Reis naar het Morgenland heb ik nooit eerder gelezen. Het is een dun boekje en ik kan niet zeggen dat ik alles goed begrepen heb. Er komen veel begrippen in voor die ik vroeger misschien wel begrepen had, maar nu niet meer.
H. kijkt met weemoed terug naar zijn lidmaatschap van "het verbond". Een gezelschap dat op reis gaat naar het Morgenland. Iedere deelnemer heeft een eigen reden om deze reis te ondernemen. Het gezelschap valt uit elkaar (de reis wordt aburpt beeindigd) en H. analyseert waarom dit zo heeft kunnen gebeuren. Volgens H. is Leo daarvan de oorzaak. Leo functioneerde als een soort bediende. Hij was overal waar hij kon helpen. Maar plotseling verliet hij het gezelschap. Waarom was voor iedereen onduidelijk. Het reisgezelschap valt hierdoor uit elkaar. Men kan niet zonder de hulp van Leo. Volgens H. nam Leo ook een aantal bijzondere eigendommen van de andere leden van het gezelschap mee, incl. de verbondsakte.
Jaren later komt H. Leo toevallig tegen en blijkt Leo niet te zijn wat H. dacht. Bekend wordt dat hij één van de hoogste oversten van het verbond van de morgenreizigers is. Al snel volgt de ontknoping en blijkt dat het verbond nog bestaat en dat H.'s zienswijze zo ingewisseld kan worden voor 10 andere versies. H. blijkt de uiteindelijk deserteur te zijn en niet Leo.
De reis naar het Morgenland is de reis naar jezelf.
Je begint vol goede moed aan de tocht maar raakt onderweg jezelf kwijt.
De songs van Cat Stevens en Donovan stonden hoog op onze hitlijst, maar veruit favoriet was Bob Dylans ‘The Times They Are a-Changin’, want dat de tijden aan het veranderen waren, dat wisten we wel zeker. The Age of Aquarius was immers aangebroken, we hadden Reis naar het Morgenland van Hermann Hesse gelezen, en de vraag was niet óf we zelf ook op weg zouden gaan naar een andere, betere wereld, maar het wachten was alleen op wanneer dat ging gebeuren. Waar dat Morgenland te vinden was wisten we niet, maar wel dat we ernaar op zoek moesten, weg van de benauwde, materialistische en kleinburgerlijke wereld met zijn hete en koude oorlogen en zijn schrijnende armoede tegenover zo veel overvloedige rijkdom. En had de in oosterse wijsheid geïnteresseerde Hesse niet zelf geschreven dat het niet ging om het doel, maar om de reis ernaartoe, de weg, tao?athenaeum./de-trip-naar-het-Morgenland
Zie ook: nrc/huilen-helpt-niet-meer
Deze boeken las ik in 2016
De kozakkentuin- Jan Brokken
Reis naar het Morgenland- Hermann Hesse
East of Eden- John Steinbeck
Fortuna's dochter- Isabel Allende
Het Proces - Kafka
Portret in Sepia _ Isabel Allende
De Japanse minnaar - Isabel Allende
To a God unknown - John Steinbeck
de Wilden - Marion Pauw
Huckleberry Finn - Mark Twain
Ivan Toergenjev - Vaders en Zonen
John Steinbeck- Reizen met Charley
Geert Mak - Reizen zonder John
Maya Angelou - Ik weet waarom gekooide vogels zingen
Emile Zola -Thérèse Raquin
Remco Campert - Een liefde in Parijs
Leo Tolstoi- Oorlog en Vrede