woensdag 30 juni 2021

George Sand, champagne en "de Liefde".


Voor mijn boekenprojecten 2021 las ik 3 boeken waar ik het hier over wil hebben
Liefdesdomein  -- Rosita Steenbeek
Een moeilijke liefde - George Sand/ Alfred de Musset 
De Smaak van Champagne - Sarah Kate Lynch 


Toen ik het boek indertijd kocht dacht ik liefdesbrieven te zullen lezen van de groten der aarde, uitingen vol liefde. Ik ontdekte al snel dat de inhoud totaal anders is. Het boek laat me kennismaken met alles wat liefde meebrengt, heftige gemoedstoestanden, jaloezie, dwingelandij, afhankelijkheid, alle aspecten van de liefde.

De brief die Sofia Tolstoj schrijft is een mooi voorbeeld, ze beschrijft haar ergernis. Tolstoj en zij zijn nu 1 jaar getrouwd, ze verwachtte er veel van, maar nu, een jaar later, vraagt ze zich af waarom ze zo graag wilde trouwen, hij die op dit moment zo nodig naar een boerenvrouw moet, terwijl zij hoogzwanger is en hem naast zich wil hebben. Waarom gaat hij weg, laat hij haar in de steek? Zij had beter met een ander kunnen trouwen, iemand minder gecompliceerd. Ze eindigt met te schrijven: Ik moet maardulden en afwachten. En toch houd ik nog van hem - dat is het ergste probleem. Ik kijk naar hem, hij is triest, en dat breekt mijn hart.

" Een Moeilijke Liefde" 
 George Sand en Alfred de Musset

Aurora Dupin, zoals zij echt heet, dat is me er een. De naam George Sand neemt ze later aan. Ik vind haar leuk. Haar vader is een officier van Napoleon, haar moeder een kind van een marktkoopman die vogeltjes verkoopt. George zal in haar leven ook vogels hebben. Zo heeft ze tijdens haar Venetiaanse avontuur een spreeuw die op haar pijp of haar knie heen en weer wipt. Ja, George rookt pijp. En ze draagt herenpakken. Ze zegt, het geeft me bewegingsvrijheid en ik kom op plekken waar vrouwen normaal niet komen. Dit is echt niet normaal in haar tijd. 


Haar vader sterft wanneer zij een kind is. Zij wordt opgevoed door haar grootmoeder van vaderskant. Deze grootmoeder hoort bij de aristocratie, ze is een onwettig kind van Maurice de Saxe. Zij neemt Aurora in haar huis te Nohant. Na haar overlijden erft Aurora dit huis (wat nu een museum is). Ze trouwt jong, krijgt twee kinderen, Maurice en Solange. Na 10 jaar scheidt ze van haar man. Zij gaat samenleven met Jules Sandeau in een appartementje op de Quai Saint-Michel. Zij werken beiden als journalisten bij Le Figaro en besluiten samen een boek te schrijven, Rose et Blanche, wat gepubliceerd wordt onder de naam J. Sand. George heeft snel door dat Jules haar onuitputtelijke werklust niet deelt en het schrijven steeds meer aan haar overlaat. In 1832 verschijnt haar eerste eigen roman, Indiana, onder de naam George Sand.

Het moet een ongelooflijke tour de force zijn geweest: een meisje van het platteland, wordt een van de bekendste Europese schrijvers van haar tijd. Dostojevski, Toergenjev, Hugo en Heine hebben haar geroemd. Grote kunstenaars als Delacroix logeerden in haar landhuis, zij gaf in Parijs diners waar Taine, Renan, Sainte-Beuve en de gebroeders Goncourt graag geziene gasten waren. 

George Sand was een kind van haar tijd. Opgevoed met de ideeën van de Revolutie raakte zij bevreesd voor haar excessen, maar zij bleef het adagium Liberté, Egalité, Fraternité trouw. Zij was een product van de Romantiek in haar lofzang op de hartstocht, haar politiek engagement en haar liefde voor het boerenleven en de natuur, die zij boven de genoegens van de stad stelde. Zij was haar tijd ver vooruit in haar zoektocht naar volledige vrijheid. In een tijd waarin vrouwen geen enkel recht werd gegund, was zij een voorbeeld van vrijheid en onafhankelijkheid. Vrijheid was, zoals zij zelf zei, haar beroep.

