woensdag 3 mei 2023

Weggooien, opruimen, het zou fijn moeten zijn, is het niet.


Langzaam koop ik weer eenjarige plantjes
 Iedere morgen maken ze me blij

Ik ben aan het opruimen en vind het moeilijk, het geeft me een rotgevoel. Het gaat om oude papieren van mij, mijn ouders en mijn oma en opa. Toevallig kom ik 2 sites tegen, interessant, misschien leer ik er wat van. anitasdagboek eenkastjeperdagOp 1 van de sites de volgende vragen: 
  • Waar besteed ik mijn tijd aan en wil ik dat eigenlijk wel? 
  • Waar ligt oud zeer? 
  • Waarom hecht ik aan bepaalde spullen, terwijl ik er niets meer mee doe? 
  • Waarom koop ik altijd (kaarsen, servies, kleding, boeken…vul maar in) terwijl ik dat niet nodig heb? 
  • Waarom begin ik aan een hobby, maar maak ik het niet af? Door alle spullen door je handen te laten gaan, maak je er contact mee.
Het oude zeer, dat speelt bij mij. Vroeger..........voorbij, maar ik heb nog spullen. Wegdoen zegt mijn verstand. Niet wegdoen zegt mijn gevoel. Maar het is rommelig en het ergert mij.

Mijn vraag die opkomt is, waarom voel ik me zo rot bij het opruimen?
  • Iets van vroeger van mijzelf, terug in de tijd. Nu ben ik totaal anders, dus weg ermee. Maar, dan komt er een schuldgevoel naar boven. Kan ik dat echt zomaar wegdoen? Zo sta ik net met een ouderwets Frans-Nederlands woordenboek in mijn handen, mijn vader heeft er ingeschreven "dit gebruikte ik toen ik op de Mulo zat". Het komt ergens onder uit een boekenkast. Nooit meer naar gekeken en nu sta ik er mee in mijn handen. Wegdoen? 
  • Iets van vroeger van mijn oma en opa, mijn tante, mijn vader en moeder. Zo lang bewaard, kan ik dit zomaar wegdoen?
  • Iets dat ik kreeg maar eigenlijk heb ik er een hekel aan. Ik vind het spuuglelijk, altijd gevonden. Maar.....wegdoen?
  • Zijn er dingen bij voor een tweedehands winkel? Eerlijk gezegd kan ik het me niet voorstellen, die oude meuk. 
Ik heb er nu voor gekozen om zaken te sorteren. Spullen van mijn familie liggen nu op zolder, ga ik uitzoeken. Maar ze zijn nu uit het oog, heerlijk rustig. Spullen van mijn vader heb ik apart gelegd. Ik wil het gaan doorlezen. Alle analoge fotoboeken bij elkaar. In de loop der tijd maakte ik met de computer en fotobewerkingsbestanden "dingen". Ze zitten in meerdere mappen. Ik heb ze bij elkaar gezet. Ga ik eens doorlopen. Kunnen er dingen van weg? In ieder geval is het nu gesorteerd. Eerst wist ik niet wat waar ligt. 


Wat heerlijk
Eindelijk ZON

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015