zondag 6 december 2020

Weet ik de essentie van mijn leven?


Je bent echt een kind (mens) van deze tijd. Veel veel veel. Zo zit onze hele maatschappij tegenwoordig in elkaar. Ik zie soms door de bomen het bos niet meer. Honderdduizend dingen. Weet je ook al wat de essentie van je leven is en wat jouw leven het meest zinvol maakt? Dit schreef Elly op mijn blog van gisteren. 

Ik keek een beetje op van deze reactie. Ken ik de essentie van mijn leven, dat is nogal een vraag. Ik probeer te begrijpen wat deze vraag te maken heeft met waar ik over blog. 

Waar ik mee kan beginnen is vertellen wat essentieel is in mijn leven: creatief denken, analyseren en leren

  1. Creatief denken maakt dat ik anders kan denken en daardoor oplossingen kan vinden waar een ander niet aan denkt. Maar ook dat ik naar vormen zoek waarin ik me kan uitdrukken. 
  2. Analyseren maakt dat ik altijd vragen heb. Ik ga zelden uit van wat me op voorhand wordt verteld. Ik ga op zoek naar antwoorden. Met mijn vragen kan ik ook ontregelen, dat ontdekte ik al jong en ik schrok van de reacties van mensen. In mijn werk ontdekte ik echter wat een goed hulpmiddel het is, hoe ik mensen ermee kan helpen. Mensen zijn vaak zo vast gelopen. Het was goed met hen op pad te gaan en uit te zoeken wat er mogelijk is in situaties die uitzichtloos leken. 
  3. En leren, niets leukers dan leren. 

Dat ik een lijstje maak met 21 dingen die ik volgend jaar wil doen heeft niet zozeer te maken met veel, veel, veel, ik volg een creatieve vorm, het jaar 2021 linkt naar het idee 21 dingen. Een lijstje maken is voor mij niet moeilijk, ideeën buitelen over elkaar (Creatief denken). Ik wil graag groeien volgend jaar, iets leren. Ik ben nu aan het uitzoeken wat het is wat ik wil leren. Ik verzamel daar ideeën voor, brainstorm. Het gaat me niet om veel, ik ben niet op zoek naar veel, ik brainstorm, ik zie het 21 lijstje als een speelse creatieve vorm, met allerlei mogelijkheden, zonder beperkingen. Later kies ik daaruit. 

Wat mij betreft heeft deze werkwijze niet met de tijdgeest te maken. Ik vind het al vele jaren een werkwijze die inzicht geeft.

Wanneer ik weet wat ik ga doen bedenk ik er een doelstelling bij. Een doelstelling is voor mij geen opdracht, het is een hulpmiddel, geen moeten of dwang. 

  1. Wat wil ik bereikt hebben aan het eind van het jaar
  2. Hoeveel tijd kost het en is het eigenlijk wel haalbaar, neem ik niet teveel hooi op mijn vork
  3.  Overigens moet het ook weer niet al te gemakkelijk zijn, een uitdaging stimuleert me
  4.  Het is dus naar een middenweg zoeken. 

Wanneer ik niet meer zou kunnen denken, analyseren en leren zou ik iemand anders zijn. Het is dus wel een deel van de essentie van mijn leven. Heb ik dus toch de vraag deels beantwoord. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015