamerone worden verteld.

Beruchte epidemieën in de wereldgeschiedenis 

  • 430 v.Chr. Athene, waarschijnlijk pokken. Aan het begin van de oorlog tegen Sparta had de bevolking van heel Attica zich binnen de muren van Athene teruggetrokken, ideaal voor de verspreiding van ziekteverwekkers. Misschien wel een derde van de bevolking verloor het leven, waaronder de grote leider Pericles.
  • 165. Tijdens de regering van keizer Marcus Aurelius werd het Romeinse Rijk door een vernietigende epidemie getroffen - waarschijnlijk pokken. Miljoenen mensen verloren het leven.
  • 252. De Pestis Cypriani, beschreven door bisschop Cyprianus van Carthago; ook dit was waarschijnlijk geen pest, maar een uitbraak van shigella dysenteriae.
  • 541 en daaropvolgende jaren. Het Byzantijnse Rijk werd door de vernietigende pest van Justinianus getroffen, waardoor het rijk zodanig verzwakt werd dat de recente militaire successen van keizer Justinianus spoedig teniet werden gedaan. De epidemie trof in golven die nog twee eeuwen na-echoden, ook in vele andere delen van Europa. Hierbij lijkt het wel om de pest te zijn gegaan. Mogelijkerwijze kwam een kwart van de Europese bevolking om het leven. In het Balkangebied was dit misschien zelfs meer dan de helft. Dit ontvolkte gebied werd enkele decennia later een gemakkelijke prooi voor de binnenvallende Slaven. De epidemie was waarschijnlijk een nasleep van hongersnoden, die mogelijkerwijze het gevolg waren van een wereldwijde weersverslechtering in verband met de uitbarsting van de Krakatau in 535 n.Chr.
  • 1347-1351. De beruchtste van alle epidemieën, de zogenaamde Zwarte Dood. Via de Krim en Genua verspreidde de builenpest (ook dit is overigens weer een omstreden diagnose) zich over nagenoeg geheel Europa. Naar schatting 25 miljoen van de 85 miljoen Europeanen verloren het leven. Deze epidemie teisterde, net als de hiervoor genoemde, waarschijnlijk ook grote delen van Azië.
  • In de eerste twee eeuwen na de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492 werd in grote delen van de Nieuwe Wereld de bevolking gedecimeerd door uit Europa overgebrachte ziekten, die voordien onbekend waren en waartegen de bevolking geen enkele immuniteit had. De inheemse bevolking verminderde in die periode waarschijnlijk van 40-100 miljoen inwoners tot minder dan 10 miljoen. In sommige gebieden bedroeg de bevolkingsdaling 90% of meer. In veel landen in Latijns-Amerika is het bevolkingsaantal van voor de ontdekking pas halverwege de 20e eeuw weer gehaald, en in sommige afgelegen streken wonen er zelfs nu nog minder mensen dan in 1492. De grootste ravage werd aangericht door de pokken.
  • In de jaren 1663-1666 werd een groot deel van West-Europa door de pest getroffen. In Londen verloren 60.000 burgers op een bevolking van 500.000 het leven, in Amsterdam 34.000 op een bevolking van ruim 200.000.
  • In de jaren vlak na de Eerste Wereldoorlog werd de wereld getroffen door de zogenaamde Spaanse griep, een influenza-epidemie, die waarschijnlijk tweemaal zoveel slachtoffers maakte als de oorlog.
  • Later in de 20ste eeuw volgden nog twee grieppandemieën, namelijk de Aziatische griep (1957) en de Hongkonggriep (1968) met minder dodelijke slachtoffers dan de Spaanse griep.
  • In 2019-2020 is er een Coronapandemie waarbij er voor het eerst grootschalige lock-downs werden ingesteld.

 Virus en .................theorieën

En nu, dit virus. Naast de besmetting die dit meebrengt waart er ook een andere besmetting rond, theorieën.  Ik verbaas me over de waandenkbeelden die mensen hebben. Kamervoorzitter Arib geeft aan dat Kamerleden het als bedreigend ervaren dat er steeds demonstranten zijn. Deze demonstraties worden niet aangevraagd, nee, ze ontstaan ``spontaan``. Tegen Hugo de Jonge wordt ``kinderverkrachter`` geroepen door demonstranten. nieuwsuur. De kreet stoelt op een uit de USA overgewaaide complottheorie van de website QAnon.  QAnon

De NOS haalt banners en de naam NOS van bussen, omdat men lastig gevallen wordt door demonstranten. De linkse NOSik hoor het dit zo vaak zeggen. Die arme NOS die zo zijn best gedaan heeft om meer de stem van het volk te laten horen na Fortuyn. Weten die mensen eigenlijk hoe links klinkt? Moeten ze maar eens een boek lezen geschreven door Che Quevara, zo klinkt links.

Verslagen zaten ze bij het standbeeld van Willem van Oranje op het Plein in Den Haag. De Corona wet is aangenomen. Een wet die na allerlei interpellaties van de Tweede Kamer bijna uitgekleed is. Hij duurt 3 maanden. Politie mag niet in de privésfeer optreden. Maar hoor ik een terneergeslagen demonstrant zeggen, nu leven we in een totalitair regime. 

Ik zou willen dat in de reguliere media deze theorieën eens besproken zouden worden. Dat er onderzocht wordt waar ze vandaan komen. Uitgezocht wordt wie de bedenkers zijn en hoe zij tot hun ideeën komen. Er moet toch een aansprekende vorm gevonden kunnen worden, waardoor het leuk is om er naar te kijken. Lijkt mij leerzaam. Welke belangen worden er gediend? Ik probeer nu zelf te onderzoeken, lukt min of meer. 

Hoop

Ik hoor langzaam ook weer over initiatieven die in de lente zo hartverwarmend waren. Gisteren op Radio Mangiare, ondernemers in de horeca die creatieve oplossingen zoeken. Wanneer deze gedeeltelijke lockdown een paar maanden gaat duren komen er misschien wat nieuwe types leefwijzen uit die blijvend zijn. Waar we aan gaan wennen. Het is nodig, niet alleen om een pandemie het hoofd te bieden, maar ook voor het milieu. Uiteindelijk moet hier heel veel gebeuren, een verandering in de wijze van produceren, gebruik van grondstoffen, verdeling van kennis en goederen. Ik ga me nu vooral eens oriënteren op de mogelijkheden die er kunnen gaan ontstaan. 

Voorbeeld in Arnhem: supportyourlocalsarnhem Restaurant het Arnhems Gemaal laat weten: 

De deuren gaan vandaag toch op een kiertje, want de komende weken kun je op vrijdag & zaterdag weer koffies, taart en lunch afhalen
✴️Liefst van tevoren bestellen via DM of whatsapp: 0615438206, maar spontaan langskomen kan ook. (Menu straks in stories!)
Wil je liever niet de deur uit? Dan kunnen we in overleg ook bij je thuis bezorgen.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015