donderdag 4 februari 2016

Boekenproject 2016 / biografie / Het rebelse leven van Lily Braun.In januari las ik de biografie "Het rebelse Leven van Lily Braun" van Evelyn de Roodt. Lily Braun werd in Pruisen geboren in 1865. Het boek vertelt over het leven van Lily die als dochter van een rijke familie genoot van alle plezier die het leven haar schonk. Zij bezocht bals vol glamour en verkeerde met de rijken en machtigen der aarde. Er wordt van haar verwacht een goed huwelijk te sluiten. Lily vindt het verwarrend. Jonge meisjes moeten aan de ene kant verleidelijk en onderhoudend zijn, aan de andere kan maagdelijk en onwetend. Zij wijst veel huwelijksaanzoeken af. Op haar 24 -e wordt zij verliefd op Gottfried von Pappenheim en beiden zijn in de wolken. Echter zijn familie heeft een andere huwelijkskandidate op het oog en hij verbreekt de verloving. Lily blijft achter met een gebroken hart. Zij begint te beseffen dat zij als vrouw weinig mogelijkheden heeft. Behalve het huwelijk is er niet veel te doen. Zij voelt zich nutteloos en ontevreden.


Zijdelings komt zij in contact met armoede. Wanneer zij een poos bij een rijke tante woont moet zij controleren of de aanvragen om hulp van de armen die op het landgoed wonen terecht zijn en ze schrikt dan van wat ze ziet. Zij wordt hierna ernstig ziek. De dokter zegt malaria of is het psychisch?
 
Links Jenny von Gustedt, rechts Diana Rabe von Pappenheim
 
Lily heeft een leuke grootmoeder Jenny von_Gustedt een onechte dochter van Diana_Rabe_von_Pappenheim, overgrootmoeder van Lily en Jerome Bonaparte, broer van Napoleon. Een schandaal  binnen de familie waarover niet wordt gepraat. Haar grootmoeder houdt ervan te wandelen, houdt van de natuur, houdt niet van het leven der rijken en heeft een boel dagboeken en andere papieren bewaard van haar moeder. 
 
Lily besluit na haar mislukte verloving naar Weimar te gaan, waar haar overgrootmoeder woonde en een boek te schrijven over haar leven en tijdgenoten. Zij neemt alle papieren van haar oma mee. In Weimar begint zij zich weer de oude te voelen. Studie en schrijven past bij haar.
 
Wanneer Lily terug is uit Weimar gaat ze in Berlijn wonen. Het gist hier van de nieuwe ideeën. Groepen vrouwen stellen eisen. Zij willen een eerlijker inkomensverdeling, een einde aan de armoede, eerlijk loon voor vrouwen, kinderopvang en ontwikkelingsmogelijkheden voor vrouwen. Ook arbeiders steeds mondiger, ook zij willen een eind aan de armoede, de lange werktijden, de afhankelijkheid en ook zij willen ontwikkelingsmogelijkheden. Lily voelt zich als een vis in het water. En, zij ontmoet de filosoof Georg von Gizycki. Hij is arm en invalide maar zij bewondert zijn kennis. Zij trouwen. Het deert Lily niet dat zij in een kleine woning moet wonen. Georg wordt haar mentor. Zij leert heel veel van hem. over boeken, over "het leven"" Hij moedigt haar schrijven aan, geeft kritiek, waardoor zij zich gestimuleerd voelt.  Zij breekt met haar ouders.
 
Maar op een gegeven moment heeft zij weer contact met haar vader. Hij is op een oneervolle en onverdiende manier ontslagen uit het leger. Zij ziet een gebroken man. Wanneer hij haar dan ook vertelt dat hij de erfenis, die Lily van een rijke tante zal ervan, er al voor een groot deel doorgejaagd heeft en zij ziet hoe naar hij zich voelt wanneer hij haar dit vertelt, belooft zij hem dat zij zijn schulden zal afbetalen, zonder dat zij ooit iemand hierover zal vertellen. Lily houdt woord. Zij schrijft boeken en geeft lezingen en van de opbrengst betaalt zij jaar na jaar de schulden af.
 
Lily leest Karl Marx en Friedrich Engels en sluit zich aan bij de Sociaal-Democratische Partij Duitsland. Zij merkt dat zij mensen kan begeesteren door speeches te houden en schrijft pamfletten en boeken. Zij valt echter niet geheel en al in de smaak. De arbeiders vinden het maar een rare verschijning. Deze elegante bourgeois vrouw met haar mooie kleren en sieraden. Lily komt hier op een nare manier in conflict met Clara_Zetkin, de vrouwenrechten activiste. Clara gelooft alleen in de strijd van de arbeidersvrouwen. Lily weet uit eigen ervaring hoe verstikkend haar eigen milieu is voor vrouwen en zoekt regelmatig samenwerking tussen arbeiders en andere groeperingen. Dit ziet Clara in het geheel niet zitten en de ruzies lopen hoog op.
 
Lily zal nog een tweede keer trouwen, na het overlijden van Georg_von_Gizycki. Zij trouwt Heinrich Braun, een politicus. In het begin is hun huwelijk gelukkig. Zij krijgen een zoon Otto_Braun, een hoogbegaafde jongeman die dichter wordt en die in de eerste WO zal sneuvelen.
 
Het is echt een prachtig boek over een heel interessante vrouw. Het is een boek dat ik zelf zou willen hebben om later stukken in terug te kunnen lezen. Ik ben blij dat ik Lily Braun heb leren kennen. En zoals het altijd gaat met lezen, nu wil ook meer te weten komen over Clara Zetkin en nog meer te weten komen over de tijd waarin zij leefden.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015