Terug naar het boek. Alfred wordt als eerste verliefd, maar dan slaat ook bij haar de vonk over. Het is een leuke tijd. Kijk maar eens wat een fijngevoelige tekeningetjes hij van haar maakt.


Zij werkt hard want ze heeft een droom, ze wil met Alfred naar Venetië. Per postkoets en verschillende schepen arriveren ze in Venetië. Ze is ziek, dysenterie, ze blijft op hun kamer en schrijft. Alfred ergert zich en gaat de stad in, hij slentert erdoor en bezoekt een bordeel. Iets wat in die tijd voor jongemannen van zijn stand heel normaal was. Wanneer zij beter is wordt hij ziek en begint het drama. Uit het boek komt vooral naar voren dat hij "gek werd". Vreselijke aanvallen, zo erg dat hij op een avond bijna George wurgt. Zij roept er een dokter, Pietro Pagello bij, deze krijgt langzaam vat op Alfred. De goede zorg van George maakt dat Alfred langzaam weer opknapt. Wat doet George echter ook? Ze begint een liefdesaffaire met de dokter. Alfred wordt achterdochtig.


Wanneer Alfred bijna hersteld is gaat hij met een bediende terug naar Parijs. George blijft nog enkele maanden in Venetië. De goede dokter draagt haar op handen. Nooit eerder zorgde een man zo goed voor haar. Een geheel nieuwe ervaring. Tussen Alfred en haar ontstaat weer een briefwisseling. Hij noemt haar, George, mijn broer, teerbeminde George. Zij schrijft hem terug, mijn broertjemijn kind......Hij zegt haar gerust terug te komen naar Parijs en neem vooral Pietro mee. Echter wanneer ze terug is, breekt de hel los. Nu wordt ook Pietro jaloers en zit ze tussen twee vuren. 


Er volgen ruzies, verzoeningen, steeds vaker klinkt "we moeten met elkaar breken", maar dan zijn ze ineens toch weer bij elkaar. Wanneer Pietro het niet meer uithoudt en teruggaat naar Italië vertelt hij nog op de valreep aan een vriend van Alfred dat George al een relatie met hem begon in de eerste week dat zij elkaar zagen. De vriend brengt het over naar Alfred en dit is het begin van het einde. Alfred wil haar niet meer zien, George is verbijsterd. Het verhaal gaat dat zij haar haren afknipt een doodshoofd koopt en daar haar haren in stopt.

Ze schreef bijna honderd romans, zo'n dertig toneelstukken en vijftigduizend brieven aan tweeduizend verschillende correspondenten. 

groene/de-vrienden-van-george-sand
nohant-vic-demeure-de-george-zand/De smaak van champagne, een leuk "gemakkelijk" boek tussendoor. De vader, champagnemaker overlijdt. Zijn dochter heeft hem altijd geholpen en heeft zijn kennis overgenomen. Zij verwacht de broodnodige vernieuwingen te kunnen inzetten. Maar dan wordt het testament van haar vader voorgelezen en blijkt ze nog 2 zussen te hebben. Deze twee vrouwen, onbekend voor haar, komen naar de notaris en blijven. Het geeft heel wat stress, de nieuwe zusjes weten niets van het managen van een dergelijk bedrijf. Maar bemoeien zich er wel me. Uiteindelijk, wanneer het bedrijf bijna failliet is komt er toch een oplossing.

Mijn boekenproject 2021

  • Het Verre Geluk: het Huis Koeragin /het erfgoed van de Astrows - Constance Heaven
  • Een Kamer voor Jezelf - Virginia Woolf 
  • De Hindi Bindi Club - Monica Pradhan
  • De Olijvenoogst - Carol Drinkwater
  • Gertrude Stein - Walter Sorell
  • De autobiografie van Alice B Toklas - Gertrude Stein
  • de Kleine Bakkerij op het Strand - Jenny Colgan
  • Dagboek van een boek - John Steinbeck
  • De Smaak van Champagne - Sarah Kate Lynch
  • Liefdesdomein - Rosita Steenbeek

MIJN BIOGRAFIEPROJECT 2021
De wereld van Emily Dickinson - Polly
Emily Dickinson's tuinieren - Marta McDowell
Emily Dickinson - Cynthia Griffin Wolff
De Bloei van het Leven - Simone de Beauvoir
De Druk der omstandigheden - Simone de Beauvoir
Een moeilijke liefde - Alfred de Musset en George Sand

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015