woensdag 5 februari 2014

De klok staat op 0.00, het begin van een nieuwe dag, maar eerst lekker slapen en morgen, gezond weer op....


Toen ik nog werkte dacht ik vaak "Wat ben ik eigenlijk? Een ochtend- of avond mens?"


   Beeld voor de ingang van de bieb.

   Door mijn werk was ik een ochtendmens. Toen ik begon met werken deed ik dit 5 x 8 uur. Op een gegeven moment kwam het aanbod om 4 x 9 uur te gaan werken. Het extra uur kwam er s 'morgens bij, geen probleem. Ik vond het heerlijk. Lekker vroeg opstaan, de deur uit in het mooie ochtendlicht en dan lekker vroeg beginnen. Maar 's avonds was ik vaak total loss. Duidelijk dus een ochtendmens.

   Maar ik was niet overtuigd. Ik verlangde zo naar lekker lang opblijven. De laatste jaren kreeg ik er veel moeite mee om zo vroeg op te staan. Ook voelde ik me  s 'morgens fysiek niet goed. Wat een opluchting toen ik kon stoppen......

   Maar toen?

   Ineens alle tijd van de wereld. Dat is gek, ineens totaal geen structuur meer. Ineens kon ik tot in de nacht/ morgen doorgaan met internet, dvd's bekijken, lezen, wat ik maar wilde. Heerlijk............ maar wat irritant dat ik dan zo laat wakker werd. Ik miste de vroege uren. Het duurde lang voordat ik een structuur gevonden had die me beter beviel. Ik hou me daar nu aan en het voelt goed. Ik weet nu, ik ben geen uitgesproken ochtend-of avondmens.    
 
 
Tijd volgens Jan Wolkers. Past mooi bij mijn onderzoek naar tijd. Hoe kan het dat de tijd zo voorbij vliegt? Tijd bestaat niet, je hebt alleen maar eeuwigheid!!!! 


1 van mijn voornemens is om literatuur te gaan lezen. In de loop der jaren heb ik van alles gelezen, ook wel wat literatuur wordt genoemd, maar te weinig naar mijn zin.

Op andere blogs las ik van goede voornemens om bijv. 24 boeken per jaar te gaan lezen. Ik dacht altijd wat weinig, tot ik me realiseerde dat het dan wel 2 boeken per maand zijn en dat klinkt al veel beter. Ik heb me nu voorgenomen 2 boeken per maand te gaan lezen, boeken die men literatuur noemt. En dan echt vanaf het begin tot het eind, niet zoals ik de laatste jaren gewend ben, hapsnap, hier een stukje, daar een stukje.

Ik ben begonnen met Tolstoi, dat beviel me goed. Maar nu wilde ik iets totaal anders. Iets meer van deze tijd. Hoewel dit ook al weer een boek uit de 60- er jaren is. Ik heb nog nooit iets van Wolkers gelezen. Wel volgde ik zijn natuurprogramma's op de tv en vind ik het monument " Nooit meer Auschwitz "  prachtig.

Maar zijn boeken, ze leken me verschrikkelijk. Nu, ik ben er in begonnen en ik kan nu al zeggen dat ik me schaam over mijn vooroordeel. Ik had nooit gedacht, dat ik erom zou moeten lachen, het milieu wat hij beschrijft herken ik deels. Ik verheug me erop er straks weer in verder te gaan. Had ik nooit verwacht.
 1. Anna Karanina                       Leo Toltoi
 2. Terug naar Oegstgeest           Jan Wolkers 
Structuurloos zijn, heb ik ontdekt, voelt heel naar aan. Dit jaar ga ik verder op zoek naar structuren die me bevallen, die me energie geven. Welke structuren ga ik me opleggen, zonder dat ik het benauwd krijg? Wat wil ik wel, wat niet? Ik heb nog geen idee.....  Wordt vervolgd...... 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015