Ik zocht een nieuw boek voor mijn boekenproject 2017. De afgelopen 3 jaar las ik veel zware kost en ik had er een beetje genoeg van. Ik zocht iets lichters en dat vond ik in "Kleren maken de vrouw" van Hella Haasse. Een boek in de serie Carrièreboeken van uitgever Allert de Lange. Dit boek, dat Hella Haasse schreef in opdracht van een uitgever, moest gaan over het maken van beroepskeuzes.
Kleren maken de vrouw (de dubbele ‘e’ staat alleen op stofomslag en rug) verscheen in 1947 in de reeks Carrière-boeken van uitgeverij Allert de Lange. 'Carrière maken (…) iemand van beteekenis worden in je latere leven (…) Daarvoor moet je in de allereerste plaats weten wat je wel en wat je niet wil worden. Allert de Lange heeft nog meer carrière-boeken op stapel staan. Prettig geschreven boeken over beroepen die méétellen. Schroef nu meteen de dop van je vulpenhouder los en vul hieronder in blokletters je naam en adres in. Frankeer de kaart en doe hem op de bus. Dan krijg jij van ons steeds bericht wanneer er weer een NIEUW CARRIÈRE-BOEK verschijnt, hetwelk de boekhandel ter plaatse gaarne zal leveren. Kunnen wij op je rekenen?Groene/het-echte-debuut-van-hella-s-haasse
Het verhaal gaat over 4 meisjes. Reina, die zowel creatief begaafd is als hard wil werken om haar doel, modeontwerpster worden, te bereiken; Mary, die niet echt goed kan tekenen en weinig creatief is, maar die toch een heel goede confectietekenares kan worden; Tine, die de opleiding tot modetekenares gebruikt als opstapje naar de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten, en Harriet, een zeer begaafd meisje maar met een ongeschikt karakter om iets te bereiken: ze is afgunstig en kan niet tegen kritiek.
Het boek leest als een vlot meisjesboek, de toon is gezellig. Ik lees over Studio Alexander, waar meisjes opgeleid worden in diverse creatieve en ambachtelijke disciplines. Reina van Holten kan er studeren dankzij financiële steun van een rijke dame die in haar kunnen gelooft nadat ze een ontwerp van Reina’s hand heeft gezien. Ik lees over het leven van een jong meisje in 1947. Je had nauwelijks geld, ook niet als je een baantje had. Je woonde op kamers bij een hospita.
In deze roman staan twee dingen die je gewoonlijk niet aantreft in een meisjesboek van die tijd. Ten eerste hoe een alleen reizend meisje onvermijdelijk een vervelende man achter zich aan krijgt, die zich niet laat afschudden.
En ten tweede hoe een onervaren, zelfstandig optredend jong meisje makkelijk in een zeer onaangename situatie kan raken: de talentvolle maar arrogante jaloerse Harriet loopt weg van de modeschool en van huis, in de mening in Den Haag wel een goed betaalde baan als tekenlerares bij een groot modehuis te kunnen vinden. Als dat (natuurlijk) niet lukt, valt haar oog op een advertentie in de krant: 'Mannequins gevraagd. Elegante jonge vrouwen gezocht voor apart showwerk. Hoog salaris. Sollicitaties volgens afspraak.’ Het domme kind - dat al gewaarschuwd had moeten worden door het woord 'apart’ - gaat hierop in. Prachtig is de beschrijving van de door het meisje maar half begrepen onbehaaglijke sfeer. Eer ze het weet is ze betrokken bij een louche escortservice (“t Werd aan de meisjes zelf overgelaten in hoeverre ze nog extra verdiensten wilden maken’, heet het omineus, zonder dat de schrijfster een onvertogen woord laat vallen), waarvan ze maar ternauwernood gered wordt door tussenkomst van Reina en haar aanbidder. decontrabas/recensie-kleren-maken-de-vrouw-hella-s-haasse
Wat ik heel opmerkelijk vond is dat er een beschrijving is van een verkleedpartij waar een jongeman verschijnt in de dracht van de Ku_Klux_Klan. Het schijnt volkomen normaal te zijn. Het boek verschijnt in 1947. Wist men toen niet waar de KKK voor stond? Maar waanneer je de dracht van de KKK kent weet je toch ook wat voor organisatie dit is? Ik vond het nogal schokkend.
BOEKENPROJECT 2017
Bezig met Of mice and men - John Steinbeck
Kleren maken de vrouw - Hella Haasse
Schoppenvrouw - Mensje van Keulen
The moon is down - John Steinbeck
Starbucks - Els Quaegebeur
Echte liefde vind je in de boekhandel - Veronica Henry
Een huis in Frankrijk - Eva de Wit
Teder is de nacht - Scott Fitzgerald
Het meisje van ver - Sadia Sheperd
In Europa - Geert Mak