dinsdag 10 januari 2017

Boekenproject 2016. De ridder van Maison Rouge.


Eind vorig jaar was ik begonnen met "De ridder van Maison Rouge" en afgelopen week las ik de laatste hoofdstukken. Op Pinterest zocht ik naar foto's van een vrouw uit de Franse Revolutie. Ik vond een prachtige foto die niet uit die tijd is, maar wel de sfeer weergeeft. Het is een beetje karikaturaal. Vooral het mondje. Maar ik vond het leuk om deze kaart bij het boek te maken.

Alexander Dumas pere heb ik in mijn jeugd al gelezen. Ik was gek op zijn ""de 4 musketiers"". Vooral op Athos. Ik overdenk het boek weer eens te lezen. Kijken of ik Athos nog steeds zo leuk vind. Het boek wat jullie hier zien heb ik ook in die tijd gekocht. Maar ik had het nog nooit gelezen. Ik kan jullie vertellen het is echt weer een A. Dumas verhaal. Spannend, snel, een boel gebeurtenissen en met heel goede dialogen.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Franse Revolutie. Koningin Marie Antoinette zit in de gevangenis. De koning verloor eerder zijn leven onder de guillotine. Maurice is een revolutionair die volledig achter de revolutie staat. Hij moet er o. a. voor zorgen dat de bewakers van de koningin hun werk goed doen. Maar dan ziet hij 's avonds, op een tijdstip dat er geen fatsoenlijke vrouwen zonder chaperonne op straat lopen, dat er een vrouw wordt vastgehouden door een paar revolutionairen. Ze vragen haar wat ze op straat doet en ze willen haar meenemen. Maurice vraagt wat er aan de hand is en hij ziet heel eventjes een glimp van haar gezicht. Hij is ter plekke verliefd. Hij weet haar los te krijgen van de mannen en brengt haar naar huis. Maar wanneer ze in een bepaalde wijk komen wil de vrouw dat hij haar alleen laat. De volgende dag probeert hij uit te vinden waar ze woont. Na enige tijd lukt het hem haar adres te vinden en wordt hij binnen gelaten. Generieke blijkt getrouwd te zijn. Wat een domper .........

Maurice bezoekt daarna haar huis veelvuldig, hij raakt bevriend met G. en de andere inwonenden. Genevieve wil de vriendschap beëindigen wanneer ze beseft dat ook zij verliefd is en schrijft Maurice een afscheidsbrief.

Haar echtgenoot vind het vreemd dat Maurice ineens niet meer komt en dwingt Genevieve opnieuw een brief te schrijven. Dan ontstaan er veel verwikkelingen. Complotten om de koningin te bevrijden. Genevieve en Maurice worden er steeds dieper ingetrokken. Hoe het afloopt moet je zelf gaan lezen.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015