woensdag 20 mei 2015

Mevrouw, u maakt het nodeloos ingewikkeld.


Ik ben benieuwd hoe het met jullie is. Zijn jullie gewend aan de OV kaart? Ik niet. Wanneer ik met de trein reis, heb ik iedere keer heimwee naar het normale treinkaartje. Ik ben toch echt niet de domste, maar steeds gaat er iets anders dan ik verwacht. Sinds kort reizen Salem en ik 1-e klas. Ik heb vroeger nooit kunnen bedenken dat ik dit ooit zou doen. Ik vond de 2-e klas gezellig. Mijn ouders en broer reisden met de 1-e klas en ik vond het vreselijk snobistisch. Echter, de laatste jaren werd het steeds drukker en vooral lawaaiiger. Vooral in de tijd dat ""iedereen"" aan het telefoneren was. Wat een ellende. Ik herinner me nog een treinreis van 2 uur waarbij de passagiere tegenover mij non stop met luide stem aan het bellen was. Af en toe wierp ze me een boze blik toe alsof ik inbreuk deed aan haar privacy.
 
Dat bellen is nu veel minder. Maar wat is het druk. Voor mij is een treinreis niet het van plaats A naar plaats B vervoerd worden. Het is onderdeel van een uitje. Ik vind het heerlijk uit het raam te kijken.  De laatste jaren werd het steeds moeilijker om een plek aan het raam te krijgen. Achteruit rijden vind ik op zich niet erg, maar achteruit rijden en aan het gangpad zitten vind ik benauwend. Ook werd het steeds moeilijker een plek naast elkaar te krijgen. We vonden er niets meer aan. Maar nu, de eerste klas, heerlijk. Niet voor het extra comfort, want dat is er niet. Maar voor de rust. Rustig instappen, en geen herrie tijdens de reis.
 
Ik heb een dalurenkaart, waarmee Salem ook 40  % goedkoper kan reizen en ik heb een aantal vrije reis dagen. Dit ging allemaal goed toen we een kaartje aan het loket regelden. Maar nu, we moeten dus een samenreiskorting, een vrije dag en 1-klas uploaden. En iedere keer geeft het gedoe.
 
Ik heb een keer meegemaakt dat ik 1-e klas op mijn kaart had gezet, maar dat er met door het poortje lopen 2-e klas bleef staan. Ik naar een loket en gevraagd hoe dit kan. Ja, was het antwoord, het systeem kan dit niet aanpassen.
 
We moeten voor de 1-e klas 6 euro bijbetalen, maar toen we op Rotterdam Centraal stonden en terug wilden hoefde dit ineens niet. Wat vreemd, hoe kan dit nu? Ik heb het aan 2 medewerkers van de NS gevraagd. Ze keken het na. Nee, alles was goed, ik hoefde geen 6 euro te betalen. Thuis bekeek ik ""Mijn NS"", inderdaad 2-e klas was veranderd in 1-e klas, maar bij bedrag stonden ..... puntjes, terwijl ik alle andere keren 6 euro bij had betaald. Ik begrijp er werkelijk niets van.
 
Ik ben een keer naar het loket gegaan en heb gevraagd of de man achter het loket voor mij de handelingen kon verrichten. Dat deed hij, hij gaf een uitleg, die ik niet begreep. Zijn reactie: ""mevrouw, u maakt het nodeloos ingewikkeld"".

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015