woensdag 1 juli 2015

Drie jaar met (pre) pensioen.


Gisteren schrok ik echt dat ik al 3 jaar met pensioen ben. Om heel precies te zijn 1 jaar met pre- en 2 jaar echt met pensioen. Ik vroeg me af  ""Wat heb ik al die tijd gedaan?"". Gisteren en vanmorgen ben ik daar eens naar op zoek gegaan. Ik heb alles op mijn weblog van de afgelopen 3 jaar nog eens bekeken en mijn agenda's erbij gepakt en ben eens gaan opschrijven wat ik zoal deed.

Wat maakte ik daar uit op?
  • Ik heb sterk het idee dat ik weinig deed, maar dat klopt helemaal niet. Ik was natuurlijk niet zo druk als de jaren daarvoor, maar ik heb meer gedaan dan ik me herinnerde. En dat geeft me een goed gevoel. Het is niet zo dat ik mijn tijd verdaan heb, zoals ik steeds dacht.
  • Ik vond het heel lastig om ineens zoveel tijd te hebben. In het begin ben ik tot diep in de nacht opgebleven. Keerzijde was dat ik pas om 11.00 uur opstond. Ik miste de morgens. Nu laat ik de wekker om 09.00 uur aflopen, maar meestal ben ik eerder wakker. Deze structuur bevalt goed.
  • Ik schilderde meer dan ik dacht. Zeven grote aquarellen (4 seizoen schilderijen, Janneke met viool, Vrouw met Pauw, groot schilderij m.b.t. tijd, wat mislukte, 24 kaarten bij mijn boekenproject, 8 kaarten St. Maarten, babykaarten, veel andere kaarten.
  • Het boekenproject waar ik in januari 2014 mee begon heeft me zoveel plezier gebracht. Ik kwam erop omdat ik alleen nog maar heel korte stukjes kon lezen. Een twitter brein zoals ik in een tijdschrift las. Vanaf dit moment lees ik iedere maand 2 boeken uit de wereldliteratuur. Vanaf 2015 is daar nog 1 biografie per maand bij gekomen. Ik nam me voor niet te steggelen en stiekem het einde te lezen of gedeeltes over te slaan. Het bleek verbazingwekkend gemakkelijk. En ik merkte weer hoe heerlijk het is om in een boek weg te zinken. ik las boeken die ik normaal nooit zou hebben gelezen. En ontdekte dat boeken die ik dacht saai te zijn, een wereld deden opengaan. Per boek schilder ik ook een kaart. Dit maakt het dubbel zo leuk. Over 2014 heb ik nu een bundel van 24 kaarten. Kaarten die ik normaal nooit geschilderd zou hebben.
  • We bezochten het Vincent van Gogh museum, het Rijksmuseum, 2 x het Escher Museum, het Openlucht Museum, de Markthal, een museum in Delft, het Textielmuseum.
  • We overnachten in een B&B en hotels in Amsterdam, Delft en Rotterdam.
  • Met vriendinnen naar een camping, het modekwartier in Arnhem, een open atelier,
  • Gingen naar parken en ik wandelde veel om het huis.
  • Leerden de honden Mouse en Fosca kennen en binnenkort ook Emma. En vragen ons af, willen we misschien zelf ook een hond? Of misschien weer een poes?
  • Ik fotografeerde veel en blogde heel, heel veel.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015