zaterdag 13 augustus 2016

Rode bessen, de Tarot en een jaarboek.


Dit zijn mijn tarot kaarten
Ik kocht ze in de jaren 80 met een feministisch georienteerd tarotboek erbij
  Een vriendin van mij reageerde jaren later: "Heb jij zwart-witte tarotkaarten? Waarom?" 

Want er zijn ondertussen al zoveel gekleurde kaarten verschenen dat dit echt uit de oude doos is. Maar ik hou van ze en ik vind ze mooi. In de jaren 80 legde ik ze regelmatig. Maar gisteren moest ik ze echt zoeken.

Waar liggen ze toch? 
Waarom zocht ik ze eigenlijk?

Ik ben binnenkort jarig en dan is het weer tijd voor een wensenlijstje. Op Marion's mijn Kladblog las ik over een jaarboek voor het jaar 2017 en ik dacht dat is echt een mooi cadeau om aan mijn vriendin te vragen. En ja, ze is laaiend enthousiast en gaat het ook voor haarzelf kopen. modron/webwinkel Ik verheug me er erg op. Ik heb gelezen dat ik in oktober al met het jaarboek kan beginnen. Dus hoef ik niet al te lang te wachten. Wat ik heel leuk aan dit jaarboek vind is dat het met de jaargetijden werkt. En dat bevalt me heel erg goed.

Zonet liep ik buiten en zag al een lichte overgang van zomer naar herfst. Ik geniet hier altijd zo van. En probeer heel bewust het proces te volgen. O.a. door foto's te maken. Maar ik wil het ook in mijn schilderen gebruiken. Twee jaar geleden maakte ik 4 grote aquarellen. Ze werden prachtig. Vorig jaar mislukte de eerste en dat ontnam me de zin verder te gaan. Ik zou heel graag in de herfst weer met een serie van 4 jaargetijden schilderijen willen beginnen.


Ik voel me altijd heerlijk onder bomen
Soms krijg ik een soort eenheidsgevoel
Dat is een heel fijn gevoel

 
Nu legt Marion vaak kaarten. 
En zo kwam ik gisteren op het idee "laat ik dat ook weer eens doen"


Wat kwam eruit? 

zaterdag 13 augustus 2016
17:58
HOGEPRIESTERES

Vragen
Durf ik dingen op hun beloop te laten?
Heb ik het geduld en de kracht om af te wachten?
Laat ik me leiden door mijn innerlijke stem?


geduldig en met een ontvankelijke geest en je laten leiden door je innerlijke stem.

14-08-2016
Staven Acht is de enige van de 78 tarotkaarten die een duidelijke aanwijzing geeft dat er een gebeurtenis voor de deur staat. Ze wijst erop dat er iets aan de gang is, dat er iets in de lucht hangt, en dat het sneller dan misschien verwacht wordt al gaat gebeuren. Meestal brengt deze kaart blijde gebeurtenissen.

Mijn biografieproject 2016. Het leven van Brian Jones. Oprichter en gitarist bij de Rolling Stones.


Ik las een biografie over Brian Jones. Samen met Mick Jagger en Keith Richards richtte hij the Rolling Stones op. Hij heeft alleen de beginperiode van the Stones meegemaakt omdat hij op jonge leeftijd uit de groep gezet werd en kort daarna overleed. Uit het boek komt hij naar voren als een vriendelijke, geïnteresseerde, begaafde muzikant, maar ook als lastig en soms zelfs wreed.

As Bill Wyman,gitarist of the Stones observed in Stone Alone: "There were at least two sides to Brian's personality. One Brian was introverted, shy, sensitive, deep-thinking. The other was a preening peacock, gregarious, artistic, desperately needing assurance from his peers. "He pushed every friendship to the limit and way beyond"wiki/Brian_Jones

The Stones waren diep onder de indruk van de muziek van zwarte muzikanten uit de USA. Dat was bijzonder want deze muziek werd tot die tijd alleen in zwarte clubs  in de USA gespeeld. Mondjesmaat druppelden muziekplaten Europa binnen. De muziekplaten onder de arm van Mick Jagger trokken de aandacht van Keith Richards en maakten dat ze met elkaar in contact kwamen.

De wereld veranderde. Kleding veranderde, de manier van dansen veranderde. De jeugd wilde het anders dan hun  ouders. De jongerencultuur ontstond. En de Stones sloten daar naadloos bij aan.


In het boek wordt verteld dat Brian Jones in die tijd de beste muzikant was van de Stones. Oorspronkelijk was Brian de leider van de groep. Hij was ook degene die de naam van de band verzon. Maar toen Mick en Keith samen songteksten begonnen te schrijven veranderde dit. Zij kwamen met hun vijven in een stroomversnelling terecht. Traden in een korte tijd op veel plaatsen in de wereld op. O. a in de USA en veroorzaakten daar ophef door te zeggen dat zij alles aan zwarte muzikanten te danken hadden. In die tijd was er in de USA een sterkte rassensegregatie en een blanke die zegt dat hij iets aan een zwarte te danken heeft kon eigenlijk niet. Zij noemden namen. Namen waar de blanke toehoorders nooit eerder van hoorden. Muddy Waters is 1 van de door hem bewonderde muzikanten. Hij vertelt dat het door the Stones kwam dat zwarte muzikanten kansen kregen om op te treden voor een wit publiek, dat zij tv optredens kregen en dat hun latere beroemdheid aan Europese jonge bands waaronder de Stones te danken is.

Maar Brian raakte in conflict met Mick en Keith. In die tijd gebruikten ze drugs en Brian raakte hiervan absent, afwezig. Soms kwam hij ook niet opdagen en wanneer hij er wel was dan speelde hij slecht en dat irriteerde de anderen vreselijk.


The Stones spraken de irritatie niet echt uit. Wel begonnen Mick en Keith Brian een beetje te sarren. De spanning kwam op zijn hoogst toen ze een reis naar Marokko maakten. Brian had in die tijd een vriendin Anita van Pallenberg. Met haar en Marianne Faithfull, Micks vriendin reisden ze door het land. Brian werd ziek en werd in een ziekenhuis achtergelaten en Anita en Keith begonnen een relatie.

De Stones wilden weer een nieuwe tournee door de USA maken. Maar Brian was verwikkeld in contacten met justitie voor zijn cannabis gebruik en zou de USA niet in mogen. Het hoge woord kwam eruit. The Stones en hun manager wilden dat Brian de groep zou verlaten.

Brian vond het vreselijk. Maar zat toch vol met plannen. Hij was altijd goed geweest in het leggen van contacten. Hij maakte contact met allelei muzikanten en bezocht o.a. het  Monterey Pop Festival. Hij is 1 van de eersten die verliefd werd op de Marokkaanse muziek en het idee van wereldmuziek introduceerde. Iets wat nu heel normaal is, maar in die tijd onbekend.

De nacht van 2 op3 juli 1969 werd het lichaam van Brian Jones in zijn zwembad gevonden. Hij was overleden. Over de doodsoorzaak is heel wat geschreven. Er bestaan veel complottheorieen. De schrijver van het boek ontrafeld ze en gaat er van uit dat Brian verdronken is door een noodlottig ongeluk.

Vergeleken met de biografieen die ik over David Bowie en Janis Joplin las is dit een redelijk erudiet boek. Ik vond het interessant om weer terug te keren in die tijd.

Brian Jones -Paul Trynka
 In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos - Bart Slijper.
The true adventures of John Steinbeck- Jackson J. Benson
Grace, a memoir - Grace Coddington 
Het rebelse leven van Lily Braun
Een Leven - Simone Veil
Janis Joplin - Ellis Amburn


.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015