maandag 16 november 2020

Een flinke snuf socialisme.

Wat was ik blij toen Trump verslagen werd. Herinneren jullie die inauguratie toesprak nog die hij hield? Het klonk op een manier zoals ik me een game voorstel. Donker, opwindend, je krijgt zin om je gun te pakken en op zoek te gaan naar de vijand. Niet dat ik verstand heb van gamen. De enige ervaring die ik heb is op een Commodore van mijn broer, ninja's verslaan. Ik die tegen het pacifisme aanzit werd plotseling een krijger die intens veel plezier had in het neerhalen van ninja's. Ik stond versteld van mijzelf. 

Ik zag documentaires over Steve Bannon en QAnon. En voelde me misselijk. Dit geeft de sfeer aan rond Trump, griezelig, eng, anders........ En blijkbaar heel aantrekkelijk voor veel mensen. 

Waarom? Ik las het boek over de USA van Geert Mak, een echte aanrader.  John Steinbeck schreef over de trip die hij met zijn hond Charlie in de jaren 60 maakte. Geert Mak maakt dezelfde reis 40 jaar later om te zien wat er veranderd is. Wat ontdekte hij? Veel van de community spirit is verdwenen. Winkelstraten kwamen leeg te staan, enorme winkel malls kwamen er voor terug. Plekken als cafés, boekwinkels, buurthuizen verdwenen. En werk verdween naar het buitenland.

Herinneren jullie de enorme protesten tegen de globalisering nog? In die tijd begreep ik daar niets van. Ik werkte, had het druk, begreep totaal niet wat er gebeurde. Vond het zelfs irritant.

Nu denk ik daar heel anders over. Eigenlijk sinds ik me aan het verdiepen ben in de klimaatverandering. Aan het begin van het jaar nam ik me voor boeken te gaan lezen over economie en klimaat. Het lukte tot Corona uitbrak. Ik kreeg, en heb nog steeds een "wattenhoofd", kan me slecht concentreren en de hoofdemotie die ik voel is irritatie, soms boosheid. Maar ik las 1 boek wat mij inzicht gaf en dat is de donuteconomie van Kate Raworth. Ik had ineens door wat zich de afgelopen 30 jaar tijdens het neoliberalisme heeft afgespeeld en wat de neven effecten ervan zijn. ik begrijp nu dat produceren in het buitenland niet betekent dat daar nu fabrieken zijn die een totaal product maken. Nee, van overal ter wereld worden onderdelen aangevlogen en per scheepsladingen vol verstuurt en dan ergens ter wereld waar de lonen het laagst zijn in elkaar gezet. Een proces wat enorm veel vervuiling meebrengt. En dat is nog maar een onderdeel. In dit boek worden veel voorbeelden gegeven hoe het anders kan. Ik wilde de afgelopen tijd daar voorbeelden voor gaan opzoeken. Maar ook hier had ik de fut niet voor. Wil ik wel gaan veranderen.

Bij Buitenhof zag ik een jongeman van een Amerikaanse rechtse denktank. Aangekondigd werd dat Baudet in hun krant heeft geschreven. Ik zat daarom al helemaal in verzet. Maar wat de jongeman vertelde was precies wat Geert Mak ook vertelde. De infrastructuur op menselijke maat is weg in de USA. Trump beloofde dit aan te pakken. Blijkbaar zijn veel dingen, die de rest van de wereld goed onderhoud, in de USA dringend aan vervanging toe. Trump beloofde maar deed niets. 

Door wat de jongeman van de denktank vertelde begreep ik de boze Trump aanhangers beter. Ik begrijp ze beter op dit vlak. Nooit zal ik begrip hebben voor antisemitisme, homofobie, islamofobie en onderdrukking van mensen van kleur. Mak zegt echter ook, het is zo vreemd dat de  gewone man steeds op politici stemt die niet in hun voordeel handelt

Daar verbaas ik me ook over, waarom kies je Trump? Een miljonair, hoog in de hemel wonend in een gouden huis? Waarom als gelovig Christen kies je iemand die alles doet wat God verboden heeft? 

Terwijl je op Bernie Sanders kunt stemmen, iemand die echt voor je belangen opkomt. De afgelopen dagen heb ik veel CNN gekeken en vol verbazing gezien dat links nu socialistisch heet, en dat als scheldwoord. Ik zie Biden nog, recht de mensen aankijkend en vragend, zie ik er uit als een socialist? (Ja, dacht ik, echt, zo zie je eruit 😊) Blijkbaar is de angst voor het communisme nu langzaam afgedaald naar angst voor het socialisme. Mijn hemel, je zal toch als gewoon mens een ziektekosten verzekering krijgen. En van de belastingen die voor iedereen naar rato geheven wordt een goede infrastructuur betaald krijgen. Dat zou toch erg zijn .......

Ik denk wel eens, agressie, is dat wat aantrekt? De drift om Ninja's te verslaan en Trump is iemand die belooft dit te doen. Een sterke man. Iemand tegen het establishment, die de ellende veroorzaakt aanpakt? 

Gelukkig zijn er meer Amerikanen gebleken die daar niet in geloven en de weg van het Bidenisme in willen slaan. Ik ben benieuwd of daar een flinke snuf Bernie Sanders socialisme in zal zitten. Ik ga het volgen, hoop voor hen van wel.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015