vrijdag 25 oktober 2019

Bibliotheek, ins and outs.


Een paar jaar terug las ik enkele boeken van Proust. Hij beschrijft in de boeken heel liefdevol de grootmoeder van de hoofdpersoon. Onder andere dat zij verliefd was op "de brieven van Madame de Sévigné". De manier waarop hij erover schrijft maakte dat ik sinds die tijd steeds denk, die brieven wil ik ook graag eens wil lezen. Madame de Sévigné leefde in de 17-e eeuw, aan het hof van Lodewijk XIV, de Zonnekoning. 

Ik kijk of er een boek over haar is in de bibliotheek. Dat is er niet, jammer. Nu liep ik 2 weken geleden weer tegen deze naam aan en zag ik dat ik de naam van Madame de Sévigny verkeerd heb geschreven. Het moet Madame de Sévigné zijn.

Zonder veel hoop vulde ik de goede naam in en jawel, er is een boek, een biografie, wat leuk. Het boek bevindt zich in het magazijn. Ik naar de bibliotheek, gaf de bibliothecaresse een papiertje met de naam van het boek en de codes en zij belt het door naar het magazijn. Tien minuten later loop ik langs of het boek op de afgesproken plaats ligt, niet het geval, 10 minuten later nog niet, nog 10 minuten later, er ligt een briefje met erop N.A.

Ik geef het aan de bibliothecaresse, ze zegt niet aanwezig. Zij duikt het systeem in.  Ze vertelt dat het boek na 2011 niet meer is uitgeleend.  De bibliotheek is daarna verhuist naar een nieuw pand, waarschijnlijk is er daardoor nu een probleem. Ze laat ook 2 boeken zien die uitgegeven zijn in de 17-e eeuw, maar die worden niet uitgeleend. Ze duikt een landelijk systeem in. Ze vertelt dat ik dit zelf ook kan doen. Ik kan vanuit huis kijken of er ergens in Nederland bij een bibliotheek een boek is wat ik wil lezen, het kost 4,50.  Zij wil laten zien hoe ik dit moet doen, maar het lukt haar niet. Zij belt iemand op voor hulp, maar samen komt ze er ook niet uit. Ze geeft me een papiertje met een e-mail adres. 

Een paar dagen later verstuur ik het e-mailtje en dezelfde dag heb ik al een bericht dat het boek klaarligt. Het lag ligt toch in het magazijn. Ik ben het boek nu aan het lezen, een heerlijk boek. Ik verdwijn in een totaal andere wereld. Wat is lezen toch fijn.

En de speurtocht van de bibliothecaresse maakt ook dat ik thuis weer eens ben gaan zoeken. Ik kom allerlei leuke dingen tegen. ik zie altijd wel Dvd's liggen, maar neem er nooit 1 mee. Ik zie nu dat er Filmbieb is, hierop kun je thuis de film of serie uitzoeken en aanvragen. Het wordt dan voor je klaargelegd. Net als bij een boek reserveren. 


Filmbieb//Lenen via filmbieb

rozet.nl/bibliotheek/onze-collectie/kijken-en-luisteren/ 

delpher

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015