zaterdag 24 juni 2017

Boekenproject 2017. Adriaan van Dis, Stadsliefde, Scenes in Parijs.


Voor mijn boekenproject 2017 las ik Stadsliefde, Scenes in Parijs van Adriaan van Dis. Ik heb eerder nooit iets van deze schrijver gelezen. Ik ken hem natuurlijk van de tv. Ik kijk en luister graag naar hem. Zijn schrijfstijl sluit aan bij zijn wijze van presentatie. Ironisch, observerend, gevoelig, empathisch, afstand houden.

Adriaan van Dis beweegt zich door Parijs als een inburgeraar. Hij beziet alles met interesse wat hij tegenkomt. Er zijn veel dingen die hem vreemd zijn, maar hij leert snel. Het gaat hem niet om het Parijs als toeristische attractie, niet om het Parijs van de historische gebeurtenissen, niet om het  Parijs van mode, kunst en cultuur. Nee zijn Parijs gaat over de mensen die hij tegenkomt, schoonmakers, oude circusartiesten, kardinalen, buurvrouwen, marktkooplieden, banlieu bewoners, lezende mensen in de metro of de TGV. Over duiven, markten, trappen, de Seine, winkels, het uitzicht vanuit zijn etage over de daken, de verschillende geluiden van de stad.


Hij zegt over Parijs "Parijs, de grootse Afrikaanse stad buiten Afrika". Parijs lijkt een witte stad, wanneer je niet verder dan het historische centrum komt. Maar hij bezoekt de Banlieus, buitenwijken die aan de rand van de stad liggen. Plek van conflict en misère maar ook van sterke kunstenaars.

Parijs in augustus is uitgestorven
Het is de maand waarin je kunt verhuizen. Adriaan weet dit niet en verhuist in een andere maand. Krijgt scheldkanonnades naar zijn hoofd. Weet hij dan niet dat hij in augustus moet verhuizen? De volgende keer dat hij dat hij verhuist weet hij het.


Hij zoekt naar het Parijs van beroemde schrijvers
als Hemingway, Louis Couperus en Strindberg

Le Bon Marche, de meest uitgelezen kruidenier van Europa, waar je alles kunt krijgen
Waar gediscussieerd wordt of je moet bakken in echte boter of in olijfolie. 

Er hangen mooie affiches in de stad
Affiches met beelden van overal ter wereld.
De opening van het Muse_du_quai_Branly-Jacques_Chirac. 

De verzameling is een etnografische collectie. Er zijn 3500 objecten tentoongesteld, uit een totale verzameling van 300.000 stuks. Er is een verzameling kunstschatten te bezichtigen uit Afrika, Azië, Oceanië, Australië, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Men opteerde niet voor een thematische maar voor een geografische opstelling. Het museum wil op die manier een interactie tussen de verschillende culturen bewerkstelligen. wiki/Muse_du_quai_Branly.
Er verschenen kritische artikelen in de kranten. Hoe was Frankrijk eigenlijk aan die kunstschatten gekomen? Waren ze niet geroofd? Moest Frankrijk ze eigenlijk niet teruggeven? De discussie is nog niet geluwd of het publiek wat komt kijken veranderd. De gezichten krijgen kleur. De kranten vermelden verbaast "Komen ze het terughalen?" Nee de bezoekers kwamen uit trots. Ouders lieten hun kinderen ermee kennismaken en legden dingen uit. Kijk dit maakten onze voorouders. 

Reebok EasyTone schoenen
Adriaan is op zoek naar zijn ideale schoen. Hij vraagt mensen op straat. Hij wordt uitgelachen "Reebok is geen merk". Hij loopt een Adidas winkel binnen. De verkoper zegt dat de buren misschien de Reeboks hebben. Go Sport, Decathlon niemand heeft de schoen. Mensen komen dichterbij, luisteren naar die man in zijn moeizame Frans die perse Reebokschoenen EasyTone wil hebben. Discussies ontstaan. Adriaan geniet. Nu heeft hij iets om met deze jonge mensen van diverse afkomst over te praten. Een verkoopster zegt: "Joden dragen het", pardon.....ze verwijst naar een straat waar veel Joden wonen, Rue Petit. Bij de 4-e schoenenwinkel vindt hij wat hij zoekt. Er wordt direct uit de dozen verkocht. De verkoper zegt: " Het is niet voor u, het is voor vrouwen". Adriaan ontploft. De eigenaar sust. Adriaan koopt de schoen toch. Zelden voelde hij zich zo oud en stijf en uit de pas met de tijd.

Het is een heel mooi boek
Niet alleen qua inhoud
Mooi, schrijnend, nostalgisch, gevoelig
Nog veel meer verhalen dan ik hier kan vertellen

Maar
De vormgeving is ook prachtig
Het papier, het lettertype, de foto's, allemaal even mooi


BOEKENPROJECT 2017

Stadsliefde, Scenes in Parijs - Adriaan van Dis
Of mice and men - John Steinbeck
Kleren maken de vrouw - Hella Haasse
Schoppenvrouw - Mensje van Keulen
The moon is down - John Steinbeck
Starbucks - Els Quaegebeur
Echte liefde vind je in de boekhandel - Veronica Henry
Een huis in Frankrijk - Eva de Wit
Teder is de nacht - Scott Fitzgerald
Het meisje van ver - Sadia Sheperd
In Europa - Geert Mak

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015