vrijdag 20 februari 2015

Biografie 2015

Een paar morgens achtereen werd ik wakker
en hoorde het mooie gefluit van een vogel
Gordijnen opzij en kijk........... mist
En wie zit daar in een boom en geeft mij veel plezier?
 
 
Ik ben nu een paar dagen bezig geweest met mijn nieuwste aquarel
Je ziet de aquarel hier onder twee boeken waar ik zo meteen iets over ga vertellen
Wil je meer weten over mijn "winterschilderij""
kijk dan eens op kleurrijk aquarellen (Het weblog m.b.t. mijn schilderijen)
 
Maar nu wil ik eerst iets vettellen over de twee biografieën die ik lees. De eerste, een biografie over Nietzsche heb ik uit. Met de tweede, een biografie over Josephine de Beauharnais ben ik bezig.
Wat me het meest opgevallen is het enorme verschil in benadering van de biografen.

Het boek over Nietzsche is enorm gedetailleerd. Ik moet me echt goed concentreren. Behalve filosoof was Nietzsche ook componist en kon hij goed piano spelen. Wagner en zijn vrouw Cosima waren zijn beste vrienden. De muzikale ontwikkeling van Wagner en Nietzsche worden beschreven, Omdat ik helemaal niets van deze muziek weet is het moeilijk te begrijpen. Via You Tube luisterde ik naar muziek van Wagner. De beschrijving van Tribschen, het huis van de familie Wagner, waar Nietzsche vaak kwam is zo idyllisch, Het moet een heerlijke periode zijn geweest.

Het is verbluffend hoeveel er bewaard is gebleven aan gedetailleerde kennis met betrekking tot alle stappen die Nietzsche door Zwitserland, en Italië maakte. Nietzsche reisde veel en het is leuk al die plaatsen op te zoeken via bijv. Google Earth. Minutieus wordt in het boek de gezondheid van Nietzsche beschreven en de maaltijden die hij at. De ontwikkeling van filoloog tot filosoof wordt beschreven. Heel langzaam kom ik iets te weten over de filosofische gedachten die bij Nietzsche rijpen. Om het te begrijpen zal ik meer moeten lezen en dat ga ik ook doen. De biograaf weet veel en wanneer hij op iets stuit waar van men niet precies weet hoe het zit vertelt hij hoe het komt dat men het niet weet en wat de verschillende meningen zijn. Meer weten over de filosofie van Nietzsche: Henk Oosterling


De tekeningen zijn klaar, nu nog 2 kaarten schilderen.

De biografie over Josephine de Beauharnais is totaal anders. Ik ken dit deel van de geschiedenis redelijk. Het boek leest heel gemakkelijk. In het begin vind ik dit leuk. Op een gegeven moment denk ik, het zijn wel veel schandalen na elkaar, het lijkt of ik een roddelblad lees. De biografe is duidelijk geen bewonderaar van de Bonapartes.

Ik houd al een poosje een weblog bij over Hortense de Beauharnais, de dochter van Josephine. hortense. Om uit te zoeken of het klopt wat de biografe schrijft zoek ik het na op Google en zet wat ik vind op mijn weblog.

Dan krijg ik ineens een reactie van iemand die nooit eerder reageerde. In het boek wordt beschreven dat er brieven zijn nagelaten van Josephine aan, zoals historici geloven haar minnaar Hyppolite Charles. Ik zoek het op via Google en ja, ik vind hier iets over en zet dat op mijn weblog.

In haar reactie vraagt Sandra Gulland mij of ik weet of deze brieven daadwerkelijk bestaan? Zij heeft het ooit gevraagd aan een deskundige van Malmaison ( het huis van Josephine van Napoleon, nu een museum). Hij vertelde haar dat niemand de brieven ooit in het echt heeft gezien.

Sandra Gulland blijkt een schrijfster te zijn die zelf boeken mbt dit tijdperk heeft geschreven. Wow, ik kijk hier echt van op en word ook met mijn neus op het feit gedrukt dat ik zomaar aangenomen heb dat deze brieven bestaan. Ik heb gezocht en ik heb op internet geen spoor van deze brieven gevonden. En dat is wel erg vreemd.

De Bonapartes zijn in hun tijd geliefd geweest en verguisd. Het kan kwaadsprekerij zijn wat tot in onze dagen doorgaat.

Wanneer ik nu een biografie ga lezen weet ik dat het niet alleen kennis maken met een ooit bestaand mens is, maar dat ik ook moet nadenken over de biograaf. Wat wil de biograaf eigenlijk bereiken met zijn boek? Wat is zijn/haar insteek?

Quote Josephine: “Be happy; be it as much as you deserve it; it is my entire heart that speaks to you.”

Quote Nietzsche:

“You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.”

Er bestaan geen feiten alleen interpretaties.

De fijnste humaniteit openbaart zich in de wens om anderen schaamte te besparen.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015