woensdag 13 juli 2022

Overpeinzingen.


Hoorde ik het nu werkelijk vroeg ik me gisteren de hele dag af, Britse militairen pleegden oorlogsmisdaden in Afghanistan. Ik hoorde het 's morgens op NPO radio I en daarna niet meer. Aan het eind van de dag vond ik het gek en ging op zoek en vond toen dit: nu.nl/brits-leger-stopte-oorlogsmisdaden-in-afghanistan-en-irak-in-doofpot. Ik hoorde het dus goed. Maar wat een tegenstelling met het nieuws over de oorlogsmisdaden die de Russen plegen. Dagelijks hoor ik erover, op de tv, op de radio, in de kranten op de sociale media.

Waarom wordt er aan de misdaden van de Russen veel meer aandacht besteed dan aan de misdaden die "wij" pleegden? Omdat wij de goeien zijn en zij het KWAAD? Weten jullie nog, dat George W, Bush de ''duivelse moed" had een groot deel van de Arabische wereld "de As van het Kwaad" te noemen. En hoorden we toen veel later niet dat het gebaseerd was op leugens die de Amerikanen in elkaar zetten? ik wil echt nog eens een keer uitzoeken hoe het kan, hoe dit opgebouwd werd, wie hierbij de verantwoordelijken waren. Toen het aandeel van Nederland werd onderzocht zat ik net in Egypte. Het enige wat ik ervan meekreeg was dat Balkenende zei dat hij met de kennis van nu anders zou handelen? Mijn grote vraag is nog steeds, waarom vertrouwde hij de kennis van toen? 

Hoor ik bij de mensen die de overheid niet meer vertrouwen? Nee

Hoor ik bij de mensen die zeggen: Er zit iets achter? Nee  

Ik denk dat alles simpeler is. De mens bestaat uit goed en kwaad en heel simpel, oorlog is kwaad. Is het EEN kwaad, ja, maar ook het KWAAD in ultieme vorm. Waarom komt het steeds weer terug vraag ik me af? Waarom zijn wij mensen niet in staat om conflicten in de kern te smoren? Waarom lopen wij warm voor oorlogen?

Ik geloof niet in een overheid die het KWAAD is, niet wat betreft de overheid van Nederland, maar ook niet de overheid van China Wel zijn er belangen en achter die belangen zitten groepen mensen. En dat vind ik wel ENG. Want met die groepen komen ook de propaganda, de reclame, alle spraakmakers en columnisten. 

Ik volg journalisten die onderzoekswerk doen naar deze groeperingen. En ik ben trots op de BBC dat zij deze informatie over de vermoedelijke oorlogsmisdaden van de Engelse militairen boven water haalden. Het werd eerder onderzocht, maar dit onderzoek werd om een vreemde reden stilgelegd. Kun je lezen in bovenstaande link.

De vraag die ik me ook steeds stel is waarom vertrouw ik regeringen eigenlijk nog? Ik heb er geen antwoord op. Omdat ik de groeperingen die voorop lopen met roepen dat de regeringen niet deugen nog enger vind? Misschien. 

Wat ik in ieder geval weet is dat we in de gaten moeten houden dat de Russen langs een andere standaard worden gehouden dan "onze" daden.

Moeten oorlogsmisdaden worden onderzocht. Ja, driewerf ja. Die van hun en die van ons. En nog liever, stop die oorlog. Zoek oplossingen. De geschiedenis leert dat er aan alle oorlogen een eind komt. Welke belangen zitten er aan "ONZE" kant dat deze oorlog doorgaat?  En welke belangen aan "HUN" kant?  

PS. ik hoor zonet het begin van de speech van Biden in Israel. Zegt hij nu echt:" You don't have to be a jude to be a zionist"? Zegt hij dit? Mijn hemel. Dagelijks zie ik filmpjes op twitter over de manier waarop de Israëlische politie met Palestijnse burgers omgaat. Op de normale media zien we het niet. Het is hemelschreiend. En het enige wat hij benadrukt is the Iron Drome. Ik word misselijk. Officiële regeringen, ik vertrouw ze toch niet? 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015