zaterdag 5 augustus 2023

Boeken, mijn liefste bezit.

Het schilderijtje boven de boeken vond ik onlangs op zolder
 Mijn vader maakte het van mijn moeder

Ik ben op dit moment helemaal "in" Simone de Beauvoir
Ik appte deze foto naar een vriendin. Toen ze me gisteren bezocht bracht ze "de Tweede Sekse" van Simone de Beauvoir mee. Dit boek las ik ooit, herinnerde me er vaag iets van. Nu blijkt........... mijn herinneringen kloppen niet, het boek is totaal anders. Ik heb al in de gaten, dit is een "zware pil", leest heel wat moeilijker dan de brieven die ze schreef aan Nelson Algren. Ik lees nu de inleiding en heb er vragen bij. Gelukkig is er internet. Ik liet mijn vragen door Google in het Frans vertalen en vond zo interessante teksten in het Frans, o.a dit: Relire Beauvoir. "Le Deuxième Sexe" soixante après – Sens public – Érudit (erudit.org). Haal het opnieuw door de vertaling dan krijg je in het Nederlands "Herlees Beauvoir. "De tweede sekse" zestig jaar later". Interessant omdat dit de inleiding in een historische context zet. Nu begrijp ik het beter. Het lezen van dit boek wordt een hele kluif, maar ook een uitdaging. 

Binnenkort ben ik jarig en ik maak enkele verlanglijstjes, allemaal boeken betreffende S.de B. en Sartre. Zoiets heb ik al mbt the Bronte Sisters, Jane Austen, Emily Di ckinson en the Bloomsbury Circle, George Sand, John Steinbeck.

MIJN BRONTE VERZAMELING


Daarnaast lees ik op dit moment dit boekje wat George Sand schreef

GEORGE SAND
Wat een schrijfster

Ben ik tijdens het lezen van Simone de Beauvoir in recente geschiedenis. George Sand brengt me verder terug, de tijd van Napoleon. Haar vader komt uit een adellijke familie, haar moeder is een dochter van een marktkoopman die vogeltjes verkoopt op een markt in Parijs. In dit boek beschrijft George Sand zelf haar leven. Ik krijg zo een duidelijk beeld hoe zij opgroeide. 

  • Met een enorme liefde voor haar eenvoudige, ongeletterde moeder. Haar moeder met de mooie zangstem, die voor alles een oplossing kon vinden, die tuinierde en "met niks" heerlijke maaltijden bereidde. 
  • Maar ook haar liefde voor haar oma, de moeder van haar vader. Wanneer George nog kind is komt haar vader door een ongeluk met een paard om het leven. Haar moeder en haar oma met groot verdriet achterlatend. De twee vrouwen "vinden" elkaar door deze gebeurtenis enigszins. 
  • Oma nieuwsgierig naar deze vrouw die haar zo vreemd is, maar de liefde van haar zoon kreeg. De moeder van George die zich ineens in rijkdom bevind en zich staande moet houden tussen de oma en haar rijke, bekakte vriendinnen. Stel je voor, de adellijke dames nog in de crinolines en gepoederde pruiken en de jonge moeder in haar eenvoudige japon, met de taille onder de boezem, de mode van de jeugd. 

George beschrijft het zo mooi 

BIOGRAFIE PROJECT 2023
Friedrich Nietzsche - Curt Paul Janz
Marx, Wagner, Nietzsche - Herfried Munkler
Achter de Facade - Kees en Chrisje Brants
George Sand, een leven in rebellie en liefde - Daphne Schmelzer
Simone de Beauvoir - Kate Kirkpatrick
Simone de Beauvoir - Deirdre Bair 
Autobiografie - George Sand

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015