donderdag 3 mei 2018

Mijn biografie project 2018. Gorbatsjov van William Taubman.


"The world is leaving one epoch and entering another. We are at the beginning of a long road to a lasting, peaceful era. The threat of force, mistrust, psychological and ideological struggle should all be things of the past." malta top

In april las ik voor mijn biografie project 2018 "Gorbatsjov" van William Taubman.  Ik bedacht me dat ik zoveel al weer ben vergeten. Terwijl dit toch recente geschiedenis is. Wanneer ik naar de jaartallen kijk ontdek ik dat het langer geleden is dan ik dacht. Gorbatsjov was secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie van 1985-1991 en president van de USSR van 1990-1991.

Ik weet het perestrojka  en glasnost. Maar hoe gebeurde het ook al weer? Ik hoopte iets meer te weten te komen hoe een van boven bestuurd communistisch land een andere economie krijgt. Maar in dit boek wordt daar weinig over gezegd. Uiteindelijk begrijp ik het aan het einde van het boek. Jelstin neemt de macht over en Jelstin laat de prijzen los. Waardoor een torenhoge inflatie ontstaat. Het spaargeld van de mensen raakte op. Mensen verkochten op straat hun bezittingen voor een habbekrats.  Gorbatsjov durfde een dergelijke maatregel niet aan, omdat hij bang was voor de gevolgen.

Gorbatsjov vroeg  het Westen miljarden om de USSR te helpen  over te stappen naar een marktgerichte economie. Geld dat hij niet kreeg. Het geld wat hij aan de USA vroeg werd uitgegeven aan de 1/e IRAK oorlog. Gorbachev left with nothing. “Only [Margaret] Thatcher, ” he would recall decades later, who had been deposed by her party six months earlier, “said: ‘listen, you've got to support him.’” 


Koude Oorlog
Het is de tijd van de Koude Oorlog. De grootmachten besteden miljarden aan het ontwikkelen van oorlogstuig en Gorbatsjov zal degenen zijn die deze wapenwedloop stopt. Duitsland is in tweeën verdeeld, een communistisch en een kapitalistisch deel. Europa kent de Navo in het westen en het Warchau pact in het Oosten. Door Gorbatsjov komt hier een einde aan. Medespelers zijn de Amerikaanse presidenten Reagan en Bush sr. En de Europese presidenten Thatcher, Kohl en Mitterand.

Zijn jonge jaren
Maar laat ik bij het begin beginnen. Wat een mooi verhaal over zijn jonge jaren. Zijn vader wordt opgeroepen om aan het front tegen Hitler te vechten. Gorbatsjov moet voor de boerderij en zijn moeder en familie zorgen. Het boerenleven, de armoede, hongersnood, geen voorraad meer te krijgen. Hij vertelt later dat de beelden uit die tijd hem altijd bijgebleven zijn. Het is interessant te lezen over zijn studietijd en de ontmoeting met zijn vrouw Raisa.
wiki/Michail_Gorbatsjov
Populair en gehaat
Er valt veel te vertellen. De ontmoetingen met de wereldleiders. Langzaam wint hij hun vertrouwen. Hij wordt razend populair in het buitenland. Raisa en hij maken lange reizen. Voor hen allebei een aanpassen aan een andere wereld. Raisa, erudiet, serieus, het klikt niet echt met Nancy Reagan, later beter met Barbara Bush. In de USSR moet hij opboksen tegen allerlei soorten tegenstand. Het duizelt me van de namen, allerlei mensen van het politbureau. Zijn Glasnost maakt dat de mensen open durven te gaan spreken, de media, intellectuelen. Zij houden van Gorbatsjov, maar wanneer de economische hervormingen niet opschieten zullen zij zich tegen hem keren, een bittere pil. Er komt zelfs een opstand. Hij wordt met zijn familie vastgezet in hun huis aan zee. maar niet kort daarna is hij weer terug. Deze gebeurtenis breekt Raisa. Gorbatsjov werkt bijna dag en nacht. Zij probeert hem te remmen. Ze steunt hem altijd. 


Duitse hereniging
Dat Duitsland herenigt is ligt niet aan Engeland en niet aan Frankrijk, die wilden dit niet. Een hereniging van de beide Duitslanden zou onherroepelijk tot een versterking van de Duitse en tot een relatieve verzwakking van hun eigen machtspositie leiden. De Britten en Fransen waren tevreden met de bestaande situatie. Volgens het boek gaf Valentin Falin, een hoge Sovjet ambtenaar, zonder dat Gorbatsjov het wist, brieven mee voor Kohl. In 1 van de brieven stond dat eenwording wellicht tot de mogelijkheden zou kunnen horen. Die dacht dat Gorbatsjov hier achter zat. En begon de eenwording met spoed op te starten. Tot schrik van de overige Europese leiders. Gorbatsjov heeft hier veel weggegeven. Hierdoor kan het nu zijn dat heden ten dage voormalige Oostbloklanden in de Navo zitten. Iets wat daarvoor ondenkbaar was. atlcom/Veltmeijer
Jeltsin


Een nieuw Unie-verdrag, met meer autonomie voor de republieken, waar Gorbatsjov zo hard aan had gewerkt, komt er niet. Jeltsin, de Russische leider, en de Wit-Russische en Oekraïense leiders tekenen een verdrag en richten het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) op. Gorbatsjov weet niets van dit alles. Op 25 december 1991 wordt de rode vlag van de Sovjet-Unie voor het laatst gestreken. De Sovjet-Unie houdt op te bestaan. Gorbatsjov treedt af als president. (Zie: Uiteenvallen van de Sovjet-Unie)

Langer geleden dan ik dacht

Wat deed ik toen?


Ik werkte bij het Arbeidsbureau. Nog geen sprake dat we CWI zouden worden of UWV. het laatste zou in die tijd onvoorstelbaar zijn. Nederland zat in een zware crisis. Er waren geen gewone vacatures meer, nee, ik hing vrijwilligersbanen op. Tegen de tijd dat Garbotsjov stopte begon ik met een collega aan de invoering van de Melkert banen. 


Biografieproject 2018
Gorbatsjov / William Taubman
Paul McCartney -  Philip Norman
Cecile en Elsa, strijdbare freules - Elisabeth Leijnse
Charlotte Bronte

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015