zaterdag 23 maart 2024

Doe het toch maar......
Vanmorgen was ik vroeg wakker, ik luister dan graag naar NPO-I radio. Op zaterdag is er een cultuurprogramma. Ik hoorde een stem die een gedicht voordroeg zo mooi......... Ik heb daarna op internet opgezocht van wie deze stem was. De Dichter des Vaderlands Neerlandistiek/Babs-Gons. Wat heeft zij een prachtige stem en wat maakte ze een schitterend gedicht. Het is het eerste sinds lange tijd wat ik hoorde wat kracht geeft, wat moed geeft, wat "licht" geeft. Het gedicht wat ik hoorde is veel langer dan dit stukje. Ik begrijp nu dat Babs Gons een boek schreef met deze titel. 
doe het toch maar
laat je niet weerhouden door de stemmen die zeggen
dat het geen zin heeft, dat het te laat is
dat wat jij maakt, niet nodig is

doe het toch maar
want in elke penseelstreek, elke toetsaanslag
elke beweging, ligt jouw unieke bijdrage
aan een wereld die zonder jouw kleur niet compleet is
doe het toch maar
want creativiteit is niet alleen een gift
maar ook een wapen, een sleutel, een brug
naar begrip, naar verandering, naar verbinding

doe het toch maar
want elk moment van schepping
is een moment van magie, een daad van liefde
een eeuwig teken dat jij er bent, dat jij ertoe doet

Waarom raakt het me zo? Ik voelde me net totaal down. Deze wereld die zo veranderd, die zo anders gaat worden dan ik zou willen. Deze wereld die gaat komen maakt me bang.

  • Echt, gaat de Natuurherstelwet, die dacht ik binnen het Europese parlement aangenomen was, toch teloor, weggestemd? Ook ons Parlement die onze minister dwingt tegen te stemmen?
  • Onze wereld die toekijkt terwijl er een genocide plaatsvindt? Nu probeert de geest terug te duwen in de fles, de geest die we zelf creëerden?
  • Geert Wilders die de dienst uitmaakt in Nederland? Over rechts, het lijkt onvermijdelijk, hoor ik alle deskundigen zeggen.
En ik ben een beetje in de marge aan het schilderen, aan het lezen. Totaal nutteloos. Nu, dit gedicht maakte dat ik ineens anders kan denken. Ja, DOE HET TOCH MAAR.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015