dinsdag 1 november 2022

15 miljoen mensen........


JA, ECHT, HET IS NOVEMBER
Ik heb dit jaar een raar gevoel bij de herfst
Ineens was het er, 2 en een halve week geleden
Maar vallen de bladeren nu echt sneller dan andere jaren?
De prachtige gele en rode bomen vlak bij ons huis zijn nu al kaal


Ik vind altijd de overgang van het ene seizoen op het andere moeilijk

En deze keer gaat het wel heel snel
Soms denk ik nog terug aan het zomer
Hoe was de zomer dit jaar ook al weer?
Ook hier speelt weer dat de tijd vliegt
Een proces waar ik me elke dag over verbaas
De tijd gaat veel sneller dan vroeger
Of.......is er iets in mij wat langzamer is geworden en wat is dit dan?
 Vroeger leefde ik natuurlijk op een agenda
en dat hoeft nu gelukkig niet meer
Althans niet meer zoals ik de agenda toen gebruikte
Nu noteer ik vaak wat ik op een dag moet doen, bijv. planten water geven
Iedere keer denk ik, maar dat deed ik toch pas?
Nee hoor, het is alweer een week geleden

DIE MOOIE ZOMER 2022


Wij zijn sinds corona uitbrak niet meer met de trein geweest en gaan maar heel af en toe met de bus. Niet zo zeer uit angst voor drukte. Meer, het hoeft allemaal niet meer zo. Hoewel ik dolgraag weer eens naar Den Haag wil.

Ik ben een enthousiast openbaar vervoer reizigster. Mensen met een auto kunnen zich dit moeilijk indenken. Ik herinner me dat ik een keer een lift kreeg aangeboden van het huis van mijn ouders naar het station. Ik sloeg dit vriendelijk af. Waarom? Ik reed eerder met haar mee, de route die ze nam vond ik zo ongezellig. Een deel van de charme van het openbaar vervoer voor mij is uit het raam kijken en langzaam de stad voorbij te zien trekken. De tocht met de tram door Den Haag kwam door diverse buurten en ik genoot ervan. Mijn treinabonnement heb ik de afgelopen twee jaar gehouden en ik ga het ook niet opheffen. Want, ik hou van de trein.

Maar....... wat een nieuws toch steeds. Een enorm personeelstekort. Ik vraag me steeds af hoe dit komt. Ja, ik lees de uitleg in kranten. De babyboomers gaan met pensioen en personeelsleden vonden in de coronatijd ander werk. Maar waren al de conducteurs nu ouderen? Kan ik me niet herinneren. Er waren er bij, maar zeker niet allemaal. En..... tijdens corona werd toch salaris doorbetaald door de overheid. Dus waarom ander werk zoeken? En zijn er zoveel bedrijven failliet gegaan?  

Dat de babyboomgeneratie de komende tijd met pensioen gaat heeft men natuurlijk lang van te voren geweten. Het lijkt er op dat er totaal geen beleid op is gevoerd. Ik hoor nu allerlei mogelijke oplossingen. Vrouwen moeten fulltime gaan werken. Gepensioneerden vragen of ze willen werken, Mensen uit het buitenland halen. Robotten in de zorg. Ik heb nog een idee. De asielzoekers die nu hier zijn met open armen onthalen. Ze hebben zo hard hun best gedaan hier te komen. Zorg voor onderdak, geef ze zo snel mogelijk een cursus Nederlands, laat hun opleidingen waarderen, zodat je weet wat hun kennis en kunde is en laat ze in hun vakgebied werken. Er is overal toch een tekort. En school de mensen zonder vakkennis. Laat hun families hierheen komen en ze zijn eeuwig trouw.

Ik vraag me af of men in de gaten heeft dat er over 10-20 jaar geen babyboomers meer zijn. Ongeveer 3 miljoen mensen weg. Zitten ze in 2042 lekker weer met zijn 15 miljoenen in dit landje. Van de Postbank reclame, 15 miljoen mensen, uit 1997. Echt, al zo lang geleden?

Nu 1 miljoen huizen bouwen. En dan over 10-20 jaar zijn er huizen teveel?

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015