maandag 27 januari 2014

Lucy Worsley

In het weekend heb ik verschillende documentaires bekeken op You Tube van de historica Lucy Worsley

Ik hou van geschiedenis. Als kind hield ik al van geschiedenis. Ik las veel, was lid van de bieb.
Ik las veel over archeologie, wilde ook archeologe worden. Mijn liefde lag toen bij Mesopotamië, het huidige Irak, Egypte, Griekenland en Rome. Als teener raakte ik geïnteresseerd in de revolutionaire periodes, de Franse en de Russische revolutie. Ik studeerde een blauwe maandag geschiedenis, maar het leven liep anders.

1 liefde is heel sterk. Mijn interesse in the Bronte sisters. Na het lezen van Jane Eyre raakte ik in hun ban. Ik wilde er alles over weten. Over de zussen zelf, hun boeken, de tijd waarin ze leefden, de godsdienst, cultuur, politiek van hun tijd, de steden waar ze kwamen, de mode die ze droegen, hun buren, hun huisdieren, kortom ""alles"". Ik verzamelde boeken en ben 2 keer in de Parsonage ( Pastorie) geweest, het huis waar zij woonden. Naast de Brontes is er een andere schrijfster die mij inspireert Jane Austen. Zij leefde iets eerder dan de Bronte zussen. Ik verzamel nog steeds boeken van en over deze schrijfsters. Maar vooral het over hen bloggen geeft me momenteel heel veel plezier.

Een aantal van de documentaires van Lucy Morsley gaan over deze tijd. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken. Een aantal van de dingen die zij toont had ik niet eerder gezien. Zo heb ik me nooit zo verdiept in de Prins-regent. Ik voelde me ook geschokt. Lucy toont hier beelden mbt politieke opstanden in de periode van de Prins Regent. Het was het begin van de industriële revolutie, stoom werd gebruikt om textielfabrieken op te zetten. Dit bracht een veel hogere productie dan de vroegere huis textielindustrie brachten. Maar het bracht ook grote werkloosheid en armoede met zich mee. Er was een spreker Henry Hunt die veel publiek trok. Hij had blijkbaar een heel krachtige stem, want hij kon menigtes van 80.000 mensen toespreken. ( Er waren geen microfoons, hoe deed hij dat.....) En deze hoeveelheid toehoorders trok hij in diverse steden. De machthebbers reageerden door in te rijden op de massa's en  te schieten.  Dit gebeurde rond 1820. Maar het zou ook een verhaal uit het heden kunnen zijn.

De documentaires van Lucy Worsley zijn het bekijken waard. Ook wanneer je niet zo bezig bent met geschiedenis. Zij presenteert op een entertainende manier. Je ziet haar wandelen in prachtig gesneden kleurige moderne jassen en jurken, maar ook draagt zij historische japonnen, grappig is het moderne koppie erboven, met het moderne haar en de haarspeld opzij wat blijkbaar een handelsmerk van haar is geworden. Moderne muziek geeft een aparte sfeer aan oude monumenten, schilderijen,  steden die voorbij trekken. Ik heb echt van haar documentaires genoten en ga er nog meer bekijken.

 
Deze moet je echt bekijken
Wanneer het filmpje stopt krijg je een heleboel foto's
klik links bovenin en de documentaire gaat verder
Het is echt heel erg leuk en informatief
 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015