zondag 21 maart 2021

Na afloop een kater.


Ik heb echt een paar dagen bij moeten komen van de verkiezingsuitslag. Blijkbaar kan ik een heerlijke dag hebben terwijl mijn hoofd vol watten zit. Het is LENTE, ja het aanbreken van een nieuw seizoen, zoiets moois, iedere keer een cadeautje. Zon, narcissen in de tuin, de eerste vergeet-me-nietjes, de knoppen aan de bomen. Gelukkig is het er allemaal, tegenwicht tegen mijn hoofd vol watten. 

Ik ben me rot geschrokken dat links zo uitgedund is. Groen Links, de makke dat D'66 mensen wegsnoepte, maar de SP? De PVDA kreeg klop na haar deelname aan Rutte II, maar de VVD die deelnam aan hetzelfde kabinet groeit en groeit en groeit. Kabinet Rutte III moest aftreden vanwege het illegaal handelen van de belastingdienst. Het deert allemaal niet de VVD komt groter terug. 

Er gaan nu stemmen op die zeggen dat de linkse partijen samen moeten. Tot voor kort vond ik dit een absurd idee. De verschillen zijn zo groot. Maar nu, denk ik, ja, doen. Uiteindelijk is het CDA ook ontstaan uit drie partijen, idem Groen Links. Bij samengaan kan links weer een machtsfactor van betekenis zijn.

Wanneer ik er nu over nadenk, heeft links niet de boot gemist? Wat betreft klimaat, wat betreft diversiteit, vrouwen in de top, mensen van kleur in de top en in het parlement, anti discriminatie? Hoorde ik daar Jesse Klaver en Lilian Ploumen over? Nee, Lilian Ploumen had het erover dat zij iedereen een gehaktballetje gunt. Komt dit niet heel betuttelend en ouderwets over? Lilian Ploumen, de vrouw die Trump lik op stuk gaf. Waarom hoorde ik haar hier niet over tijdens de verkiezingen? 

Het was Ploumen die als minister voor Ontwikkelingssamenwerking het initiatief nam voor een noodoperatie. In een mum van tijd stampte ze SheDecides uit de grond, een internationale coalitie die honderden miljoenen euro’s bijeenbracht om het door Trump geslagen gat (deels) te dichten.Met-shedecides-dichtte-ploumen-het-gat-dat-trump-sloeg-in-gezondheidprogramma-s-voor-vrouwen

Heb ik bij links niet het idee dat alles wat er gedaan moet worden tbv het klimaat duur is, te duur voor haar achterban? Nu heeft Sigrid Kaag de stemmen, vergroening geeft kansen voor het bedrijfsleven. Had links dit ook niet kunnen bedenken, de link leggen naar banengroei en overheidssteun bij vergroening? Wanneer het aan ondernemers gegeven kan worden kan dit ook aan individuen. 

Vragen, vragen, vragen. En hoop, ik hoop, ik hoop dat Sigrid Kaag voor elkaar krijgt wat ze beloofde. En wanneer Links een eerlijk sociaal beleid, een eerlijke verdeling combineert met klimaataanpak, anti-discriminatie, anti-sexisme, pro-cultuur, pro onderwijs en pro sport dan is er alle toekomst. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015