zaterdag 30 april 2022

Nieuwe woorden, nieuwe begrippen.


  • QR code in een tijdschrift en hoe dit te gebruiken
  • Woke en Cancel Culture
  • Een Proxy oorlog
Ik kocht een Libelle en Margriet en zag op verschillende plaatsten een QR code met de tekst eronder, via dit komt u op een pagina met meer informatie op internet. Nu kende ik het begrip alleen uit de Corona periode, dus ik was verbaasd. Ik zocht het op en begreep dat ik het fototoestel van mijn mobiel op de UR code moet richten, dan verschijnt de UR. Zo gezegd, zo gedaan, er verschijnt niets. Uiteindelijk ontdek ik dat ik eerst Google moet zoeken, dan de camera van Google erop moet zetten en zowaar, ik kan doorklikken naar een een artikel op de site van de bladen. Vind ik het handig? Voorlopig  niet. 

Woke and Cancel cultuur

De heren Derksen, v.d. Gijp en Weird Duk maken mij hierop attent in het programma Inside Vandaag op de tv. Derksen heeft weer een van zijn enormiteiten gezegd, de heren hebben erom gelachen, maar nu valt het slecht. Hun seksistische en racistische grappen konden tot nu toe door de beugel, maar nu gaat Johan, in deze tijd van MeToo te ver. Hij zal zijn excuses moeten aanbieden. Dat doet hij niet, hij is het slachtoffer zegt hij van de Woke and Cancelculture.  Ook dit zoek ik op. tudelft/cancel-culture-het-negatieve-broertje-van-woke
  • Woke: Het bewustzijn over racisme, seksisme en discriminatie groeit. Volgens sommigen is sprake van een heuse woke beweging, die zou zijn overgewaaid uit de Verenigde Staten.
  • Cancel. Groepen mensen voelen dat ze niet meer mogen zeggen wat ze willen. Speciaal op het gebied van racisme, seksisme en discriminatie

Wat ik begrijp van Johan Derksen is dat hij het gevoel heeft van dader slachtoffer te zijn geworden. Niet door eigen daad, maar slachtoffer gemaakt door anderen die reageren. Het vrije woord wordt hem ontnomen. Vreemd, he, deze tijd? Fake news, cancel culture en daar moet een gewoon mens een standpunt zien te bepalen. 

Proxy oorlog

Een oorlog bij volmacht (Engels: proxy war) is een conflict waarbij één partij (meestal een grootmacht) een andere partij, de gevolmachtigde, een oorlog laat voeren, en daarbij als achterman optreedt. De grootmacht levert economische, ideologische, logistieke en/of militaire steun.

Ik lees voor het eerst over dit begrip in mijn zoektocht naar wat ONS aandeel is in de oorlog tussen Oekraine en Rusland. Proxy oorlog, ik hoor het begrip ineens opduiken ook op radio1. De man die hier aan het woord is legt het uit. https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/bureau-buitenland/de-oorlog-in-oekraine-en-de-slag-om-het-westen-deel-3. Ik hoop dat er meer mensen in Europa komen die zich gaan afvragen wat Luuk van Middelaar zich hier afvraagt. Wat willen wij, Europa, eigenlijk? Hoe willen wij dat Europa en Rusland zijn nadat deze oorlog afgelopen is? Want deze oorlog loopt natuurlijk ooit ook weer af. Net als Vietnam, Irak, Syrië.

Wat is toch het doel van de vechtende partijen? Is het de Oekraïne tegen Rusland of is het het Westen via Oekraïne tegen Rusland? Kon deze oorlog echt niet voorkomen worden? Het conflict klein gehouden worden? Waarom wordt iets wat een grensconflict is opgeblazen tot bijna een nucleaire oorlog? Wat zit er achter? Ik probeer het uit te vinden. Ik lees dingen die te gek lijken voor woorden. Lees bijv. eens de opvattingen van de Australische journaliste Caitlin Johnstone. Ze schokken me. Maar was het niet net zo gek dat WIJ, the Coalition of the Willing, Irak binnenvielen? De UN verbood het, maar wij wisten beter. De USA vertelde een leugen en op basis van die leugen (Irak bezit massa vernietigingswapens) vielen wij binnen. Het WAAROM bij deze oorlog is ook nog steeds een vraag die ik me stel. Wat zat daar werkelijk achter?

Dat Poetin een boef is dat weet ik. Mogen oorlogsmisdaden onderzocht worden. die in Oekraine zijn begaan? Graag. Laten we dan ook gelijk even de oorlogsmisdaden onderzoeken die Rusland in Syrie beging. Maar onder 1 voorwaarde. Dat we ook de oorlogsmisdaden van de USA onderzoeken. Dat zal echter nooit gebeuren, want de USA heeft het Internationale Gerechtshof niet erkend  Rusland en Israel erkenden het internationale gerechtshof ook niet. Maar blijkbaar kan het wel omdat de Oekraine erom vraagt. Misschien moet Irak dit ook gaan doen? Iraakse burgers doen het al. De Irakezen verloren als gevolg van een Nederlands bombardement elf familieleden, onder wie negen kinderen.

nos-in-hawija-is-niemand-de-nederlandse-bomaanval-vergeten

nos/nabestaanden-hawija-klagen-nederlandse-staat-aan

De wereld zit ingewikkeld in elkaar. Het geloof dat wij de waarheid horen ben ik verloren. Ik denk dat  zowel de Russen als wij propaganda horen. Ik denk dat burgers er verstandig aan doen om meerdere bronnen te raadplegen. Je schiet niets op wanneer kritische geluiden tegen gehouden worden onder het mom "fake news". Of wat ik ook geregeld hoor, pas op, je speelt Poetin in de kaart. Ik heb liever dat ik de kritische geluiden wel hoor.  Alleen hoe vind je ze en hoe weet je dat ze betrouwbaar zijn?

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015