donderdag 26 september 2019

De jaargetijden, de herfst.De herfst is begonnen
Wat hoort er zo bij de herfst?

Dit jaar ga eens extra genieten van de herfst. Toen het september werd kreeg ik een weemoedig gevoel omdat de zomer voorbij is. Ik dacht weg zijn de bloemen en de vlinders. Maar gek genoeg is de tuin nu mooier en met meer vlinders dan in augustus. Waarschijnlijk omdat het niet zo heet is en het regelmatig regende. Omdat het zonnetje er ook vaak was en de temperatuur lekker zat ik ook vaker in de tuin dan in augustus. Dus wat nu de zomer is over? 

Maar nu is het toch echt herfst geworden. Drie nieuwe maanden voor de boeg. Je kunt de bomen ook al zien verkleuren. Overal liggen eikels. Vandaag kocht ik de herfsteditie van het blad Landidee en daar las ik dat wanneer eikels stoer aan de bomen blijven, het een koude winter wordt. Dus, conclusie, het wordt een zachte winter. Nu, vind ik prima. 

Ik zei al, ik ga genieten. Ik ontdek dat ik veelal in het heden en verleden leef. Toen ik ouder werd en nog werkte dacht ik vaak aan de toekomst. Ik vroeg me af hoe het zou zijn met pensioen te gaan. Het leek me heerlijk. Die tijd is er nu en het gevoel van een toekomst is weg. Natuurlijk heb ik wel plannetjes en wensen, maar dat blijft allemaal behoorlijk vaag. Soms slaat de schrik me om het hard wanneer ik aan oud worden denk. Hoe moet dat allemaal dan? Maar dan denk ik maar, komt tijd komt raad. 

Ik leg van alles vast in dagboeken en mijn agenda. In de laatste staan afspraken. Zijn er nooit veel, wat een heerlijke luxe, ik spreid alles, omdat ik doodmoe word van veel dingen achter elkaar en er totaal geen zin meer in heb. Maar ik zet er ook dingen in die ik gedaan heb. Zoals planten water geven. Ik doe dit omdat de tijd zo vliegt. Denk ik dat ik 3 dagen geleden de planten water gaf, is het al meer dan een week geleden. Zo hou ik een en ander in de gaten. Ik noteer ook wat ik schilder en lees. Leuk als ik later nog eens na wil kijken wanneer ik wat maakte. Dus al met al leef ik in het heden en het verleden.

Nu ben ik sinds een paar weken begonnen ook weer eens dingen vooruit te plannen en dat bevalt me  erg goed. Ik heb vaak allerlei vage wensen, ik lees hier wat, ik hoor daar wat en denk, oh, dat is leuk. Maar tegen de tijd dat ik in actie kom is het vaak al voorbij. Ook niet erg, maar soms toch ook wel weer een beetje jammer. 

Nu maak ik voor iedere week een plan, wat zou ik willen doen. Het is leuk. Niets hoeft, ik kan er gemakkelijk van afwijken. Een van die plannetjes is dus: genieten van de herfst. Dit is een 3 maanden plan. Tot nu toe lukt het goed. Geen heimwee meer naar de zomer.

Hier hoort bij dat ik het leuk vind om informatie te verzamelen voor het komende jaargetijde. Wat is nu echt "" des herfst". Kijk maar eens hieronder. 

Warme drankjes
Deze link geeft allemaal drankjes
De bottenbouillon die bij mijn sterrenbeeld past zal ik zeker niet maken
Ik ben vegetariër

Lekkere gerechten

 uitpaulineskeuken/seizoenskalender-herfst


Overdenking

Vlinders in de herfst

Tips bij herfst fotografie
vinkacademy/herfst-fotograferen

Heerlijke herfst
vakervrolijk-30-herfstcliches-die-mij-toch-heel-gelukkig-maken

Ik vind het leuk
 spreuken en gedichten te verzamelen

It’s September and the bees
are still humming,
drifting from the marigolds;
the sun is still warm on their wings.
It’s September, and the leaves
aren’t changing just yet,
we are all holding on to
the last remnants of summer:
the last time the ice cream truck
sings from the corner,
the last sale for watermelons,
the last chance to fall asleep under the stars.

 Schuyler Peck, September 
---------------

Autumn seemed to arrive suddenly that year. 
The morning of the first September was crisp and golden as an apple.
J.K Rowling, Harry Potter and the Deathly Hallows
---------------------------My daydreams lie buried in autumn leaves,
 they’re covered with autumn rain. 
The time is sweet September,
—  Al Dubin, from Big Hits: “September In The Rain,” written c. 1960 .

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015