zondag 10 november 2019

Wandeling door Utrecht.


Gisteren waren wij een daagje in Utrecht

Vroeger reisde mijn vader vaak gratis met de trein vanwege het abonnement dat hij had. En o, hoe graag wilde ik dit ook. Toen ik de leeftijd kreeg wachtte ik geen seconde en hoe heerlijk, 7 keuzedagen. Nu niet meer geheel gratis, maar toch, super goedkoop reizen,  combinatie abonnement en 27 euro voor 7 keuzedagen. Maar..... dan moet je ze wel gebruiken. Mijn streven is goed in de gaten te houden wanneer de keuzedag verloopt.  Maar o schrik, ineens merk ik dan, hij verloopt weer.

Het voordeelurenabonnement 

Hoorden jullie ook op het nieuws dat voor 700.000 mensen in 2021 het voordeelurenabonnement verdwijnt? In plaats hiervan komt een dalurenabonnement waarmee je niet meer in de middagspits mag reizen. Eerlijk gezegd is het begrip middagspits voor mij nieuw. Bedoelen ze daar nu de spits van 17.00 tot 19.00 mee? Nu heb ik al heel lang een abonnement en dacht dat het een dalurenabonnement is. Jarenlang hielden wij ons aan de daluren. Nu ik dit nieuws hoorde dacht ik toch eens nakijken wat ik eigenlijk heb. Blijk ik ook zo'n voordeelurenabonnement te hebben. Goh, kunnen wij ineens in 2020 dus wel in de middagspits reizen ;-)

Utrecht


We waren er al heel lang niet meer geweest. In de begin jaren 80 volgde ik er 3 jaar lang een studie arbeidsmarkt politiek/personeelsbeleid. Ik reisde er altijd per trein naar toe, ik liep door Hoog Catharijne. Nu las ik dat Hoog Catharijne totaal verbouwd is en dat maakte me nieuwsgierig. Dus 1 van de doelen is deze verandering  te bekijken. Verder willen we een nostalgische tocht naar mijn opleidingsinstituut aan de Kromme Nieuwegracht te maken. Verder wil ik de kloostertuin graag nog eens zien. En de rest, ach, we zien wel wat we tegen komen.

Hoog Catharijne is inderdaad totaal vernieuwd. Het grenst niet meer aan het station. Er ligt een ruim plein tussen. Ik heb het nog eens op een You Tube filmpje bekeken. Want wat zagen we nu? Ik herinner me ruim, hoge gebouwen, een beetje "into the future". Hoog Catharijne is een en al glans en luxe en grootsheid. Eerlijk gezegd is het niet de soort winkelstraat waar ik me echt lekker in voel. Ik zag wel twee leuke tassenwinkels en wil graag nog eens terug om te kijken wat ze hebben. De mensenstroom bewoog zich traag door het winkelcentrum. Ik zag niet veel mensen winkels ingaan. Later kwamen we bij allemaal terrasjes, het zat bomvol. Het is nog steeds een doolhof voor me. Lijkt me leuk nog eens terug te komen om te kijken hoe het nu precies in elkaar zit.


Ik had vooraf op Google Earth al een beetje gekeken hoe we wilden wandelen. Ik vond een leuk steegje naar de grachten. En van hieruit liepen we verder. Wat we allebei verbazingwekkend vonden was hoe druk het was. Veel toeristen, vooral veel Spaans pratende. Omdat er langs de grachten overal fietsen staan geparkeerd konden we niet op de gracht kijken. Waar ik de foto nam was net een leeg plekje.

Daar zag ik de boekhandel Broese. Daar moeten we natuurlijk even naar binnen gaan, heerlijk rondwandelen. Ik had zo een hele stapel willen meenemen, maar het verstand overwon. Mart Smeets werd aangekondigd, hij zou zijn nieuwste boek promoten. We hebben er niet op gewacht.

De Dom


De Domtoren staat in de steigers
 Maar de Domkerk was open
 Ik ben daar nog nooit in geweest
 Het was een mooie ervaring


Bijzonder vond ik 
Het altaarretabel met Anna te Drieën  In de kapel van bisschop Jan van Arkel
Geschonden tijdens de Beeldenstorm in 1580


 Ik vind het zo mooi dat ze het niet gerestaureerd hebben of weggehaald hebben
Het gaf me een zo sterk gevoel van geschiedenis


Zo hoog, wat een andere wereld
Ik probeerde me voor te stellen hoe vroeger de mensen naar de dienst luisterden
Dames met witte geplooide kragen en statige zwarte tot op de grond reikende japonnen


Buitengekomen zochten we naar de kloostertuin
maar vonden eerst 

Flora´s hof


Een fontein staat in het midden 
floras-hof

We liepen eruit door een smal steegje en zagen deze bloempjes


Hierna liepen we door in de richting van het schoolgebouw waar ik studeerde
Hier loop ik naar de ingang toe


Leuk het weer te zien
Het gekke is
Ik kan me totaal niet meer herinneren hoe het er binnen uitzag

Langzaam keerden we weer terug
En vonden de kloostertuinDaarna storten wij ons weer in de mensenmenigte langs de grachten
Ik moest nog even een foto maken van deze eerste kerstuiting 2019


.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015