donderdag 5 mei 2022

Dit heb ik nooit kunnen bedenken.

 Ondertussen teken en schilder ik

Lezen gaat nog steeds, in verband met

 mijn slechte zicht en moeite met concentreren

 maar mondjesmaat

De wereld is heel anders uit de corona periode gekomen dan ik verwachtte. Was ik toen bang voor werkloosheid voor veel mensen blijkt nu het omgekeerde het geval. In elke sector van de arbeidsmarkt een enorm tekort. Ik probeer te begrijpen hoe dit komt. Ik lees, de babyboom generatie die met pensioen gaat, maar dat was voor Corona ook al bezig. Er zouden veel mensen nog bij de GGD in dienst zijn. Mensen uit de EU zijn terug gegaan naar hun eigen land tijdens Corona. Het zal allemaal best waar zijn. Toch verbaas ik me erover. Ik maakte iets dergelijks begin jaren 90 mee. Ik schreef werkzoekenden in op het arbeidsbureau. In de jaren ervoor massale werkloosheid. Er werden geen vacatures meer bij het arbeidsbureau geplaatst, we hingen vrijwilligers banen op in het informatiecentrum. De jaren 80, het  bracht een verloren generatie.

Maar plots in de jaren 90, ineens massa's vacatures en werkgevers met de handen in hun haar. Ik herinner me dat een zorginstelling sollicitanten beloofde een fiets te geven wanneer ze maar wilden solliciteren. Nu hoorde ik op de radio een bedrijf zeggen dat elke sollicitant 1000 euro krijgt. Waar die schommelingen in de economie vandaan komen, ik heb geen idee. Ik begreep het indertijd niet, ik begrijp het nu ook niet. Ik hoor een acteur op de radio vertwijfeld zeggen: "Zo fijn, dat de theaters weer open zijn, alleen ons theater café kan niet open, er is geen personeel. Waar zijn alle mensen gebleven?"

Dat mensen zo massaal allemaal weer zouden willen vliegen............. We mogen weer, hoor ik dan. Maar daar staan ze dan, hutje mutje in een overvolle vliegveldhal. Wat denken die mensen, vraag ik me af? Vinden ze zichzelf niet een beetje dwaas dat ze dit nu perse wilden? Voelen ze zich ernstig tekort gedaan, hun vrijheid beknot? Een paar maanden geleden liepen ze met mondkapjes en moesten ze afstand houden. Mag ik zeggen, dat ik die mensen totaal niet begrijp? Heel af en toe hoor ik iemand die aangeeft dat de toeristische industrie moet veranderen. Het wordt hoog tijd, denk ik. Maar o, o, wat zal het met een boel gedoe gepaard gaan. Zo weinig creativiteit en visie in het bedenken van systemen gericht op wat de toekomst aan kan.

Het grootste nieuws is natuurlijk dat we van de olie en het gas afgaan. Niet vanwege het klimaat, nee, vanwege Rusland. Het systeem kraakt in al zijn voegen. 

  • We zullen allemaal de verwarming een paar graden lager moeten zetten
  • Dan mag een land hopen dat het nog gas heeft wat lager gezet kan worden
  • We halen het ergens anders vandaan, hoor ik, Venezuela en Saoedi Arabië. Pardon? Venezuela, dat is toch het land van Chavez? Het land wat de USA zo irritant vindt en sancties opgelegd heeft? En Saoedi Arabië, dat is toch van die prins-moordenaar? 
  • We krijgen vloeibaar gas van de USA hoor ik. Maar, legt een expert uit, dat kan de USA wel beloven, maar wat daar als vloeibaar gas wordt geproduceerd is al via contracten uitgezet naar allerlei landen. De USA heeft helemaal niet zoveel gas dat ze het ook nog eens aan Europa kunnen geven.
De tijd zal het leren. Hoe zal het gaan wanneer het kouder wordt? We hoeven er maar 4 a 5 maanden op de wachten en dan weten we het. Kunnen we ons huis nog verwarmen? Ik heb vaak gedacht hoe zal het zijn na Corona? Maar deze dingen heb ik nooit kunnen bedenken. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015