dinsdag 24 december 2019

Voor mijn biografieproject 2019 las ik "Neerkant" van Ernst Jansz.


Ernst Jansz ontmoette Henny Vrienten toen ze samen muziek maakten voor Boudewijn de Groot. Later zouden ze Doe Maar vormen. Het boek geeft de periode weer voordat Doe Maar begon.

Dit boek gaat over de opkomst van de band CCC Incorperated en gaat terug naar de jaren 70. Er staan leuke foto's in het boek. Langharig tuig werden ze genoemd toen zij zich in een commune in Brabant vestigden. Ze kochten een oude boerderij in Neerkant. De bewoners van het dorp keken er vreemd van op. Langzaam wenden ze een beetje aan elkaar. verliefd-op-neerkant-ernst-jansz

Het boek gaat over de optredens
 O.a over het beroemde Pop Festival bij het Kralingse BosDe tijdgeest
Maar Ernst vertelt ook over zichzelf
 zijn ontwikkeling
 zijn eerste liefde
 eerste liefdesverdriet 

Hij vertelt over zijn vader in het verzet


Het oorlogsverleden van zijn vader Rudi loopt als een rode draad door het leven van zijn zoon.

Het wordt  duidelijk dat zijn vader aan een kampsyndroom lijdt. Het leven van de jonge Ernst wordt door de ziekte van zijn vader bepaald. “Ik had het idee dat ik mijn vader moest beschermen. Hij was zo’n bijzondere man: een verzetsheld, intellectueel, hij kon prachtig tekenen, fantastisch schaken, alle vrouwen vielen voor hem. Aan de andere kant werd hij somber, ik wilde hem vrolijk maken. Ik speelde Chopin op de piano, omdat hij dat graag hoorde, haalde mooie cijfers, om hem te plezieren.” 
Over grootvader die naar Indonesië ging 
Pieter Jansz, die in 1852 naar Indië vertrok om daar het evangelie te verkondigen. Maar bij het evangelie bleef het niet. Hij schrijft het eerste Nederlands-Javaanse woordenboek, vertaalt de bijbel in het Javaans en in de loop van de jaren verschijnen diverse publicaties van zijn hand, waarin hij o.a. schrijft: Nederland, onder de leiding des Heeren, voogd geworden over Java, heeft die voogdij misbruikt ten nadeele der onmondige kinderen des lands. De Javaan zucht onder drukkende belastingen, gedwongen diensten; hij wordt geëxploiteerd ten bate der schatkist; en er wordt, om vuige winst, een alleronzedelijkste handel met hem gedreven door de verkoop van het verleidelijk, ziel en lichaam verdervend vergif, de opium. ernstjansz/lezing-schijndel

Over de banken

Hij vertelt een verhaal over een geheime ontmoeting tussen Amerikaanse bankiers die alle rechten van de Centrale Overheid overnamen zodat de overheid in het vervolg geld tegen rente van deze particuliere bankiers moest lenen. Hetzelfde gebeurde in 1998 in Nederland.  Is dit echt waar? mensenrechten/hoe-werkt-ons-huidige-economische-systeem-eigenlijk Ik neem me voor me hier eens in te gaan verdiepen.

Toen ik het boek uit de bibliotheek meenam dacht ik een terugblik op de jaren 70 te krijgen. Leuk om allemaal weer eens op te halen. Dat komt ook uit. Het geeft een mooi tijdsbeeld. Het valt mij op hoeveel Ernst Jansz heeft onthouden. 

Maar ik verwachtte niet zoveel dingen te lezen die me aan het denken zetten. Het indrukwekkende verhaal mbt zijn vader, het verhaal over zijn grootvader, de schokkende dingen die Ernst Jansz schrijft over het houden van slaven door de Nederlanders in Indonesië. Zijn informatie over het bankenstelsel en de medicijnindustrie. Het boek zet me aan het denken.

BIOGRAFIEPROJECT 2019

Neerkant - Ernst Jansz
Branie, het leven van Mina Kruseman - Annet Mooij
"Biografie van een Feministe" - Marja Vuijsje

Claude Debussy - Hartstochtelijk houd ik van muziek
Michelle Obama - Mijn verhaal
 Arthur Japin -  Zoals dat gaat met wonderen

John Keats - Brieven
McCartney over McCartney - Paul du Noyer
Madame de Sevigne - Brieven
Onno Blom - Memoires van een biograaf

Gustave Flaubert - Haat is een deugd

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015