vrijdag 10 september 2021

Vragen, steeds meer vragen en hoe ziet een huis van een warlord eruit?

Ik heb het boek van Bette Dam nu uit. Ik ga er nog een blog over schrijven. Al lezend kreeg ik een goede geschiedenisles mbt Afghanistan. Koning Mohammed Zahir Sjah, dit was de tijd toen de vrouwen in Kabul in minirokjes liepen. De staatsgreep van zijn neef, hij brengt de Afghaanse communistische partij aan de macht. Inval USSR. Moellah's over het hele land komen in opstand en de Jihad begint. De USA heeft een enorme hoeveelheid wapentuig het land ingebracht via Pakistan. Het waren de nadagen van de Koude Oorlog en de USA gunde de Russen hun eigen Vietnam. (Dit lees ik her en der op internet. Kan het echt zo simpel zijn, je vijand pesten, is dit een reden massaal wapentuig een land binnen te brengen?) Vanuit de Arabische wereld trekken jongeren naar Afghanistan om mee te vechten tegen de communisten, waaronder Osama bin Laden. Na de val van de Russen breekt de anarchie uit. Warlords, lees ik bevechten elkaar.

Op de een of andere manier schiet het woord krijgsheer/ warlord bij mij verkeerd. Wat een rotwoord, het klinkt oorlogszuchtig. Ik probeerde het voor mezelf begrijpelijk te maken door te bedenken "een gouverneur met een leger" . Ik las over een enorme rijkdom van de heren. Ik vroeg me af, wat betekent rijkdom in Afghanistan?

Stomtoevallig loop ik tegen een filmpje aan op You Tube. Ik vertelde al eens dat ik het leuk vind om wandelingen te maken mbv You Tube. Zo wandel ik nu regelmatig door Kandahar en Kabul. Wanneer je op You Tube begint krijgt je "home" en dan krijg je automatisch allerlei filmpjes voorgezet. 1 valt me op en mijn mond valt open.  Kijk maar eens......je kunt er niets van verstaan, maar wel je ogen de kost geven.

Bij de beschrijving staat dat de Taliban een rondleiding geeft door het huis van Abdul_Rashid_Dostum. Waarschijnlijk zit deze man nu in Oezbekistan als vluchteling. Later in het boek van Bette Dam lees ik dat deze man kind was van twee arme Oezbeekse ouders die zich in Afghanistan vestigden. Zij vertelt dat hij geldt als 1 van de wreedste warlords. Hij werd vriend van de USA en onderminister onder president Ghani. Op Wikipedia staat hij zo omschreven 

Dostum was een belangrijke legercommandant in de communistische regering tijdens de Sovjet-Afghaanse Oorlog, en was in 2001 de belangrijkste inheemse bondgenoot van de Amerikaanse special forces en de CIA tijdens de campagne om de Taliban-regering omver te werpen. Hij wordt beschouwd als één van de krachtigste en beruchtste krijgsheren sinds het begin van de Afghaanse oorlogen,[2] gekend voor het kiezen van de kant van winnaars tijdens verschillende oorlogen.

De rondleiding begint op 7.20 tot 25.00, daarna gepraat

Even op het beeld klikken dan kom je op de You Tube site en kun je het groter zien

Onderin kun je doorklikken wanneer je een beetje moe wordt van het gepraat 

En zo in je eigen tempo door het huis wandelen


Vraag: Hoe komt een kind van arme ouders aan een dergelijk huis? Corruptie, ik hoor het de hele tijd gezegd worden. De Taliban kon zo snel winnen omdat de Afghaanse regering corrupt was. Kous af, alles duidelijk. Maar dan zou ik willen dat er weer eens een Bette Dam achtige journalist die uit komt leggen HOE DAN? Hoe werkte die corruptie?

Internet vertelt meCorruptie is het verschijnsel waarbij iemand een ander omkoopt of zich laat omkopen om bepaalde zaken gedaan te krijgen. Het belangrijkste voorbeeld van corruptie is het betalen of aannemen van steekpenningen. Met dit smeergeld wordt iemand in een bepaalde machtspositie omgekocht om voor degene die de steekpenningen betaalt bepaalde gunsten te verlenen.

Ik moet hier dus uit begrijpen dat de Afghaanse regering geld gaf in ruil voor diensten? Maar hoe kwamen ze aan het geld? Hoeveel geld kregen ze eigenlijk van de Amerikanen en bondgenoten? Ging dit geld alleen naar de regering of werden er ook warlords, zoals Dostum mee betaald? Is het wanneer de Amerikanen betalen 'hulp" en wanneer de Afghanen betalen corruptie? 

  • De BBC zocht eens uit hoeveel deze oorlog gekost heeft. The total cost, based on official data, to about $955bn between 2001 and 2020 - close to the lower $1tn estimate given by Mr Biden. $1tn = $1,000,000,000,000 dollar.  
  • The bulk of the money spent in Afghanistan has been on counter-insurgency operations, and on the needs of troops such as food, clothing, medical care, special pay and benefits.
  • Official data shows that since 2002, the US has also spent $131.3bn on reconstruction activities in Afghanistan. Nearly $36bn has been allocated for governance and development, while smaller amounts were also allocated for anti-drug efforts and for humanitarian aid.
  • More than half was spent on building up Afghan security forces, including the Afghan National Army and police force.

Begrijpen jullie de wereld? Afghanistan kan 1 van de rijkste landen van de wereld zijn. Zij bezitten $ 1 biljoen aan onbenutte minerale rijkdom, evenals essentiële middelen om de klimaatverandering te bestrijden. thred/1tn-worth-of-minerals-needed-to-address-climate-change/ 
  • Samen met Bolivia heeft Afghanistan mogelijk de grootste bekende reserves van lithium. Dit schaarse maar essentiële onderdeel van oplaadbare batterijen wordt al lang aangeprezen als cruciaal voor het koolstofarm maken van onze huizen en industrieën.

Moest het echt een "War on terror" zijn? Osama Bin Laden is dood in 2011. Was het toen nog niet genoeg? Hebben al onze militaire inspanningen en wreedheden niet nog veel meer terrorisme opgeleverd? Zijn wij echt zo slecht in staat te begrijpen dat er andere landen zijn met andere normen en waarden? Kunnen wij iets van die landen leren? Misschien eens luisteren? Wat hadden we met al dat geld niet ten goede kunnen doen?  

Ik hoor zonet CNN zeggen dat het 2,000,000,000,000 dollar is.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015