donderdag 9 december 2021

Voor mijn boekenproject 2021 las ik "Mijn geliefde Boekhandel" van Petra Hartlieb.

Voor mijn boekenproject 2021 las ik, via een e-book van de bibliotheek "Mijn geliefde Boekhandel" - Petra Hartlieb. Hoe kwam dat nu zo? 

Ik appte met een vriendin dat ik het naar de bibliotheek gaan mis. Zij antwoordde, weet je dat je ook digitale boeken kunt lenen? Nu, dat wist ik, dit jaar probeerde ik het, maar vond het niet zo'n succes. Ik mis het fysieke vasthouden van een boek. Nu moest ik vorige maand mijn abonnement van de bibliotheek verlengen. Ik aarzelde even, zal ik het opzeggen? Ik ga er nu ivm corona toch niet naar toe? Maar ik wist direct, dat nooit. Ik ben al zo lang lid, ik hou van de bibliotheek. Dus ik maakte het bedrag over. Maar later op de dag een stemmetje, misschien toch nog eens een digitaal boek proberen? Het digitale lezen ging nu stukken beter.

Ik vind, sinds Judy van Bubbels mij attent maakte op Charing-Cross-Road-84, romans die zich in een boekhandel afspelen, leuk. En nu dit boek. Het bracht me een bron van vreugde. Ik had nog nooit van de schrijfster en van haar boek gehoord. Toen ik de titel zag, dacht ik, laat ik deze eens proberen.

Maar wat ontdek ik? De hoofdpersoon uit het boek, de boekhandelares, bestaat echt en de boekhandel ook, Hartliebs. Ik vond zelfs een filmpje over de straat waarin ze gehuisd zijn. Op 7.45 de winkel Hartliebs-Buecher - Ze heeft ook zo'n leuk blog over de boekwinkel. 

Het boek

Petra Hartlieb (1967) leeft samen met haar gezin in en boven haar boekwinkel in Wenen. Van de een op de andere dag gaf ze haar baan op als journalist en literair criticus, om zich samen met haar man te wijden aan het leven als boekhandelaar. Naast het runnen van de succesvolle boekhandel schrijft ze ook boeken. Zij vertelt alles wat zij, haar man en haar kinderen meemaken in de boekhandel. Haar man is accountmanager bij een uitgeverij, maar zal snel zijn baan opgeven en ook in de winkel gaan werken. Het is een kleine boekhandel die zij overnemen, zij gaan er boven wonen. Eerst gaan ze naar de bank en lenen een kapitaal om te kunnen verbouwen. Ze trekken tijdelijk bij een bevriend echtpaar in. Dat blijkt hun redding te zijn, want het is keihard werken en vooral heel veel problemen oplossen. Problemen die ze van te voren hebben uitgedacht, maar ze moeten ook veel ad-hoc regelen. Tussen de 4 volwassenen ontstaat een roulatiesysteem. Wie tijd heeft kookt, het echtpaar neemt het dochtertje onder hun hoede, gezellig ze heeft ineens kindertjes om haar heen.

Een mooi verhaal is wanneer ze ontdekken dat de boekhandel voornamelijk door ouderen wordt bezocht. Waar blijven de studenten, de jongeren? Onderzoek levert op dat die bij Amazon bestellen. Hier moet iets tegen gedaan worden. Een journaliste van een kwaliteitskrant krant komt langs. Na dit verhaal loopt het storm. Het wordt zo druk dat ze het bijna niet meer aankunnen. Ze werken 12, 13 uur, nemen geen pauze. Vrienden en klanten brengen eten. De journaliste komt vragen hoe het gaat, bekijkt de situatie en trekt de keuken in en maakt een enorme pan soep. Een juriste die langskomt en de situatie ziet, vraagt wat ze kan doen. Ze gaat naar boven en pakt 50 boeken in zijdepapier. 

Ze moderniseren, er komt een website en een webshop. Een ander heel spannend moment is wanneer ze een supermodern bestellings-systeem inkopen. Zo modern, maar het maakt dat alle andere systemen niet meer werken. Het blijkt dat er twee verschillende bedrijven voor verantwoordelijk zijn. Op een gegeven moment is Petra radeloos, klanten boos, haar medewerkers boos, zijzelf over haar toeren, er moet wat gebeuren. Zij staat aan de telefoon en schakelt tussen de twee bedrijven door. Ze geeft door wat ze van de een hoort als mogelijke oplossing aan het andere bedrijf, zonder zelfs de vaktaal te begrijpen wat ze doorgeeft. Tot het kwartje valt en de twee bedrijven bij elkaar komen en dan, niet veel later, alles doet het  weer. 

Hier alle filmpjes van de boekwinkel: youtube/hartliebs/video's

Mijn boekenproject 2021

 • Het Verre Geluk: het Huis Koeragin /het erfgoed van de Astrows - Constance Heaven
 • Een Kamer voor Jezelf - Virginia Woolf 
 • De Hindi Bindi Club - Monica Pradhan
 • De Olijvenoogst - Carol Drinkwater
 • Gertrude Stein - Walter Sorell
 • De autobiografie van Alice B Toklas - Gertrude Stein
 • de Kleine Bakkerij op het Strand - Jenny Colgan
 • Dagboek van een boek - John Steinbeck
 • De Smaak van Champagne - Sarah Kate Lynch
 • Liefdesdomein - Rosita Steenbeek
 • Bridget Jones - Helen Fielding
 • De 7 levens van Wubbo Ockels - Gean Ockels
 • Terug naar de Provence - Frédérique Hébrard
 • Dagboek uit Wuhu - Emily Prager
 • Op het eiland van Persephone - Mary Taylor Simeti
 • De Vrijdagavond vriendinnen Club - Kate Jacobs
 • De Dikke Man - Ischa Meyer 
 • Mijn geliefde Boekhandel" - Petra Hartlieb.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015