vrijdag 13 augustus 2021

Het braafste jongetje van de klas.

De Olympische Spelen voorbij. Ik kan de radio weer aan zetten zonder een oververhitte verslaggever te horen midden in een of ander spel. Ik verheugde me al. Ik kon niet verwachten dat het eerste wat ik hoorde dit zou zijn: Nieuw-klimaatrapport-vn-wordt-harde-waarschuwing. En nu............ gaat het daarover op het nieuws? Nee, hot item zijn de Taliban en Messi. 

Een zooitje in Afghanistan, veroorzaakt door eerst Rusland en daarna de Westerse machten. Ik hoop en bid voor de Afghanen dat ze nu met rust worden gelaten. Maar wel toegelaten worden tot de internationale hulpsystemen. Het kan niet zo zijn dat we gaan boycotten nadat we er zelf zo'n puinhoop hebben achtergelaten. Maar ik vrees het ergste. Ooit was Afghanistan een land met prachtige rozentuinen -Rosegarden- en ooit liepen er vrouwen in mini jurken. 

En dan Messi, wat een idiotie. Gisteren zonk echt de moed in mijn schoenen. Is dit de burgerij? Is dit wat we belangrijk vinden? Salem liet me een filmpje zien van ellenlange rijen jonge mannen. Wat willen ze? Een t-shirt van Messi. Salem vertelde dat er al binnen 1 dag tientallen miljoenen aan inkomsten binnen zijn gekomen met de verkoop ervan. Ik geloofde het niet. Ik las op internet dat Juventus toen Ronaldo overstapte een 60 miljoen aan t-shirts verkocht. Mijn hemel. 

Klimaat

En dan hoor ik het zinnetje waar ik een bloedhekel aan heb op NPO I radio. Ik hoefde maar 1 dag te wachten. Jan Slagter van omroep Max, toen hem een reactie werd gevraagd over het klimaatrapport: Wij hoeven niet het beste jongetje van de klas te zijn? Echt Jan........? Zal ik je vertellen hoe het echt zit? 

      Zweden is het beste jongetje van de klas 

  • De Climate Change Performance Index (CCPI) 2021 die vandaag is gepubliceerd, schetst een gemengd beeld van de vooruitgang van de Europese Unie (EU) op het gebied van klimaatactie. Terwijl de Scandinavische EU-landen, Portugal en de EU als geheel hoog op de index scoren met relatief goede indicatoren, onderscheiden Hongarije, Polen en Tsjechië zich als uitschieters wat betreft klimaatvooruitgang binnen het blok.  
  • Drie ontwikkelingslanden behoren ook tot de top tien van de ranglijst: Marokko (7e), Chili (9e) en India (10e)
  • Zweden (4e plaats, categorie “hoog”) blijft voor het vierde jaar op rij internationaal koploper op het gebied van klimaatbescherming. Zweden is echter ook geen “klimaatrolmodel”. Zoals elk ander land tot dusverre is het nog niet op weg om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen (vandaar dat ook de eerste drie plaatsen van de CCPI vacant blijven). Aan de andere kant stelt Zweden normen op het gebied van broeikasgasemissies, hernieuwbare energie en klimaatbeleid (gerangschikt in de topgroep voor elk). Het zeer hoge energieverbruik per hoofd van de bevolking (plaats 49) verhindert dat het land tot een nog betere beoordeling komt. In het algemeen klassement volgen het Verenigd Koninkrijk (5e) en Denemarken (6e). Portugal (van 25 naar 17 plaats). 
  • Nederland staat dit jaar opnieuw op plaats nummer 29. Daarmee is Nederland vooralsnog een middenmoter in de klimaatbeschermingsindex, een lijst met ongeveer 60 onderzochte landen.
  • De prestaties van de VS zijn rampzalig: het laatste jaar onder president Trump is de tweede keer op rij dat de VS als laatste gerangschikt staat, onder Saoedi-Arabië. In alle vier categorieën, met uitzondering van hernieuwbare energie (‘laag’), belandt de VS onderaan de lijst (‘zeer laag’) en is het enige land naast Australië en Algerije dat de slechtste beoordeling ‘zeer laag’ krijgt, beide in nationaal en internationaal klimaatbeleid.  duurzaam-ondernemen/nederland-opnieuw-middenmoter-met-29e-plek-in-klimaatindex-eu

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015