donderdag 30 april 2015

Persuasion, boek 7 , boekenproject 2015

Het 7-e boek dat ik las in het kader van mijn boekenproject 2015 was Persuasion/ Overtuiging van Jane Austen. In april ben ik ook weer begonnen met de biografie van Jane Austen die ik zelf heb gekocht. Persuasion is een gemakkelijk te lezen boek. Hoofdpersoon is Anne Elliot. Toen Anne jong was liet zij zich door een vriendin des huizes overreden dat zij zich niet kon verloven met Captain Wentworth. Hij bezat niet de positie en het vermogen die bij de status van Anne paste. Nu, wanneer het boek begint is het jaren later en de twee ontmoeten elkaar weer. Captain Wentworth heeft promotie gemaakt in het leger en is nu een gefortuneerd man. Vinden Anne en de Captain elkaar weer? Gelukkig wel, happy ending. 

 Ik vind het fascinerend om over het leven van Jane Austen te lezen. Zij leefde in de tijd van Napoleon. Haar broers moesten in het leger Engeland beschermen tegen de Fransen.  Haar vader was dominee en ze woonde heel gelukkig met haar ouders, broers en zus in Steventon. Toen haar broers allemaal werkten besloten haar ouders, tot grote schrik van Jane, te verhuizen naar Bath. Het mondaine Bath zou een plek kunnen zijn waar Jane een echtgenoot zou kunnen vinden. De verloofde van haar zus Cassandra sneuvelde in de oorlog en Cassandra heeft nooit meer oog gehad voor een ander.
 

Jane heeft een aanzoek gehad van een van de broers van haar vriendinnen. Ze zei ja, maar bedacht zich en de volgende morgen herriep zij dit. Wanneer zij getrouwd was zou zij meesteres geweest zijn over een groot huis, zij was rijk geweest en had haar ouders en zus financieel kunnen helpen. Nu had zij totaal geen inkomen. Maar Jane wilde haar onafhankelijkheid bewaren.  Jane schreef. Wanneer zij kinderen had gekregen had zij dit niet meer  kunnen doen. In haar omgeving zag ze niets anders dan vrouwen die elk jaar opnieuw zwanger waren.

Binnen haar familie was het Woord belangrijk. Haar broer schreef toneelstukken. Boeken werd elkaar hardop voor gelezen. Ook Jane's boeken.  1 van haar broers nam contact op met een uitgeverij en haar boeken werden uitgegeven. Niet onder Jane' s naam, nee, door a Lady.

Wil je meer over Jane Austen weten, volg dan mijn weblog Jane Austen 

Spontaan

 Maakt jullie fototoestel wel eens spontaan zelf foto' s?
Mijn toestel doet dit sinds kort
Dit is 1 van de resultaten
 
Ik heb het toestel in mijn hand, maak foto' s
en ineens zit dit er tussen

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015