donderdag 13 maart 2014

Stream of consciousness.

Vanaf zaterdag hebben we nu al heerlijk weer
Ik kan me niet herinneren dat het voorjaar eerder zo vroeg en zo zacht is begonnen
 
Struiken lopen uit en overal staan voorjaarsbloemen in bloei
 

Thuis ben ik
door omstandigheden buiten mij
wat afgedwaald van alle goede voornemens
Wel hou ik me aan mijn boekenproject
 
 
Ik lees op dit moment Mrs Dalloway van Virginia Woolf. Het is een boek dat ik jaren geleden kocht en doorbladerde, maar nooit gelezen heb.

Ik zit er momenteel redelijk goed in, ik moet me goed concentreren om de stream of consciousness, de verhaaltechniek van Virginia te volgen. En dat is precies de bedoeling, het vermogen me te concentreren was ik kwijtgeraakt en op deze manier probeer ik het weer terug te krijgen. Ik probeer ook 2 x 20 minuten te mediteren, eigenlijk om dezelfde reden. Tot nu toe gaat dit heel slecht. Mijn gedachten schieten alle kanten op. Wel heb ik wat beter in de gaten wanneer er een gedachte komt en dat vind ik al heel wat.
 
(Met stream of consciousness bootst de schrijver het menselijk denken na door weergave van een ononderbroken stroom van ideeën, gevoelens, observaties en herinneringen. In tegenstelling tot verhalen met een conventionele plot kan het thema in stream of consciousness-verhalen ineens veranderen of het verhaal kan plots een andere richting uitgaan. wikipedia/Stream_of_consciousness)
 
Hierna begin ik met Dubliners van James Joyce, deze schrijver gebruikte dezelfde methode. Dat maakt dat ik deze maand in de sfeer van een stream of consciousness  ben.
 
Behalve dat ben ik ook nog steeds verzonken in een Beatlemania. Ik heb nu een biografie van Paul Mc Carthey uit de bieb gehaald. Ook hierbij zoek ik weer op Google Earth de huizen weer Paul en Linda, zijn eerste vrouw woonden. Allemaal heel goed voor mijn aardrijkskundige kennis ;-)
 
En ik zoek op You Tube. ik vond bijv. dit mooie filmpje over hun leven in Schotland.
 
 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015