donderdag 2 april 2020

Trouwdag en een boel overdenkingen.


Gisteren waren wij 33 jaar getrouwd
We vierden het heel genoeglijk samen 
Cadeautjes, voor mij boeken

Toen de Corona epidemie begon, drong de ernst nog niet erg tot me door. Dit kwam pas toen ik Ilja Pfeiffer op de radio hoorde vertellen over de situatie in Italië, het land waar hij woont. Hij kon de situatie uit de eerste hand schetsen omdat zijn schoonzus op de intensive care werkt. Ik schrok bij wat hij vertelde. Ik las vorig jaar zijn Hotel Europa en schat deze schrijver hoog in. 


Ik begon me ongedurig te voelen. Kon me niet mee concentreren en kreeg ineens een dringende behoefte om boeken te lezen die ik het mooist vind. Ik zocht in mijn boekenkast naar Jane Eyre van Charlotte Bronte en kon het niet vinden. Ik verlangde ineens naar John Steinbeck, naar de Druiven der Gramschap. Maar dit boek heb ik zelf niet. Ik dacht altijd, ik kan het bij de bibliotheek lenen. Maar nu zit de bieb dicht en ik wil niet naar buiten. Daarom, bestelde ik ze en daarom kan ik er nu heerlijk in lezen. Ik ben ondertussen ook begonnen in de biografie van John Steinbeck. Zoek weer informatie over hem op internet, vind weer opnieuw nieuwe dingen.

Ik bakte een taart


 Ik haalde dinsdag boodschappen in huis en vergat extra slagroom en blauwe bessen
Ik moest het nu doen met een de helft van de hoeveelheid slagroom die ik altijd gebruik
 Maar eigenlijk is de taart zo zelfs lekkerder


Boven mij, terwijl ik hier zo aan het typen ben is een tuimelraam
Ik kijk uit op lucht en een boom
 Grappig dat ik dit nu terug zie in de thee

De gang naar de supermarkt was weer bijzonder. Wie had toch kunnen denken dat ik dit zo eng zou gaan vinden. Het was deze keer drukker dan de vorige keer. Het zonnetje scheen. En verbazingwekkend zag ik oudere echtparen lekker in het zonnetje op bankjes zitten. Gevraagd was om alleen te komen winkelen. Maar ik zag meerdere echtparen. In de winkel ging alles goed tot bij de kassa. Ik wachtte netjes op mijn beurt staande op de stip op de grond. Terwijl ik aan de beurt ben om af te rekenen voel ik dat er iemand vlak achter me staat. Een oudere heer. De caissière vraagt hem tweemaal om afstand te houden. Hij verblikt nog verbloost en staat waar hij staat. Uiteindelijk pinde ik maar, zonder dat ik daar veel ruimte voor had. Hij kwam 1 ding afrekenen, de caissière vroeg of hij een bonnetje wilde. Weer totaal geen reactie. Ik hoorde haar zeggen:" Zijn de mensen doof geworden of zo?" Er zijn rare kostgangers op de wereld. 

Ik kocht bossen tulpenIk teken en kleur nog heel wat


ZaadjesVandaag verspeende ik zaadjes
Ik haalde de beste eruit
Ik denk dat ik er te vroeg mee ben begonnen
Het is nu nog te vroeg om ze buiten te zetten
Gelukkig heb ik nog zaad genoeg
Kan altijd overnieuw beginnen


Hoe gaat het verder?

De eerste week wilde ik alles volgen wat ik aan nieuws kon horen
Via de radio, de tv en internet

De tweede week had ik behoefte aan online informatie en verpozing
Ik ontdekte de mooie websites van musea
Maakte via Instagram een wandeling door Teylers museum mee
Luisterde naar de eigenaar van een plaatselijke boekwinkel die voorlas op hun Facebooksite voorlas
Ik kreeg heel wat challenges toegezonden
En deed aan sommige mee

Ik word er nu een beetje moe van
Ik kijk en luister af en toe nog wel

Hoe zal dit toch verder gaan?

Ik was begonnen met boeken lezen op het gebied van economie, de financiële wereld, de agrarische wereld. Ik heb nu een aardige stapel boeken van de bibliotheek in huis. De eerste week kon ik ze niet zien. Nu ben ik er toch weer in 1 begonnen. Ik wilde deze boeken lezen omdat ik wilde begrijpen hoe de wereld geworden is tot hoe hij nu is. 

Maar nu is het ineens een totaal andere situatie. Maakte ik me zorgen over het milieu, plotseling zijn de vliegvelden gesloten, rijden er bijna geen auto's, zijn er maatregelen genomen die ik eerder niet mogelijk achtte. 

Je zou zeggen dat dit nu bij uitstek een kans is om zaken hierna anders aan te pakken. We hebben diverse ziekte uitbraken gehad ivm de manier waarop wij dieren houden. Maar deze epidemie slaat alles. Dit kunnen we ons geen tweede keer veroorloven. Gaan nu zaken echt veranderen? Ik wil dit eens op dit blog gaan bijhouden. 
  • Gaan er nu zaken veranderen in de manier waarop wij dieren houden?
  • Gaat er nu iets veranderen aan de globalisering? We merken nu dat we voor medicijnen afhankelijk zijn geworden van India en China. Lees hier hoe het nu staat met de fabricage van vaccins. Groene/je-gaat-toch-ook-de-brandweer-niet-verkopen
  • Waar gaan alle financiële maatregelen die nu genomen worden toe leiden? 
  • Nu we zo onder de indruk zijn van zorgpersoneel, onderwijspersoneel en mensen in andere vitale beroepen, zal dit iets aan hun situatie veranderen? Gaat de marktwerking uit de zorg? Krijgen zij nu voortaan de bonussen ipv CEO's en managers? 
Zal er iets veranderen, wat en hoe?

In de jaren 80 waren het economen die samen met politici die door hen geïnspireerd werden de wereld vormden tot hoe hij nu is, was. Wie zijn het nu die de wereld vorm gaan geven? Wie komen er nu naar voren? Ik ben begonnen met op Twitter te zoeken. 
Groene/ontgroeien-doet-bloeien

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015