donderdag 24 september 2009

Inspiratie


Onlangs heb ik een aantal inspirerende kunstenaars gevonden.
Zoals Marina Richterova. Lang geleden maakte ik ook dit soort tekeningen met zwarte inkt. Nu ik dit zie krijg ik zin hier weer aan te beginnen.
http://www.gallery.cz/gallery/en/Vystava/1999_01/Ramec_V.html

Anahata Katkin

Ik vind het zo leuk dat zij allerlei media door elkaar gebruikt. Zij knipt, plakt, schildert, tekent.
Wat ik vreemd vind is dat ze er bestaande kunstwerken voor gebruikt. Ik ga er vanuit dat dit niet mag en het is ook niet oorspronkelijk. Maar...... ze maakt er wel iets heel moois van. Haar werk spreekt mij aan om dat ik ook veel foto's uitknip. Stapels heb ik ervan. Ik gebruik ze als inspiratiebron, maar ik heb er nooit aan gedacht om de foto's zelf te gebruiken. Ik ga het ook niet doen, wel ga ik oefenen in het gebruiken van diverse media. Niet alleen aquarelverf. Hoewel ik daar wel erg aan verslingerd ben.
http://anahataart.com/
Hier zie je haar zelf aan het werk.


Weer gelukt. Leuk!

Afgelopen zondag heb ik mijn weblog over mijn aquarellen aangepast. Ik heb een nieuw voorwoord geschreven. Dit omdat er aardig wat mensen op mijn werk gevraagd hebben of ik een website heb van mijn schilderijen.
http://kleurrijkaquarellen.blogspot.com/

Wat zijn de basisregels voor creativiteit?

Weer iets nieuws geleerd. Ik begreep maar niet hoe ik een link kan invoegen in een weblog. En nu is het me gelukt.
Deze link voert naar een heel leuk weblog over creativiteit.
idenmaker.blogspot.com
Het volgende heb ik eruit overgenomen.

Zoek problemen op. Zonder problemen geen creatieve oplossingen
Dit klinkt wellicht als een open deur, maar als je geen uitdaging ziet om je hersens aan het werk te zetten, raak je ook niet in een creatieve stemming. Leonardo da Vinci noemde het curiositá: een onverzadigbaar nieuwsgierige benadering van het leven en een niet aflatend streven naar permanent leren.

Zoek veel contact met anderen.
Nieuwe ideeën verspreiden zich via sociale netwerken.
Divergeer en convergeer. Stel je open voor nieuwe invallen en gedachten en wissel dat af met gerichte focus op de oplossing.

Breng uiteenlopende elementen samen.
Leg onverwachte verbanden om nieuwe dingen te creëren en zorg voor een optimale samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft. Leonardo da Vinci ontwikkelde daarvoor een evenwicht tussen wetenschap en kunst, logica en verbeelding.

Begeef je op nog niet eerder betreden paden. Betreed nieuwe terreinen om in aanraking te komen met andere gedachten, opvattingen, gewoonten en denkbeelden. Dat kan ook gewoon een ander vakgebied zijn dan het jouwe.
Oefen. Train je associatievermogen, want associëren kun je leren.
Zet je zintuigen aan het werk. Geuren, kleuren en geluiden zijn krachtige middelen om nieuwe hersenverbindingen te leggen.

Vraag. Stel voortdurend vragen om je hersens aan het werk te houden..
Hoe actiever je brein, hoe beter je wordt in het bedenken van creatieve oplossingen.
Gebruik je onderbewuste. Zet je onderbewuste aan het werk om een antwoord te vinden. Stel jezelf gewoon een vraag en wacht af. Op een zeker moment krijg je vanzelf bruikbare invallen.

Zorg ervoor dat je je ideeën beter onthoudt. Noteer de ideeën of probeer technieken uit om beter te leren onthouden.
Maak fouten (en wees daarbij het liefst de eerste). Zonder fouten of mislukkingen geen nieuwe uitvindingen. Alexander Fleming (de ontdekking van de penicilline), farmaceut Pfizer (Viagra), Columbus (de ontdekking van Amerika) en Levi's (spijkerbroek) gingen je voor.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015