maandag 17 juni 2019

Linde, trompetboom, haagbeuk en krentenboompje


Ik ben  weer op stap geweest
Van bomen waar ik vaak langskom, waarvan ik me afvraag wat de naam is, plukte ik een boomzaad 

Trompetboom / CapalcaDolgraag wilde ik weten wat dit nu voor boom is. Ik ken er twee die ergens in tuinen in mijn buurt staan. Ik verbaasde me altijd over de enorme peulen. En de kleur…….. de kleur en de grote bladeren zijn zo prachtig. Wat eenvoudig is het nu om de naam te weten te komen. Ik google op zaden van bomen, zie dan allerlei vormen en dan bingo, ik heb het...…. de trompetboom.

Amerikaanse krentenboompje


Dit boompje of is het meer een struik zie ik steeds wanneer ik de Romeinse tuin verlaat. De besjes zijn zo opvallend, zo mooi al die kleuren. Ik twijfel nog wel een beetje. Is dit het Amerikaanse krentenboompje?

Hollandse Linde


Daar is hij weer, de Linde. Judy vertelde me dat ik eens op moet letten, want dat er onderaan de stam altijd takken met bladeren een soort kroon rond de boom vormen. Ik zag het nu ook. Vlak bij ons huis staan twee heel mooie exemplaren. Wat ruiken ze lekker. 

Linden zijn de grootste Europese loofbomen. In Nederland groeien er 3 soorten: de grootbladige zomerlinde (Tilia platyphyllos), de kleinbladige winterlinde (Tilia cordata) en de kruising tussen deze twee: de Hollandse linde (Tilia europeae). 
De Haagbeuk
Dit komt van de boom vlak voor ons huis
 Hij zit nu vol met dit soort "dingetjes", echt boordevol
In de herfst is de boom prachtig geel


De vruchten zijn hartvormige nootjes, verbonden met een groot driedelig dekblad dat als vliegapparaat dient. Zij worden door de wind verspreid en bevatten kleine, sterk generfde zaden. Zij blijven vaak lang aan de boom hangen. Als ze van de boom vallen, zijn de vogels er als de kippen bij.


De haagbeuk groeit langzaam en kan 80 tot 90 jaar oud worden. stemderbomen
Ook hier was ik in de war bij het zoeken naar de naam op internet. "Haag" beuk? Ik zag allemaal foto's van hagen. Ik vraag me af, hoe kun je nu een haag maken van deze boom? Ik vroeg het op Facebook en 2 Facebook vrienden vertelden me dat het inderdaad een haagbeuk is. Wat een mooie haagbeuk zo vlak voor ons huis.

scentandspice
schoffelstudent.nl/welke-plant-is-dit

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015